«Θυμήσου, κοίτα τα αστέρια και όχι τα πόδια σου», αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα του Resistance Festival 2018. Πρόκειται για μια φράση του Στήβεν Χόκινγκ, του διάσημου φυσικού που έφυγε φέτος από κοντά μας. Ενός ανθρώπου που έδειξε ότι η δύναμη της σκέψης μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, το πώς τον αντιλαμβανόμαστε αλλά και πως το μυαλό μπορεί να νικήσει το σώμα, πως η θέληση μπορεί να ξεπεράσει πολύ μεγάλες δυσκολίες…

Όπως γράψαμε και στο προηγούμενο φύλλο του Δρόμου φέτος το Resistance Festival θα αλλάξει. Ο χώρος όπου θα διεξαχθεί δεν θα είναι ενιαίος. Ένα μέρος του φεστιβάλ θα γίνει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, δηλαδή εργαστήρια, συζητήσεις, προβολές, λαϊκό γλέντι, και ένα μέρος των συναυλιών θα γίνει στο Piraeus Academy στην γύρω περιοχή. Αυτή η εξάπλωση θα δώσει την δυνατότητα να γίνει καλύτερη η θεματική των συζητήσεων και εργαστηρίων, της συνεύρεσης, το δε συναυλιακό να είναι εξασφαλισμένο από τις καιρικές συνθήκες.

Επίσης θα γίνει προσπάθεια να υπάρξουν αλλαγές στον χαρακτήρα των συζητήσεων και των εκδηλώσεων ώστε να πάρουν περισσότερο χαρακτήρα εργαστηρίων και διαλόγου και να υπάρχει διαφοροποίηση της θεματολογίας με βάση τα ενδιαφέροντα και τους συμμετέχοντες. Αυτό μπορεί να έχει σαν πρακτικό αποτέλεσμα να υπάρχει μια «παραγωγή» που να είναι αξιοποιήσιμη και μετά το πέρας του φεστιβάλ.

Έτσι το Resistance Festival ως θεσμός συνάντησης, συνεύρεσης και διασκέδασης, ως χώρος γνωριμίας με κινήματα και αντιστάσεις από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο συνεχίζει την ύπαρξή του με λίγο διαφορετικό τρόπο αλλά υπηρετώντας τις ίδιες ανάγκες.

Εκδήλωση για τα Βαλκάνια με τον Βάλτερ Πούχνερ

Την Παρασκευή 28/9, στις 19:30, στην Σχολή Καλών Τεχνών

Η οργανωτική επιτροπή ανακοίνωσε την πρώτη εκδήλωση του φετινού Resistance Festival, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στις 19:30 στη Σχολή Καλών Τεχνών. Το θέμα της είναι η γειτονιά μας, τα Βαλκάνια, στα οποία και πάλι ανεβαίνουν σε επικίνδυνο βαθμό οι εντάσεις, με τις δυτικές δυνάμεις να υποδαυλίζουν αλυτρωτισμούς και τυχοδιωκτισμούς. Θα προσεγγιστεί όμως με έναν τρόπο διαφορετικό από τους συνηθισμένους, αφού εισηγητής θα είναι ο καθηγητής Βάλτερ Πούχνερ, ένας από τους σπουδαιότερους θεατρολόγους και λαογράφους όλης της Ευρώπης, με «ειδίκευση» στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Η συμμετοχή του Βάλτερ Πούχνερ, που τιμά το Resistance Festival, θα μας δώσει την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με το πλούσιο έργο του, που αφορά σε μεγάλο βαθμό τις κοινές παραδόσεις των βαλκανικών λαών – κι έτσι θα αναλογιστούμε κατά πόσο αυτές μπορεί να αποτελέσουν το θεμέλιο μιας διαφορετικής, ισότιμης και αμοιβαία επωφελούς σχέσης.

Για τον πολυγραφότατο ομιλητή (συγγραφέα περισσότερων από 80 βιβλία, εκατοντάδων σελίδων το καθένα), που έχει διδάξει μεταξύ άλλων στα πανεπιστήμια της Κρήτης, της Αθήνας και του Γκρατς και είναι μέλος της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, «η επιστροφή λοιπόν στην παράδοση δεν είναι μια απλοποιητική διαδικασία προβολής ενός ωραιοποιημένου παρελθόντος στην καθημερινότητά μας»(*). Αντίθετα, ο Βάλτερ Πούχνερ πιστεύει ότι «η  παράδοση δεν είναι τίποτα άλλο από μια διαδικασία συμβιβασμού και σύνθεσης παλαιών και νέων μορφών οργάνωσης κοινωνικού βίου» και η καταφυγή σ’ αυτήν μπορεί να αναζωπυρώσει τον κοινωνικό δυναμισμό, ο οποίος έχει πληγεί από τον «μονολιθισμό σκέψης και έκφρασης που επιβάλει ο οικονομισμός της παγκοσμιοποίησης». Πλούσια τροφή για σκέψη, πόσο μάλλον που οι κοινές παραδόσεις ορθώνουν εμπόδια στις έξωθεν επεμβάσεις που υπονομεύουν το μέλλον των λαών των Βαλκανίων.

Αυτή η πρώτη εκδήλωση που ανακοινώνεται από την οργανωτική επιτροπή (η οποία υπόσχεται κι άλλες ευχάριστες εκπλήξεις) ενισχύει την εντύπωση  ότι έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται οι όροι για ένα πρόγραμμα που έχει να πει πολλά σε πολλούς ανθρώπους – και μάλιστα με προσεγγίσεις διαφορετικές από τις συνηθισμένες. Εξάλλου αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση θα είναι πράγματι… συζήτηση, αφού ο Βάλτερ Πούχνερ επέμεινε σε μια σύντομη εισήγηση, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για ερωτήσεις και απαντήσεις: «Αυτό το κομμάτι είναι πάντα πιο ενδιαφέρον και πιο πλούσιο από μια μακροσκελή ομιλία», λέει, κι έχει δίκιο! Ραντεβού λοιπόν στη Σχολή Καλών Τεχνών την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου.

(*) Πηγή: argolika.gr

Πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του Resistance Festival 2018 θα έχει και μια σειρά από συναυλίες και λαϊκά γλέντια που συμμετέχουν, μέχρι στιγμής, τα Μωρά στη Φωτιά, ο Άγνωστος Χειμώνας + Dj Micro, οι Anser x Eversor, ο Βέβηλος, ο Νίκος Οικονομίδης και η Κυριακή Σπανού και άλλοι πολλοί που θα ανακοινωθούν σύντομα. Το πρόγραμμα αναμένεται να πλαισιωθεί και με μια σειρά από άλλες δραστηριότητες. Επίσης στο χώρο του φεστιβάλ στην Καλών Τεχνών θα λειτουργεί μπαρ, ταβέρνα και έκθεση βιβλίων, εντύπων, αφίσας, φωτογραφίας.

Πάρτε μέρος στο Resistance Festival 2018

Η επιτροπή διοργάνωσης του φεστιβάλ συνεδριάζει κάθε Τετάρτη στον χώρο του Κτιρίου 11δ (Ρεθύμνου 11 και Ιουλιανού) στις 19:00.

Όσοι θέλουν να πάρουν μέρος και να βοηθήσουν στην διοργάνωση και την πραγματοποίηση του Resistance Festival 2018 μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία στο τηλέφωνο 6974247492 (Μαρία) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!