Με σηκωμένα τα μανίκια η κυβέρνηση Τσίπρα ολοκληρώνει τον «ενταφιασμό» της κοινωνίας

 

Η «πάση θυσία αξιολόγηση» έδωσε τους καρπούς της. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισε όλες τις ρυθμίσεις που της ζητήθηκαν, υποχώρησε σε όλα, συμπλήρωσε με τροπολογίες ακόμα και «ορισμένα» κρισιμότατα υπόλοιπα και τώρα «ρίχνεται στη δουλειά της καθημερινότητας». Οι δόσεις αναμένεται να δοθούν, αλλά με προϋποθέσεις και θα αρχίσει ο γύρος των «εκποιήσεων».

Αυτό σημαίνει τελείως διαφορετικά πράγματα για τον κόσμο και διαφορετικά για τους δανειστές. Όντως, πρόκειται για δύο διαφορετικούς κόσμους.

Η περίπτωση του Ελληνικού είναι ενδεικτική. Στα προαπαιτούμενα για να «πέσει» η δόση ήταν η άμεση ολοκλήρωση της πώλησης-εκποίησης του πρώην αεροδρομίου. Η μεν κυβέρνηση το τρέχει, ο δε Κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον χώρο και κάλεσε να απομακρυνθούν άμεσα οι πρόσφυγες από εκεί. Για να γίνει η «δουλειά» πρέπει να βρεθεί άλλος τόπος για τους πρόσφυγες. Να «καθαρίσει» η περιοχή… Όμως, ένα εξώδικο προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών που παρέδωσαν ο Μανώλης Γλέζος και άλλοι πολίτες, δείχνει το μέγεθος της απάτης που στήνεται σε βάρος του Δημοσίου και την ευθύνη που έχει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν λέμε ότι έχει αρχίσει η εκποίηση, μάνι-μάνι βρέθηκε στη χώρα μας ο πρωθυπουργός της Γαλλίας για να δείξει το έντονο ενδιαφέρον των γαλλικών ομίλων για συμμετοχή στα αεροδρόμια, τους σιδηροδρόμους, τους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των απορριμμάτων, της αειφόρου ανάπτυξης και της διαχείρισης υδάτων, της ψηφιακής οικονομίας, της αγροτικής οικονομίας και των εναλλακτικών καλλιεργειών.

Πέραν αυτών, θα δοθεί έμφαση σε θέματα όπως η χορήγηση υποτροφιών, η συνεργασία των ελληνογαλλικών ινστιτούτων και επιμελητηρίων, η διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας. Συνεργασίες, τέλος, θα προωθηθούν και στους τομείς τουρισμού, εμπορίου, υποδομών, Δικαιοσύνης, εσωτερικής ασφάλειας και άμυνας.

Παράλληλα, ενεργοποιούνται κύκλοι του χρηματοπιστωτικού συστήματος που θέλουν να βάλουν στο χέρι τα πακέτα των δανείων (κόκκινα και πράσινα) που θα αποτελέσουν μοχλό για την εκποίηση της ιδιωτικής περιουσίας και της κερδοφορίας πάνω σε τέτοια «προϊόντα». Πολλοί πολίτες απλώς νομίζουν ότι έχουν κάποια περιουσία και εντελώς ξαφνικά θα βλέπουν (ίσως ηλεκτρονικά) πως αυτή κατάσχεται ή μπαίνει σε υποθήκη έναντι κάποιου χρέους σημαντικού ή ευτελούς.

Το αμερικανικό ενδιαφέρον δεν είναι μικρότερο από το γαλλικό… Η περίφημη Goldman Sachs με τις ύποπτες συναλλαγές με τον ΓΑΠ, στις αρχές των μνημονίων, ενεργοποιείται και αναλαμβάνει δράση. Φημολογείται -και δεν διαψεύδεται- πως το ταξίδι του Ν. Παππά στις ΗΠΑ και οι επαφές που είχε εκεί με ενδιαφερόμενους «επενδυτές» είχε οργανωθεί από την Goldman Sachs. Όπως έγραψε το Βήμα της Κυριακής, ο εκπρόσωπος της Goldman Sachs στην Ευρώπη μπαινοβγαίνει στου Μαξίμου και συζητά για «ντιλς». Τα «ασημικά» της χώρας ξεπουλιούνται και πλακώνουν όλοι…

 

Κλυδωνισμοί στην… «Ευρώπη μας»

Μέσα σε αυτήν την ατμόσφαιρα είχαμε μια ακόμα κοινοβουλευτική παρωδία-σκάνδαλο. Αίφνης, ανακαλύφθηκε ότι μέσα στις 7.500 σελίδες που ψηφίστηκαν στη Βουλή πριν από λίγες μέρες, υπήρχε τροπολογία ευνοϊκή για όσους πολιτικούς είχαν offshore εταιρίες σε περίεργες φορολογικές νησίδες ανά τον κόσμο. Το αστείο ήταν πως την τροπολογία την είχαν ψηφίσει πολλά κόμματα, γεγονός που δείχνει πόση προσοχή δίνεται σε αυτές τις διαδικασίες. Το πιο απλό θα ήταν να συγκληθεί η Βουλή ξανά, πριν δημοσιευτεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως αυτός ο νόμος, ώστε να ακυρωθεί αμέσως, χωρίς να δημιουργηθεί το «παράθυρο» σωτηρίας προς τους αμαρτωλούς ημέτερους. Η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας αυτόν τον κλασικό τρόπο, καθυστέρησε εσκεμμένα, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και έτσι -αφού βγήκαν οι κορώνες ενάντια στη διαφθορά και διαπλοκή- εκτελέστηκε το συμβόλαιο προς τους επιτήδειους. Τέτοια συμβαίνουν στην Ελλάδα της περιορισμένης κυριαρχίας και υπό «ελαφρο-αριστερή» κυβέρνηση…

Κάπως έτσι εξελίσσεται το φλερτ κυβέρνησης-Θεσμών, τούτες τις μέρες. Θα κρατήσει λίγο, όσο να περάσει η μπόρα του αγγλικού δημοψηφίσματος όπου κάθε αποτέλεσμα είναι πιθανό, και αυτό προκαλεί εκνευρισμό και ταραχή, να περάσουν οι ισπανικές εκλογές (επιστρατεύεται το «σχέδιο Βενεζουέλα» με ταξίδι της συζύγου του αρχηγού της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης στην Ευρώπη και ειδική προσκεκλημένη του Ραχόι, ώστε να χρησιμοποιηθεί ενάντια στους Podemos που xτυπούν την δεύτερη θέση στις ισπανικές εκλογές). Η «Ευρώπη μας» πρέπει να δείξει ένα ορισμένο πρόσωπο και σταθερότητα…

Την ίδια στιγμή ο Γάλλος πρωθυπουργός πρόλαβε να έρθει στην Αθήνα, αλλά αναγκάστηκε να αναβάλει το ταξίδι του στον Καναδά, στις 15 Ιούνη. Ο λόγος είναι απλός: Κλιμακώνεται η κοινωνική αναταραχή και οι απεργίες στη Γαλλία και πλησιάζει η διεξαγωγή του Euro 2016, του ποδοσφαιρικού Ευρωπαϊκού Κυπέλλου. Που δεν είναι τόσο απλή η διεξαγωγή του: Με παραλυμένη την Γαλλία ίσως και το Βέλγιο από απεργιακές κινητοποιήσεις και με τις δύο χώρες πληγωμένες και φοβισμένες από τις τζιχαντικές απειλές και ενέργειες, έχουν να περάσουν μια δύσκολη και ταραχώδη περίοδο. Η «Ευρώπη μας» δεν είναι τόσο ήσυχη και ειδυλλιακή. Σε αυτά ας προστεθεί η όξυνση των σχέσεων Γερμανίας – Τουρκίας και η πιθανή αύξηση των προσφυγικών κυμάτων προς Ευρώπη συν ένας πόλεμος στη Λιβύη που θα βρει μπλεγμένες πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Αγγλία, Γαλλία κ.λπ.).

 

Αντιπερισπασμοί

Στο εσωτερικό η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες προτού τα κύματα της δυσαρέσκειας και οργής πάρουν απειλητικές διαστάσεις. Οι πολιτικές πρωτοβουλίες αφορούν θέματα που ρίχνει στην ατζέντα (χωρίς ιδιαίτερη δέσμευση να τα υλοποιήσει κιόλας) όπως το θέμα του εκλογικού νόμου, του Συντάγματος (στα οποία πρέπει να συγκεντρώσει ευρύτερες πλειοψηφίες για να προχωρήσουν), της Παιδείας, όπως και ζητήματα ανασχηματισμού και διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος. Παράλληλα το ΣΥΡΙΖικό success story θα βομβαρδίσει τα αφτιά του κόσμου που παρακολουθεί ειδήσεις. Ας είναι καλά η Εφ. Συν. με τα αντικειμενικά ρεπορτάζ που πάντα λένε την αλήθεια και με λιβανιστήρια στον Τσακαλώτο, σαν αυτά που έκανε η «αναρχική» δημοσιογράφος Σωτήρχου και ο έγκυρος Ν. Σβέρκος… Τα αφτιά των κυβερνητικών παραγόντων και των βουλευτών της πλειοψηφίας θα ακούνε -όπου εμφανιστούν- άλλα, «γαλλικά» σε άπταιστη ελληνική προφορά…

Μ’ αυτά και μ’ αυτά η κυβέρνηση ελπίζει να βγάλει το καλοκαίρι και μεταθέτει τις εξελίξεις για το φθινόπωρο. Μόνο που από τέλη Ιούνη θα έχουμε ένα άλλο περιβάλλον και στην Ευρώπη και στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου. Όποιος δεν υπολογίσει σωστά όσα έρχονται σύντομα, πριν από το φθινόπωρο, θα βρεθεί εντελώς απροετοίμαστος. Κατά τα άλλα, ας επιχαίρει ο πολυπράγμων Ν. Παππάς ότι η «αριστερή παρένθεση» θα διαρκέσει μια 8ετία και οι δανειστές ότι θα έχουν κάτω από την μπότα τους τη χώρα για 99 χρόνια… Για να είμαστε σοβαροί, καμία πρόβλεψη δεν μπορεί να στηριχθεί σε στοιχεία που ακόμα δεν υπάρχουν, σε στοιχεία που κυοφορούνται σε αυτό το ιδιόμορφο και μεταβατικό διάστημα. Γρήγορα, όμως, η κινούμενη εύθραυστη ισορροπία θα δώσει τη θέση της σε εξελίξεις των οποίων ο ρυθμός και η ένταση δεν μπορεί εύκολα να υπολογιστεί.

 

Τ.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!