Τη Δευτέρα, 31/1, αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση για τους τέσσερεις διαδηλωτές που συνελήφθησαν τον Ιούνη του 2003, στην πορεία ενάντια στη σύνοδο της Ε.Ε. στη Θεσσαλονίκη. Τις προηγούμενες ημέρες οι μάρτυρες κατηγορίας έπεσαν σε αντιφάσεις, κατά τη διάρκεια των καταθέσεών τους, ενώ από την πλευρά της υπεράσπισης έγινε λόγος για στημένα κατηγορητήρια και προσπάθεια κατασκευής πλαστού κατηγορητηρίου.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση του εισαγγελέα ήταν αθωωτική για τον Ισπανό Perez-Corraiz Fernando, λόγω αμφιβολιών. Ο νεαρός Ισπανός, που είχε ξυλοκοπηθεί άγρια κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, βαρύνεται με τις κατηγορίες της πρόκλησης έκρηξης με πιθανότητα πρόκλησης κινδύνου σε άνθρωπο, διακεκριμένη στάση και κατοχή εκρηκτικών υλών (βόμβες μολότοφ).
Ο Σύριος Κάστρο (Dakduk Soleiman), κατηγορείται για έκρηξη κατ’ εξακολούθηση με πιθανότητα πρόκλησης βλάβης κινδύνου σε άνθρωπο, για κατοχή εκρηκτικής ύλης και διακεκριμένη στάση. Στην πρότασή του ο εισαγγελέας έκρινε ως «στιγμιαία» την κατοχή εκρηκτικών, ενώ εξέπεσε η κατηγορία της έκρηξης κατ’ εξακολούθηση. Από τις καταθέσεις των μαρτύρων έγινε απόλυτα αντιληπτό ότι η κοινωνική δράση του κατηγορουμένου δεν επέτρεπε τη συμμετοχή του σε όσα του καταλογίζει η αστυνομία. Ο Κάστρο ήταν και παραμένει ενεργός πολιτικά με ιδιαίτερη δράση σε αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις. Ο Σύριος κατηγορούμενος βρέθηκε αρκετές φορές ομιλητής σε εκδηλώσεις που αφορούσαν τα δικαιώματα των μεταναστών και όπως κατατέθηκε πρόκειται για ένα δημόσιο πρόσωπο που λειτουργούσε πάντα στα πλαίσια συλλογικών διαδικασιών. Ο Κάστρο στην απολογία του τόνισε ότι σε περίπτωση που πράγματι είχε προχωρήσει σε κάποια από τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται, θα αναλάμβανε την πολιτική ευθύνη των πράξεων αυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Dakduk Soleiman συνελήφθη σε σημείο της πόλης όπου αποδεδειγμένα δεν συνέβη το παραμικρό επεισόδιο και πολύ περισσότερο ρίψη μολότοφ.
Ο Μιχάλης Τραικάπης βρίσκεται προφυλακισμένος για ένοπλη ληστεία που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα. Ο Τραικάπης κατηγορείται για έκρηξη κατ’ εξακολούθηση, διακεκριμένη στάση και κατοχή εκρηκτικής ύλης. Ο εισαγγελέας πρότεινε την καταδίκη του για όλες τις κατηγορίες. Έκπληξη έχει προκαλέσει η στάση που κράτησε η έδρα του δικαστηρίου απέναντι στον Βρετανό Simon Chapman. Η περίπτωση του Άγγλου διαδηλωτή είχε προκαλέσει το 2003 ένα διεθνές κίνημα αλληλεγγύης, καθώς είχε αποκαλυφθεί ότι οι αστυνομικές αρχές είχαν αλλάξει το σακίδιο που φορούσε κατά τη διάρκεια της σύλληψης, με ένα διαφορετικού χρώματος, γεμάτο με βόμβες μολότοφ. Μάλιστα, το βίντεο με το συγκεκριμένο περιστατικό προβλήθηκε στη δικαστική αίθουσα προκαλώντας την αντίδραση της έδρας για την τότε στάση της αστυνομίας. Τελικά στην πρότασή του ο εισαγγελέας προτείνει την καταδίκη του Chapman για τις κατηγορίες της έκρηξης με πιθανή πρόκληση κινδύνου, της διακεκριμένης στάσης και της κατοχής περισσότερων βομβών μολότοφ. Ιδιαίτερα για την περίπτωση του Chapman, ο εισαγγελέας αιτιολόγησε τη μη αναγνώριση του πρότερου έντιμου βίου λέγοντας ότι «σε ανθρώπους που προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες δεν αξίζει να του αναγνωρισθεί το ελαφρυντικό αυτό».
Λ.Α.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!