Νεοφιλελεύθεροι χωρίς σύνορα

 

Το ισπανικό κόμμα Ciudadanos (Πολίτες) αποτελεί ένα κατασκεύασμα του συστήματος αντίστοιχο με το «δικό μας» Ποτάμι, υποστηριζόμενο με ενθουσιασμό από τα καθεστωτικά ΜΜΕ και προορισμένο να λειτουργήσει ως ανάχωμα έναντι των Podemos. Μπήκε λοιπόν κι αυτό για τα καλά στην προεκλογική περίοδο, ενόψει των δημοτικών εκλογών στη χώρα τους στις 24 Μαΐου και καταθέτει τις προτάσεις του για την οργάνωση του πολιτικού και κοινωνικού βίου. Μεταξύ άλλων, ζητά την επιβολή «κανόνων για την ασφάλεια, τη συμπεριφορά του πολίτη και τη συμβίωση».

Ένας απ’ αυτούς τους κανόνες που προτείνει η ισπανική εκδοχή του Ποταμιού αναφέρεται στην «ακατάλληλη χρήση των κατοικιών» και προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες αλλά και σαρκαστικά σχόλια: Ούτε λίγο-ούτε πολύ οι Ciudadanos προτείνουν την επιβολή πλαφόν στο πόσοι άνθρωποι μπορούν να κοιμούνται σε ένα δωμάτιο! Έτσι, λένε, δεν θα μετατραπούν τα διαμερίσματα σε άντρα μεταναστών!

Αντιγράφουμε από το πρόγραμμά τους: «Θα προωθήσουμε μια νομοθετική μεταρρύθμιση σε εθνικό επίπεδο που θα καθορίζει ένα ανώτατο όριο για τη δυνατότητα κατοίκησης και θα εξουσιοδοτεί τους δήμους να πραγματοποιούν ελέγχους και, σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων, να επιβάλλουν πρόστιμα. Η μεταρρύθμιση αυτή θα περιλαμβάνει την άρνηση καταχώρισης στο δημοτικό μητρώο, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις κατοικίες. Δύο άτομα ανά δωμάτιο είναι το επιτρεπόμενο όριο χωρητικότητας ενός σπιτιού».

Προφανώς οι «υπεύθυνοι» Πολίτες δεν δίνουν καμία σημασία στην κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα της χώρας τους επειδή, όπως και το «δικό μας» Ποτάμι, δεν ζουν σ’ αυτή την πραγματικότητα, ούτε και τους ενδιαφέρει. Ήδη οι πολύτεκνες οικογένειες, όπως και οι οικογένειες που έχουν αναγκαστεί να δεχθούν πίσω στο «πατρικό» σπίτι τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους κ.λπ. εξαιτίας της κρίσης, εξέφρασαν την ανησυχία τους. Η Ομοσπονδία Πολυτέκνων, μάλιστα, ζητά από τους Ciudadanos να λάβουν υπ’ όψιν τους ότι υπάρχουν κι αυτοί και τους περιμένουν να τους εξηγήσουν αναλυτικά την πρότασή τους…

Αυτή η «ακατάλληλη χρήση των κατοικιών» δεν είναι το μόνο μέτρο των Ciudadanos σχετικά με τη στέγαση. Επιπλέον, προτείνουν να δημιουργηθεί μια δημοτική υπηρεσία μεσιτείας που «θα αναζητά λύσεις στις περιπτώσεις παράνομης κατάληψης των κατοικιών και των κτιρίων». Τέλος, υπόσχεται ότι «θα δουλέψει ενεργά για την εκκένωση των κατειλημμένων διαμερισμάτων και κτιρίων, ειδικά σε περιπτώσεις όπου προκύπτουν προβλήματα ασφάλειας, συμβίωσης και υγιεινής». Στην πυρά λοιπόν όχι μόνο οι κοινωνικές καταλήψεις, αλλά και όσοι επιμένουν να παραμένουν στα σπίτια τους ενόσω οι τράπεζες έχουν αποφάσεις για την έξωσή τους λόγω αδυναμίας πληρωμής των δανείων τους!

Πάντως, αυτή η μανία με τα ποσοστά ανά σπίτι, ανά οικογένεια -για να θυμηθούμε και το αλήστου μνήμης «ένας εργαζόμενος ανά οικογένεια» του ΓΑΠ- πρέπει να είναι ίδιον των νεοφιλελεύθερων χωρίς σύνορα…

 

Ν.Α.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!