Το συνέδριο του ΕΚΑ και η διάσπαση των δύο κυρίαρχων παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, οι οποίες κατέρχονται στις εκλογές με δυο ψηφοδέλτια η καθεμία, προσφέρουν μια μικρή, αλλά άκρως αποκαλυπτική εικόνα της συνδικαλιστικής σήψης που επικρατεί στα ηγετικά κλιμάκια του κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Η επιλογή τής μέχρι σήμερα προέδρου του ΕΚΑ και εκλεγμένης με την ΠΑΣΚΕ να ηγηθεί νέας παράταξης με το όνομα ΠΑΣΚΕ-Σ (το Σ=συνεργαζόμενοι), όπλισε την «επίσημη» ΠΑΣΚΕ με… επιχειρήματα. Οι πρώην σύντροφοί της την κατηγορούν ότι προέρχεται από σωματείο-μαϊμού και ότι δεν είναι εκλεγμένη σύνεδρος από σωματείο του εργασιακού της χώρου (η κ. Σαλουφάκου προέρχεται από την πάλαι ποτέ Ολυμπιακή). Κι επίσης ότι την προηγούμενη τριετία, ως μέλος του Δ.Σ. της ΓΣΕΕ, δεν είχε διαφωνήσει σε καμία απόφαση. Κι ακόμα ότι δεν έχει υπογράψει ποτέ Συλλογική Σύμβαση.
Η παράταξη της προέδρου κατηγορεί την «ΠΑΣΚΕ Παναγόπουλου» ότι έχει αποφασίσει «να παραδώσει το ΕΚΑ στη ΔΑΣ» (την παράταξη του ΚΚΕ) και ότι οι δυο αυτές παρατάξεις συνέβαλαν σε αποδυνάμωση του διαλόγου στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.
Στον άλλο πόλο, της Νέας Δημοκρατίας, η μάχη των δυο παρατάξεων ακουμπά τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Η μεν ΔΑΚΕ έσπευσε να διαγράψει πέντε στελέχη της που συμμετείχαν στη διοίκηση του ΕΚΑ, μιλώντας για εξωθεσμικά κέντρα και κατηγορώντας έναν εξ αυτών ότι δεν συμμετείχε σε καμιά συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΚΑ στα τρία χρόνια που ήταν εκλεγμένος, ενώ τους χαρακτηρίζει ανεπαρκείς ως συνδικαλιστές. Η δε Νέα Πορεία εμφανίζεται να μην ταυτίζεται απόλυτα με το χώρο της ΔΑΚΕ, κατηγορεί τους «υβριστές» της ότι προέρχονται από ΔΕΚΟ πλην ενός… συνταξιούχου, ενώ αφήνουν αιχμές για νοθεία στο πρόσφατο συνέδριο της ΓΣΕΕ, ώστε να εκλεγεί η σημερινή ηγεσία της ΔΑΚΕ (Κιουτσούκης), κάτι που γνώριζε μέχρι και ο πρωθυπουργός. Τέλος «απειλούν» να ανοίξουν δημόσια τον κατάλογο των αμειβόμενων συνδικαλιστών.
Η πλήρης απαξίωση του συνεδρίου του μεγαλύτερου δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου της χώρας (το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο συνέδριο η μία μέρα αναλώθηκε στη… νομιμοποίηση των συνέδρων και η δεύτερη στην εκλογή εφορευτικής επιτροπής) και ο αποκαλυπτικός «διάλογος» των πρώην συντρόφων δεν προμηνύει τίποτα ελπιδοφόρο από την εκλογική διαδικασία που ολοκληρώνεται σήμερα.

Γ.Κ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!