Ενώπιον της Ανακρίτριας Χαλκιδικής κ. Ελένης Αντωνοπούλου βρέθηκαν την Τετάρτη δώδεκα (12) κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής, μέλη του κινήματος κατά της εξόρυξης χρυσού, για να απολογηθούν για πράξεις που τους αποδίδονται ότι έγιναν το Μάρτιο του 2012, σε επεισόδια έξω από το δημαρχείο του Δήμου Αριστοτέλη στην Ιερισσό. Άλλοι δέκα (10) επρόκειτο να περάσουν την πόρτα της ανακρίτριας χθες Πέμπτη (το άρθρο γράφτηκε την Τετάρτη 16/9/2015).

Οι 12 της Τετάρτης αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι. Οι οκτώ χωρίς κανένα περιοριστικό όρο, ενώ οι άλλοι τέσσερεις με τον περιορισμό απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνεται σωρεία κατηγοριών, όπως: διατάραξη κοινής ειρήνης, έκρηξη από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών από κοινού, αντίσταση, στάση από κοινού, απρόκλητη σωματική βλάβη, παράνομη κατακράτηση από κοινού και κατά συρροή, διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας, άσκοποι πυροβολισμοί, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία.

Τα γεγονότα αφορούν μαζική διαμαρτυρία των κατοίκων που έγινε στις 30 Μαρτίου 2012 έξω από το Δημαρχείο του Δήμου Αριστοτέλη, όπου συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι κάτοικοι απαίτησαν από το Δ.Σ. να καταδικάσει την ενέργεια του τότε αντιδημάρχου Βασ. Μοσχόπουλου, ο οποίος ήταν επικεφαλής 400 εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός, που ανέβηκαν στις Σκουριές στις 20 Μαρτίου 2012, έκαψαν το φυλάκιο αγώνα των κατοίκων που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού και ξυλοκόπησαν 30 άτομα (τα περισσότερα γυναίκες) που βρίσκονταν εκεί.

Ο τότε δήμαρχος κ. Πάχτας όχι μόνο το αρνήθηκε, αλλά επιπλέον κατήγγειλε υποτιθέμενο εμπρησμό του Δημαρχείου με αποτέλεσμα την εμφάνιση ΜΑΤ και τη δημιουργία έντασης. Στη συνέχεια κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατονομάζοντας κατοίκους της περιοχής, ως υπεύθυνους για τα επεισόδια. Οι δημοτικοί του σύμβουλοι προσέθεταν στη δικογραφία ονόματα καταπώς το επιθυμούσε ο κ. Πάχτας.

Οι επιτροπές αγώνα τονίζουν ότι πρόκειται για διώξεις, οι οποίες προσπαθούν να τρομοκρατήσουν την κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής. Για άλλη μια φορά, καλούνται σε ανάκριση κάτοικοι της περιοχής επειδή τόλμησαν να σηκώσουν το ανάστημά τους ενάντια στην καταστροφή του τόπου τους και της ζωής τους από την πολυεθνική Eldorado Gold και τους ντόπιους συνεργάτες της. Βέβαια οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής έδωσαν την απάντησή τους στον κ. Πάχτα στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Ακόμη, δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να λυγίσουν και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στην καταστροφική εξόρυξη χρυσού, μέχρι την πλήρη δικαίωση.

 

Λάζαρος Τόσκας
Περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!