από τον Δημήτρη Ουλή

([email protected])

 

Μα τι έχετε πάθει, τέλος πάντων; Πριν από λίγες μέρες, με μια εμετικά υποκριτική ανακοίνωσή σας, κατεβάσατε την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου Ισορροπία του Nash. Προφανώς γιατί μας αγαπάτε, και θέλετε να μας προστατέψετε από άσεμνα θεάματα και κακές κουβέντες – όπως κάθε καλός μπαμπάς και κάθε καλή μαμά. Τώρα, κόβετε το ρεύμα στο «Εμπρός» κατ’ εντολή του ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς να έχετε καν το θάρρος να αναλάβετε την ευθύνη της πράξης σας. Αν ήσασταν ένας ισχυρός αντίπαλος, θα σας εχθρευόμουν μεν, αλλά παράλληλα θα σας σεβόμουν. Όμως τώρα, έτσι όπως ποιείτε την νύσσαν και μεταθέτετε διαρκώς τις ευθύνες, μου προκαλείτε αηδία, μέσα στη θρασυδειλία σας. Αν αυτό το παιχνιδάκι του σκύλου και της γάτας συνιστά μια καινοφανή μορφή κοινωνικού πειραματισμού, σχετικά με ποιες μεταρρυθμίσεις «σας παίρνει» να προχωρήσετε και ποιες όχι, ξεχάστε το. Οι κινήσεις σας είναι προβλέψιμες σαν το επόμενο τραγούδι του dj, οι αναδιπλώσεις και τα διφορούμενά σας μοιάζουν με δικαιολογίες χαρτορίχτρας.

Μαζευτείτε. Και σταματήστε τον κλεφτοπόλεμο. Δεν θα μας πείτε εσείς ποιες παραστάσεις θα παρακολουθήσουμε, σε ποια θέατρα θα περάσουμε τα βράδια μας, ποια πνευματική δίαιτα θα ακολουθήσουμε. Αν αισθάνεστε ότι οι προτιμήσεις μας σας θίγουν, μην έρχεστε να τις δείτε. Επιχειρηματολογήστε, δημοσιεύστε λίβελους και κριτικές εναντίον τους – θα απαντήσουμε σε όλα. Αν, όμως, επιμένετε να πρωτοστατείτε στο κατέβασμα των παραστάσεων και στο σαμποτάρισμα των θεάτρων, τότε να ξέρετε ότι δεν κάνετε τίποτα περισσότερο από το να πιθηκίζετε τις εξωεκκλησιαστικές οργανώσεις και τις θεούσες. Τα ίδια κάνουν κι αυτοί. «Θιγμένοι» αισθάνονται κι αυτοί. Κατέβασμα παραστάσεων απαιτούν κι αυτοί.

Μισώ τον ναζισμό. Απαιτώ όμως το βιβλίο του Χίτλερ O Αγών μου να είναι πανελλαδικά διαθέσιμο, για να μπορώ να το μελετήσω, να σχηματίσω ιδίαν κρίση και άποψη περί αυτού. Αποστρέφομαι το σταλινισμό. Απαιτώ όμως τα Άπαντα του Στάλιν να βρίσκονται σε κάθε ενημερωμένο βιβλιοπωλείο, για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Οι συγκεντρώσεις μίσους της Χρυσής Αυγής, μου προκαλούν αποτροπιασμό· τα βιβλία του κυρίου Πλεύρη και του κυρίου Κασιδιάρη, επίσης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα σαμποτάρω τις πρώτες και θα ζητήσω την απόσυρση των δευτέρων. Η επαναστατική γυμναστική του ΠΑΜΕ, οι κομματικές νεολαίες, οι εκδρομές στην Αράχωβα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και τα πάρτι της ΠΑΣΠ ανακινούν μέσα μου κρίσεις αναγούλας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρωτοστατήσω στην κατάργηση όλων των παραπάνω, απλώς επειδή η συγκυρία τα έφερε έτσι, ώστε να έχω εγώ τώρα την εξουσία και τα ρόπαλα.

Ώς πού θα πάει η βαλίτσα, λοιπόν; Ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος σας; Οι Σαμαροβενιζέλοι έκλεισαν την ΕΡΤ. Εσείς θα κλείσετε τα θέατρα; Οι Σαμαροβενιζέλοι επανέφεραν τη λογοκρισία. Εσείς θα την καθιερώσετε;

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!