«Το Κόσοβο είναι Σερβία – H Κριμαία, το Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ, η Χερσώνα και η Ζαπορόζια είναι Ρωσία»: αυτό έγραφε ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στα Σκόπια. Ήταν ένας τρόπος να υπενθυμίσουν προς όλες τις κατευθύνσεις οι Ρώσοι ότι θα είναι παρόντες σε μια πιθανή νέα σύρραξη στα Βαλκάνια. Η Σερβία βέβαια αρνείται να αναγνωρίσει τις κατακτήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, διότι αυτό θα αποδυνάμωνε την αντίθεσή της στην οριστική απόσχιση του Κοσόβου. Έτσι βρίσκεται πλέον στη δυσκολότερη θέση: να υποστηρίζεται μαξιμαλιστικά από τη Ρωσία σε μια αντιπαράθεση με την πολιτική του Κοσοβάρου πρωθυπουργού Κούρτι, ο οποίος αρνείται το αυτονόητο. Δηλαδή την αναγνώριση της Ένωσης Σερβικών Δήμων, όπως υπαγορεύει η συμφωνία που έχει υπογράψει η χώρα του.

Μέχρι στιγμής η Δύση (δηλαδή η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ) αδυνατεί να πείσει τον Κούρτι να αναγνωρίσει τα δικαιώματα της σερβικής μειονότητας. Στόχος τους παραμένει όμως να κλείσουν το ζήτημα, γεγονός που εκμεταλλεύεται ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς – ο οποίος ζητά έμμεσα τη Δυτική διαμεσολάβηση στην κρίση, «απειλώντας» ότι θα προστατέψει τη σερβική μειονότητα από την επιβουλή της κοσοβάρικης ελίτ. Η οποία τηρεί αδιάλλακτη στάση και εκβιάζει τη στήριξη της Δύσης, ιδιαίτερα μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου (που παραβιάζει την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ). Έτσι η κοσοβάρικη ελίτ υποδαυλίζει, με την πολιτική αδιαλλαξίας και ρεβανσισμού, έναν πιθανό πόλεμο που μπορεί να επιφέρει βίαιες αλλαγές στα Βαλκάνια.

Από την άλλη υπάρχει και η σερβική «αδιαλλαξία» για τα δικαιώματα της σερβικής μειονότητας στο Κόσοβο, που επιτιμάται διαρκώς από τη διπολική πολιτική της Δύσης – η οποία παροτρύνει τον Κούρτι σε παραχωρήσεις, αλλά (βασικά) πιέζει τη Σερβία να αλλάξει την εθνική της πολιτική. Τι θα συμβεί στα εύφλεκτα Βαλκάνια μετά από ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων; Η κατάσταση είναι επικίνδυνη:

► Η επίσημη Ουγγαρία αναφέρεται σε ουγγρικά εδάφη στη ρουμανική Τρανσυλβανία.

► Ρουμάνοι πολιτικοί μιλούν για ενσωμάτωση στη χώρα τους της «ρουμανικής» Μολδαβίας.

► Η αποσχισθείσα Υπερδνειστερία τείνει να ενωθεί με τις κατακτήσεις της Ρωσίας.

► Μέρος του κατεστημένου στην Αλβανία διεκδικεί εδάφη με αλβανικούς πληθυσμούς στα Βαλκάνια.

► Βούλγαροι και Σκοπιανοί εξακολουθούν να συγκρούονται για την ιστορία της «Μακεδονίας» τους.

► Στη Βοσνία Σέρβοι και Κροάτες επιθυμούν να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο μετά το… «επιτυχημένο» Ντέιτον.

Στο Κόσοβο έχουν ήδη δοκιμαστεί αποτελεσματικά οι εξωτερικές παρεμβάσεις στην πολιτική, με την επιβολή «χρήσιμων» κυβερνήσεων από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ με στόχο να κλείσουν ενοχλητικά ζητήματα. Θα το επιδιώξουν άραγε εκ νέου;

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!