«Αυτούς τους έχω σιχαθεί»

«Με τη σημερινή ευκαιρία θέλω να πω σε όλους τους φίλους που είναι σήμερα εδώ: Μην αφήσετε καμιά στιγμή στη ζωή σας να πάει χαμένη. Ρουφήξτε κάθε δευτερόλεπτο. Ο χρόνος τρέχει τόσο γρήγορα. Διευρύνετε τις γνώσεις σας μέχρι τέλους.
Συνεχώς να ονειρεύεστε. Κυνηγήστε την ουτοπία, όπως σας διαβεβαιώνω το έκανα εγώ και θα συνεχίσω, μέχρι τέλους. Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς.»
Θάνος Μικρούτσικος

«Ο Θάνος Μικρούτσικος βροντούσε το πιάνο φορώντας κασκέτο καπετάνιου και το κοινό μύριζε στα σινιέ του ρούχα το ψαρόλαδο. Όταν πάλι άλλαζε σκοπό και τραγουδούσε “έτσι κι αλλιώς η γη θα γίνει κόκκινη!”, οι αποκάτω αφηνίαζαν, έτοιμοι έμοιαζαν να ξεπαρκάρουν τα τσερόκι τους και να πάνε να ανατρέψουν τον καπιταλισμό. Μιλάμε για μαζική παραίσθηση, η οποία οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία όχι μόνο του κράτους αλλά και της κοινωνίας.»
Χρήστος Χωμενίδης

Θα μπορούσε το άρθρο να τελειώνει με την παράθεση των δυο αυτών κειμένων… Θα μπορούσε και να μη γραφτεί καθόλου ως ανεπίκαιρο.

Όμως πέρα από τα όσα γράφτηκαν νιώθω την ανάγκη γι’ αυτό το σημείωμα γιατί ο συγγραφέας/μαϊντανός της νεοφιλελεύθερης σχολής, με περίτεχνο τρόπο στα κείμενά του αναθεωρεί την ιστορία της Αριστεράς υποβάλλοντας την ιδέα πως για όλα τα δεινά της Ελλάδας υπεύθυνοι είναι οι ηττημένοι του Εμφυλίου.

Τα Πολιτικά Τραγούδια στα οποία αναφέρεται κυκλοφόρησαν το 1975 και ο Σταυρός του Νότου το 1979. Τα δυο αυτά μοναδικά μουσικά έργα του Θάνου Μικρούτσικου μόνο στην οργιώδη φαντασία του κυρίου Χωμενίδη ακούγονταν από κοινό με «σινιέ ρούχα» και… Τσερόκι. Ίσως να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια…

Τα τραγούδια αυτά τραγουδήθηκαν με πάθος και συνδέθηκαν με τους μεγάλους πολιτικούς αγώνες της Μεταπολίτευσης. Διαδηλώσεις, καταλήψεις, δουλειά σε εργοστάσια, συζητήσεις, κυνήγι της ουτοπίας…

Μπορεί να είχαμε πολλές ψευδαισθήσεις αλλά Τσερόκι ούτε είχαμε, ούτε αποκτήσαμε. Όσο για τα σινιέ ρούχα τα αφήσαμε για τους Χωμενίδηδες…

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει…

Και θυμάμαι στη Θεσσαλονίκη, σε συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, να ακούμε το «Κάτω από φώτα κόκκινα κοιμάται η Σαλονίκη», και όλο νεολαία γύρω να παθιάζεται. Έρωτας και Επανάσταση να γίνονται ένα.

Κι είναι κι η «Καντάτα για τη Μακρόνησο» –υποθέτω πολύ ενοχλητική για τα αυτιά του συγγραφέα– που κυκλοφόρησε το 1976, η «μουσική πράξη στον Μπρεχτ» το 1978… Πολύ πριν από την εποχή στην οποία αναφέρεται ο συγγραφέας/αρθρογράφος της εφημερίδας του Μαρινάκη.

Τεχνηέντως συνδέει αυτά τα τραγούδια, αυτό το ταξίδι στο όνειρο και στην ουτοπία με τη… χρεωκοπία. Κλείνει ωραία το μάτι στους ομοϊδεάτες του. Γεμάτος έπαρση, πέρασε μια νοητή γραμμή. Κι εκεί ήρθε η θύελλα… Φυσικά προέκυψαν κάθε είδους υπερασπιστές. Ήταν πια αργά.

Να γράφεις αυτά τα λόγια την επαύριο του θανάτου ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες που έφυγε από τη ζωή με τέτοια δύναμη και αξιοπρέπεια, που συγκλόνισε όσο και η μουσική του, ακόμη και στον σκληρό κόσμο του νεοφιλελευθερισμού είναι ασυγχώρητο.

Υποθέτω η εξουσία όμως που περιθάλπει τους άξιους υπηρέτες/διανοούμενους κάποιον τρόπο θα βρει να του δώσει ανταμοιβή για τις υπηρεσίες του.

Ένα Κρατικό Βραβείο ίσως;

Δυο διηγήματα του Παπαδιαμάντη στη σκηνή από τον Δήμο Αβδελιώδη

«Το Μυρολόγι της Φώκιας & Το Καμίνι» σε δραματουργία και σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη παρουσιάζονται για τέσσερις μόνο παραστάσεις στο Διεθνές Κέντρο Θεάτρου «Άτροπος» από σήμερα 18 Ιανουαρίου και κάθε Σάββατο μέχρι 8 Φεβρουαρίου. Ερμηνεύει η Αλεξία Φωτιάδου.

Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της τριλογίας-αφιερώματος του σκηνοθέτη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, το οποίο ξεκίνησε με τα διηγήματα «Όνειρο στο Κύμα» και «Έρως Ήρως», με θεματική την αντίστιξη μεταξύ του ουράνιου και του γήινου έρωτα.

Πού: Διεθνές Κέντρο Θεάτρου Άτροπος, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 26, Μετρό Μεταξουργείο.

Πότε: Σάββατα 18 και 25 Ιανουαρίου και 1 & 8 Φεβρουαρίου στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 12 € (γενική είσοδος), 10 € (Άνεργοι, Άνω των 65 ετών, φοιτητές, ΑΜΕΑ και συνοδοί, κάτοικοι γειτονιάς), 8 € (ατέλειες, ομάδες 10 + ατόμων με προκράτηση)

Πληροφορίες-κρατήσεις: 6947132894 και 6980940720. Διάρκεια: 40’

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!