Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η BP δημοσίευσε τη στατιστική της ανάλυση για την παγκόσμια ενέργεια το 2019. Η ανάλυση παρέχει μια συνολική εικόνα της προσφοράς και της ζήτησης για σημαντικές πηγές ενέργειας σε επίπεδο χώρας.

Για το 2018, η ανάλυση ανέφερε ότι ο κόσμος πέτυχε νέο ρεκόρ κατανάλωσης πετρελαίου 99,8 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, το οποίο αντιπροσωπεύει την ένατη διαδοχική ετήσια άνοδο της ζήτησης πετρελαίου. Η ζήτηση πετρελαίου το 2018 αυξήθηκε κατά 1,5%, έναντι του μέσου όρου της δεκαετίας κατά 1,2%.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο κορυφαίος καταναλωτής πετρελαίου παγκοσμίως, με 20,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο το 2018. Η Κίνα ήταν δεύτερη με 13,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αν και αυτό θα ήταν πολύ χαμηλότερο από το μέγεθος των ΗΠΑ σε κατά κεφαλήν κατανάλωση. Η Ινδία ήταν τρίτη με 5,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία κατά μέσο όρο αύξησαν την κατανάλωση πετρελαίου κατά τουλάχιστον 5% ετησίως την τελευταία δεκαετία.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά πετρελαίου την περασμένη δεκαετία με μέση ετήσια αύξηση 2,7%. Η Αφρική και η Μέση Ανατολή δεν απείχαν πολύ από αυτόν τον ρυθμό, αν και καμία από τις δύο περιοχές δεν είδε την παραγωγή πετρελαίου να αυξάνεται το 2018.

Η ανάλυση περιλάμβανε επίσης ένα νέο ρεκόρ παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου το 2018, ύψους 94,7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 2,22 εκατομμύρια βαρέλια σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι ΗΠΑ αύξησαν το προβάδισμά τους ως κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως σημειώνοντας ρεκόρ παραγωγής 15,3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα. Επιπλέον, οι ΗΠΑ ηγήθηκαν όλων των άλλων χωρών στην αύξηση της παραγωγής κατά το προηγούμενο έτος, με επιπλέον παραγωγή 2,18 εκατομμυρίων BPD (ίσο με το 98% του συνόλου των παγκόσμιων προσθηκών).

Κοιτάζοντας μια πιο μακρά περίοδο, το 2008 οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου βρέθηκαν πάνω από τα $100/βαρέλι. Έκτοτε, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε κατά 11,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 8,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα -που αντιστοιχούν στο 73,2% της παγκόσμιας αύξησης της παραγωγής. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι χωρίς την πετρελαϊκή έκρηξη του αμερικανικού σχιστόλιθου, οι τιμές του πετρελαίου δεν θα είχαν πέσει ποτέ κάτω από τα $100 το βαρέλι.

Η Σαουδική Αραβία ήταν ο δεύτερος κορυφαίος παραγωγός με 12,3 εκατομμύρια BPD, ενώ η Ρωσία ήταν στην τρίτη θέση με 11,4 εκατομμύρια BPD. Ο Καναδάς κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη προσθήκη παραγωγής στον πλανήτη με επιπλέον 410.000 BPD το 2017. Αυτό ήταν λίγο πιο μεγάλο από την αύξηση της Σαουδικής Αραβίας κατά 395.000 BPD.

Αυτά τα κέρδη συνέβαλαν στην αντιστάθμιση των μειώσεων από τη Βενεζουέλα (-582.000 BPD), το Ιράν (-308.000 BPD), το Μεξικό (-156.000 BPD), την Αγκόλα (-143.000 BPD) και τη Νορβηγία (-119.000 BPD).

Φέτος, για πρώτη φορά, η ανάλυση της BP ανέφερε τη συμβολή του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη γενική παραγωγή πετρελαίου. Η αμερικανική παραγωγή LNG είναι μακράν η υψηλότερη από αυτή οποιασδήποτε άλλης χώρας με 4,3 εκατομμύρια BPD (ένα υποπροϊόν της έκρηξης του σχιστολιθικού φυσικού αερίου). Η αύξηση ξεπερνά τη συνολική παραγωγή της Μέσης Ανατολής και αντιπροσωπεύει το 37,6% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής LNG.

Αν τα LNGs αφαιρεθούν από τη συνολική παραγωγή πετρελαίου, η παραγωγή των ΗΠΑ μειώνεται σε 11,0 εκατομμύρια BPD. Αυτό τοποθετεί τις ΗΠΑ ακριβώς πίσω από τη Ρωσία (11,2 εκατομμύρια BPD) και λίγο πιο μπροστά από τη Σαουδική Αραβία (10,5 εκατομμύρια BPD).

Η ανάλυση αναφέρει ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 0,1% στα 1,73 τρισεκατομμύρια βαρέλια. Εντούτοις, η Βενεζουέλα εξακολουθεί να αναφέρει αποδεδειγμένα αποθέματα μόλις 300 δισεκατομμυρίων βαρελιών, τα οποία αφορούν κατά κύριο λόγο εξαιρετικά βαρύ αργό στην ζώνη Orinoco.

 

Από το capital.gr

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!