Οι αναγνώστες του Δρόμου θυμούνται ασφαλώς το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε σε αυτές εδώ τις σελίδες προ δύο εβδομάδων, και το οποίο έφερνε στην επιφάνεια την κόντρα που έχει ανοίξει ανάμεσα στη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, με αφορμή τη συμμετοχή της δεύτερης (διά του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) στο σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων voucher. Σε αυτό το προηγούμενο επεισόδιο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, είχε απειλήσει με κλείσιμο του ΙΝΕ/ΕΚΑ, που είναι τμήμα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

Την εβδομάδα που πέρασε, το ψυχροπολεμικό σκηνικό συνεχίστηκε, καθώς η Διοίκηση του ΕΚΑ με επιστολή της προς τον Γ. Παναγόπουλο, κοινοποιούμενη σε Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες κλπ., απαντά ότι «το ΙΝΕ/ΕΚΑ θα συνεχίσει τη λειτουργία του γιατί οι μόνοι που μπορούν να αποφασίσουν για τη λειτουργία του είναι το Δ.Σ. του ΕΚΑ και τα Σωματεία μέλη του».
Στην επιστολή σημειώνεται ότι «το αντικείμενο δραστηριότητας του ΙΝΕ/ΕΚΑ σε μεγάλο βαθμό είναι η στήριξη των οικονομικών μεταναστών» και ως εκ τούτου «Η απειλή σας ότι θα εισηγηθείτε το κλείσιμο του ΙΝΕ/ΕΚΑ ελπίζουμε να μην κρύβει την επιθυμία σας για το κλείσιμο του γραφείου ενημέρωσης των μεταναστών σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την κυβερνητική πρακτική αντιμετώπισης των μεταναστών, όπως για παράδειγμα στο Φαρμακονήσι».
Κατά τα λοιπά, το Δ.Σ. του ΕΚΑ διαπιστώνει ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ «έχει ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση των συνδικάτων στην Ελλάδα, όχι μόνον δια της πυροσβεστικής της δράσης στους αγώνες αλλά και γιατί επέτρεψε στις δυνάμεις της εργοδοσίας να αποκτήσουν ιδεολογική ηγεμονία». Αλλά και ότι «έχει επιλέξει εδώ και καιρό τη νόθευση της αρχικής αποστολής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και της μετατροπής του από ίδρυμα μελέτης & τεκμηρίωσης των ελληνικών συνδικάτων σε εργαστήριο αναπαραγωγής εργασιακών σχέσεων προσωρινής, μνημονιακής εργασιακής έμπνευσης ανασφάλιστης εργασίας».
Σημειώνεται ότι αυτές τις μέρες το ΕΚΑ επρόκειτο να αποστείλει στη ΓΣΕΕ τα ονόματα των συνδικαλιστών που θα αποτελούν τη νέα Διοίκηση του ΙΝΕ/ΕΚΑ και με αφορμή αυτό συνδικαλιστές του ΕΚΑ επισήμαιναν με νόημα στον Δρόμο ότι «ελπίζουμε να μην θεωρηθεί μη-αρεστή η νέα Διοίκηση του ΙΝΕ/ΕΚΑ».
Σε κάθε περίπτωση, η αντιπαράθεση φαίνεται να έχει μέλλον, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι δεν «ευτύχησε» να δει το φως της δημοσιότητας σε κανένα μέσο ενημέρωσης από εκείνα που μονίμως αναζητούν αφορμές για να ξιφουλκήσουν εναντίον των συνδικάτων, των συνδικαλιστών και των εργατικών αγώνων…

Χ.Π.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!