Σαν την πρώην Ανατολική Γερμανία βλέπει την Ελλάδα η Μέρκελ.

Δηλαδή; Μια χώρα σε προσάρτηση από τη Γερμανία; Μια χώρα όπου ετοιμάζεται ένα -ασύλληπτων διαστάσεων- πλιάτσικο στο Δημόσιο, παραγωγικό και φυσικό πλούτο της χώρας; Μια χώρα που οι πολίτες της πρέπει να χωνέψουν ότι είναι πολίτες β’ κατηγορίας σε σχέση με τους Γερμανούς, Αυστριακούς κ.λπ., όπως ακριβώς παραμένουν υποβαθμισμένοι σε μισθούς, απασχόληση και ανέλιξη οιΑνατολικογερμανοί; Μια χώρα μήπως που, όπως και στην Ανατολική Γερμανία, πρέπει μεταξύ άλλων να κλείσουν παραγωγικές μονάδες και κοινωνικές υποδομές όχι γιατί δεν είναι αναπτυξιακές ή χρήσιμες, αλλά γιατί απλώς δεν είναι «συμβατές» με μια γενναία απαξίωση της οικονομίας και της ζωής μας;
Η Μέρκελ είπε ότι προέρχεται από μία περιφέρεια της Ανατολικής Γερμανίας που χαράχτηκε πραγματικά από την επανένωση των δύο Γερμανιών. Πολλοί άνθρωποι, είπε, βίωσαν μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο και έχει έτσι μία απόλυτη εικόνα του βάρους και της επιβάρυνσης που ισχύει για πολλούς εδώ στην Ελλάδα. Χαρακτήρισε όμως αυτή την εξέλιξη στην ΑνατολικήΓερμανία «θαυμάσια υπόθεση» γιατί αποκτήσανε μια ελευθερία που δεν είχαν πριν. Κατά τη Μέρκελ ήταν μια θαυμάσια υπόθεση για το λόγο και μόνον ότι αποκτήσανε την ελευθερία τους. Ας πούμε ότι συμφωνούμε. Εδώ που δεν υπάρχει τέτοια θαυμάσια υπόθεση, γιατί πρέπει εμείς εδώ να «χαραχτούμε» όπως οιΑνατολικογερμανοί; Εδώ την ελευθερία μας τη χάνουμε και μαζί μας χαράζουν. Για ποια θαυμάσια υπόθεση γίνεται αυτό;
Η Μέρκελ έκανε λόγο για «πάρα πολλά επαγγέλματα τα οποία ήταν απαραίτητα στην Ανατολική Γερμανία παλαιότερα», αλλά «δεν είχαν πια καμία χρήση, γιατί η αποτελεσματικότητα ήταν διαφορετική». Λέει λοιπόν η Μέρκελ ότι τώρα «πολλοί άνθρωποι πήραν τον σωστό δρόμο, με θάρρος, και αποδείχτηκε ότι υπήρξαν πολλές ευκαιρίες στον καινούργιο τους δρόμο, στην καινούργια τους πορεία». Και όταν κοιτάει τώρα τους νέους ανθρώπους, αυτούς που κινούνται πλέον και έχουν μεγαλώσει σε ολόκληρη τη Γερμανία, σαν ενωμένη Γερμανία», βλέπει ότι «έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα» και είναι «απόλυτα πεπεισμένη ότι αυτό ακριβώς, θα συμβεί και στην Ελλάδα, παρά τη δύσκολη πορεία στην οποία βρίσκεται».
Μάλιστα. Καταρχήν η εκτίμηση ότι «έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα» στην Ανατολική Γερμανία είναι τόσο αληθής όσο και ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε τροχιά εξόδου από την κρίση και το αποδεικνύει η έξοδος στις αγορές. Η πλειονότητα όσων Ανατολικογερμανών βρίσκονται σε ηλικία τέτοια που προλάβανε να ζήσουν στην προηγούμενη κατάσταση, δεν έχουν την ίδια γνώμη, παρά το γεγονός ότι μπορεί να συμφωνήσουν για τη «θαυμάσια υπόθεση» της ελευθερίας. Αλλά το πιο προκλητικό από αυτά που ισχυρίζεται η Μέρκελ είναι άλλο: στη Γερμανία, πράγματι, ακολούθησε μια πορεία που την απαξίωση και την εγκατάλειψη επαγγελμάτων και παραγωγικών ροών, αντικατέστησε σε ένα βαθμό η επέκταση της Δυτικής Γερμανίας στο ανατολικό τμήμα και, μάλιστα, με όρους που παρά την ανισότητα σε μισθούς κ.λπ., κινήθηκαν την εποχή εκείνη πολύ μακριά από την κινεζοποίηση. Εδώ ούτε αντικατάσταση υπάρχει, παρά μόνο εκτόξευση της ανεργίας και, επιπλέον,κινεζοποιούμαστε. Τόσο θαυμάσια υπόθεση!
Αλλά τα πράγματα είναι, μάλλον, λίγο πιο απλά. Μια αποικία χρέους γίναμε για τη Γερμανία. Αυτό είναι κάτι πολύ προχώ…, πιο μπροστά από την προσάρτηση της Ανατολικής Γερμανίας. Μια θαυμάσια υπόθεση!

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!