Απ’ όταν έπεσαν οι πρώτες ναπάλμ στην Πίνδο, ανήκομεν εις την Δύσιν.

Και πιο πριν στη Δύση ανήκαμε (και για αυτό φθάσαμε στις ναπάλμ) αλλά ανήκαμε επειδή το θέλαμε.

Αυτή η επιλογή (και της αστικής τάξης, και του λαού) να ανήκουμε στη Δυσή, ήταν ευχή και κατάρα. Ευχή διότι από oθωμανικό σαντζάκιο γίναμε ευρωπαϊκό κράτος και κατάρα διότι τα ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη χρειάζονταν και χρειάζονται προτεκτοράτα (και επί ευρωπαϊκού εδάφους), ζώνες επιρροής και ζωτικούς χώρους.

Για να μείνουμε λοιπόν στα νεώτατα απ’ τα νεώτερα χρόνια η Ελλάς άνηκε στη Δύση επί Χούντας. Επί Κυπριακής Τραγωδίας ανήκαμε επίσης στη Δύση και όλη η Μεταπολίτευση ανήκε κι αυτή στη Δύση.

Το δόγμα «ανήκομεν εις την Δύσιν» επιβεβαίωσαν τα Ίμια και τα Μνημόνια. Είναι λοιπόν «φυσιολογικό» επακόλουθο η νέα κανονικότητα να ανήκει στη Δύση και αυτή.

Όλα ανήκουν στη Δύση. Τα υπό πλειστηριασμό σπίτια μας, τα χρέη μας, οι υποδομές μας, η δημόσια περιουσία, όλα. Αν δεν ανήκαμε στη Δύση κι ανήκαμε ακόμα σ’ ένα Οθωμανικό δοβλέτι, εκτός απ’ όλα αυτά θα ανήκαν στα αφεντικά οι κόρες μας και οι γιοι μας. Ευτυχώς στη Δύση επικράτησε ο Διαφωτισμός και περί των τέκνων μας, επικράτησαν ψυχραιμότερες σκέψεις. Θα είναι μεν αυτά τα παιδιά σκλάβοι μικρών αποδοχών και μεγάλων χρεών, αλλά θα ανήκουν στη Δύση.

Θα μου πείτε ότι: δεν είχαμε εναλλακτική λύση. Δίκιο έχετε! αν δούμε τη σύντομη ιστορία του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού, θα διαπιστώσουμε ότι η ιστορία του σοσιαλισμού υπήρξε συντομότερη.

Αλλά, αν εμείς, εκόντες άκοντες, δοξάζοντας δηλαδή ή σιχτιρίζοντας, ανήκουμε εις την Δύσιν, η Δύση πού ανήκει; Ανήκει στα 1.600 φυσικά πρόσωπα που κατέχουν το 90% του πλούτου, ανήκει στις Εταιρείες που νέμονται ( και ταυτοχρόνως καταστρέφουν) τον πλανήτη, ανήκει (η Δύση) στα ίδια της τα χαρακτηριστικά: τον πόλεμο που την θρέφει, τη φτώχεια που γεννά, τη μωρία που τη δέρνει.

Αν συνεδρίαζαν ο Θεός και ο Διάβολος για τη Δύση, η Δύση θα πούλαγε τον Θεό και θα εξαγόραζε τον Διάβολο.

Βεβαίως, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη Δύση, δεν «ανήκουν στη Δύση». Σε προσωπικό επίπεδο, πιθανόν! Ή, έστω, σίγουρα! Όμως έτσι απλώς διατελούν σε καθεστώς «ελεύθερων πολιορκημένων» εν μέσω ωκεανών από χρήσιμους ηλίθιους που σκέφτονται σαν τραπεζίτες ενώ είναι δούλοι…

Στάθης Σ.
22•I•2020

  • Ευρέθη βουλευτής της Ν.Δ. (δεν έχει σημασία ποιος – άλλωστε θα μπορούσε να είναι και του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ) ούτις απεφάνθη από τηλοψίας ότι καλό θα ήταν να μη συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών διότι κάτι τέτοιο θα ενοχλούσε, θα ερέθιζε την τουρκική πλευρά,ενώ ταυτοχρόνως θα έστελνε λάθος μήνυμα στον Ελληνικό λαό, δραματοποιώντας την κατάσταση.
  • Δομικός κατευνασμός.
  • Καταστροφικός «εκσυγχρονισμός», κατεστραμμένο αποτέλεσμα, ελαύνουσα καταστροφή.

 *  *  *

  • Αρκετούς μήνες μετά την νικηφόρα (εφ’ οσον απέφυγε τη συντριβή) ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, το νεοπασόκ κόμμα του Τσίπρα βλέπει τη δημοσκοπική του απήχηση να συρρικνώνεται. Πλησιάζοντας επικίνδυνα την πτώση κάτω απ’ το ψυχολογικό όριο του 20%!
  • Παρ’ ότι έχει αρχίσει να γίνεται φανερό ότι τα παχειά λόγια του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ. αντιστοιχούν σε ισχνά αποτελέσματα, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να κατρακυλάει πληρώνοντας τις πολιτικές αμαρτίες που διέπραξε και τις πολιτικάντικες πρακτικές που στη συνέχεια μετέρχεται.
  • Όμως το σύστημα χρειάζεται δεύτερο πόλο – και, αν ούτε η Φώφη μπορεί, ούτε ο Τσίπρας μπορέσει, άλλος εκλεκτός θα πρέπει να κληθεί απ’ το Πραιτώριο για να αναλάβει υπηρεσία…

 *  *  *

  • Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, ισχυρίζεται η Τουρκία. Δηλαδή ούτε η Σικελία έχει, ούτε η Κορσική, ούτε η Σαρδηνία, η Μάλτα, ούτε αυτή η ίδια η Αγγλία;
  • Κι αν περί αυτού η Ένωση ποιείται την νήσσαν, η Ιταλία ποιείται την έχιδνα, η Γαλλία σφυρίζει αλά γαλλικά και η Αγγλία υποστηρίζει (όπως πάντα) τον πρώην Μεγάλο Ασθενή και νυν Αποχαλινωμένον Ταραξία…
  • Ανήκομεν εις την Δύσιν.
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!