του Ηρόστρατου

 

Η Τύφλωση της Ευρώπης

«…Η Ιστορία μας διδάσκει επίσης ότι, παντού στον κόσμο, οι λαοί που κυριαρχούνται από άλλους θα εξεγερθούν μια μέρα…»
Marc Ferro, Τύφλωση -Ή γιατί αρνούμαστε να δούμε την πραγματικότητα

Παρακολουθώ τις κρίσιμες στιγμές στην Καταλονία και όταν διαβάζετε αυτές τις γραμμές θα μας χωρίζει μόλις ένα 24ωρο από το Δημοψήφισμα. Η λυσσαλέα αντίδραση του Ισπανικού Κράτους, απολύτως αντιδημοκρατική, με τις ευλογίες πάντα της…  «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης, θα έπρεπε να εξοργίζει κάθε δημοκρατικό πολίτη. Κι όμως. Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο της Ευρώπης βασιλεύει…

Το νεοναζιστικό κόμμα στη Γερμανία μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή μετά από δεκαετίες. Αναμένεται να μιλήσουν διάφοροι αναξιοπαθούντες διανοούμενοι για το «αβγό του φιδιού».

Υπάρχει όμως ένα προβληματάκι. Οι ίδιοι εκκόλαψαν και ζέσταναν το αβγό αυτό. Πρώτα με την ουσιαστική ατιμωρησία των ενόχων για τις ναζιστικές θηριωδίες. Αργότερα με την αξιοποίηση πολλών στελεχών σε κρίσιμες θέσεις. Με την άφεση αμαρτιών στις επιχειρήσεις. Με την εξομοίωση «κομμουνισμού» και «φασισμού». Με τον αντισημιτισμό τους. Με την ισλαμοφοβία. Με την υποτίμηση όλων των λαών του Νότου. Των «τεμπέληδων» που δήθεν τρέφονται από τους Γερμανούς εργαζομένους…

Όσο για την Ισπανία, «εθνικιστές» ανεβάζουν τους Καταλανούς, «εθνικιστές» τους κατεβάζουν. Η πρακτική του Ισπανικού Κράτους παραπέμπει στα πιο βάρβαρα «ολοκληρωτικά καθεστώτα» που υποτίθεται προκαλούν την απέχθεια των σύγχρονων Ευρωπαίων.

Το αυτονόητο δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση γράφεται στα παλαιότερα των υποδημάτων όταν αντίκειται στα συμφέροντά μας.

Διαβάζω ότι «η Βαρκελώνη παραδοσιακά αποτελεί την πόλη με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εκδοτικών οίκων της Ισπανίας κατέχοντας το 2014 το 48,3% του τζίρου του εμπορίου βιβλίου σε κρατικό επίπεδο» (Βικιπαίδεια) Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο το γεγονός. Ούτε οι επιλογές του λαού της πόλης αυτής που έχει ζήσει τη βαρβαρότητα του φασισμού.

Να μιλήσεις για «υπεροψία και μέθη» της εξουσίας; Ή απλώς για «τύφλωση»;

Διαβάζοντας πρόσφατα το βιβλίο του Marc Ferro Τύφλωση -Ή γιατί αρνούμαστε να δούμε την πραγματικότητα (εκδόσεις Μεταίχμιο) τείνω προς τη δεύτερη εκδοχή. Ο μεγάλος Γάλλος ιστορικός, διατρέχοντας την Ιστορία του 20ου και 21ου αιώνα, μας δείχνει με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο όχι μόνο το πόση τύφλωση υπήρξε, αλλά και ποια ήταν τα ολέθρια αποτελέσματά της.

Έδειξε ακόμη ότι η καταπίεση θα φέρει μοιραία την εξέγερση. Ακόμη κι αν αργήσει. Και θα έρθει τη στιγμή που δεν το περιμένει κανείς. Και όσο πιο βίαιη είναι η καταπίεση, τόσο πιο βίαια αποτελέσματα θα φέρει. Κι ας περάσουν δεκάδες χρόνια.

Κι ας πιστεύουν κάποιοι πως νίκησαν οριστικά.

Ίσως αν ο Ισπανός πρόεδρος είχε διαβάσει Ferro να ακολουθούσε μια άλλη πολιτική. Ίσως όχι. Όμως εμείς οι υπόλοιποι οφείλουμε να πάρουμε θέση. Να μιλήσουμε. Να βγάλουμε τις τσίμπλες που τοποθετούν στα μάτια μας τα απολύτως εξαγορασμένα πλέον Μέσα Ενημέρωσης.

Να μην αναπαράγουμε στερεότυπα.

Να δούμε το αβγό του φιδιού και ποιοι το εκκολάπτουν. Ο κάθε Ραχόι, η κάθε Μέρκελ, ο κάθε ηγέτης και ηγετίσκος. Αλλά και όσοι τους χειροκροτούν…

Ας διαβάσουμε περισσότερο, όπως κάνουν οι Καταλανοί. Ίσως μας βοηθήσει να αλλάξουμε τα πράγματα….

 

Η Αττική σε κρίση: Ένα διαφορετικό Συνέδριο

Την περασμένη Τετάρτη (27 Σεπτεμβρίου) στον Ασπρόπυργο ξεκίνησαν οι δραστηριότητες στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Τμήματος Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων, με συνοπτικό τίτλο: Αττική σε Κρίση.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία εκδηλώσεων που απλώνονται σε όλο το Λεκανοπέδιο. Ενδεικτικά αυτή την εβδομάδα:

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, 18:30, Τοπική Προσυνεδριακή Ημερίδα στο Λαύριο / Έκθεση Φωτογραφίας LOSS – Φωτογραφική Ομάδα METAPolis, στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο, Αποθήκη Επίπλευσης

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, 21:00, Μουσική Συναυλία στο Λαύριο, στο Εργοστάσιο Δέδε, οδ. Αγωνιστών Μακρονήσου, στο λιμάνι, με τους Sera Bellos Quartet (Σεραφείμ Μπέλος κρουστά, Ξένια Ντάνια φωνή, Μονίκ Καμπασελέ φωνή, Σάκης Τσινούκας κιθάρα)

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, 18:00: Θεματική Ημερίδα «Όψεις και πτυχές της γεωγραφικής σκέψης στα χρόνια της κρίσης», Πατησίων 42, ΕΜΠ, Κτίριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο Α008

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, 17:30-20:30: Θεματική Ημερίδα/Εργαστήριο CO-HAB, Πατησίων 42, ΕΜΠ, Κτίριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο Α008

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, 21:30: Μουσική Συναυλία στον Πειραιά, στην οδό Πολυδεύκους 39, πλησίον σταθμού Πειραιάς ΗΣΑΠ με τους George Kontrafouris Baby Trio

Οι δραστηριότητες θα συνεχίσουν μέχρι την πραγματοποίηση του Συνέδριου, που θα διεξαχθεί από Παρασκευή 20 έως Κυριακή 22 Οκτωβρίου, στο Κτήριο Αβέρωφ του ΕΜΠ.

Όπως επισημαίνουν οι οργανωτές: «Στοχεύουμε στην ανάδειξη υποβαθμισμένων περιοχών με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον που εν μέσω κρίσης εγκαταλείπονται και καταστρέφονται»

Όλο το πρόγραμμα εδώ: https://atticaincrisis.com/programma-synedriou/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!