Στις 3 και 4 Ιουνίου στο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου

 

Μια γυναίκα πρόσφυγας από τη Βουλγαρία περνά τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα μέσω Τουρκίας και δύο Έλληνες συνοριοφύλακες τη συλλαμβάνουν. Παρά την εμφανή ταλαιπωρία της, οι συνοριοφύλακες της περνούν χειροπέδες και την ανακρίνουν. Μέσα από την ανάκριση, τους διηγείται όλη την ιστορία της σχετικά με το πώς έφτασε μέχρι τον Έβρο μαζί με άλλους. Στη διάρκεια της αφήγησης οι συνοριοφύλακες συνειδητοποιούν ότι όλο της το βιος είναι ένα σωρό κασσέτες, που τις έχει δεμένες πάνω της. Γιατί όμως; Επειδή η ίδια δε γράφει ημερολόγιο ούτε τραβάει φωτογραφίες. Οι αναμνήσεις της από τον τόπο της είναι ακουστικές. Όλες γραμμένες σε κασέτες. Τις οποίες τις βάζει να τις ακούσουν οι συνοριοφύλακες, αλλά κυρίως για να τις ακούσει η ίδια. Έτσι, όλες οι ιστορίες της, δικές της ή αλλωνών, ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας.

Η παράσταση πραγματεύεται την προσφυγιά, τη μετανάστευση και τον άγριο αποχωρισμό από την οικογένεια, από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Αποτελεί το αποτελέσμα μιας πανευρωπαϊκής παραγωγής με την συμμετοχή 6 χωρών και επτά θεατρικών-πολιτιστικών οργανισμών. Πρόκειται για το project Faidra που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες, στο πρόγραμμα Creative Europe.

Εμπνευστής και συντονιστής του project είναι ο σκηνοθέτης Νίκος Καμτσής που κατέθεσε το πρόγραμμα μέσα από το Κέντρο Σπουδών Λαϊκού Θεάτρου που είναι η σχολή και το ερευνητικό κέντρο του θεάτρου ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ.

Το ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ και ο σκηνοθέτης Νίκος Καμτσής συνεργάστηκαν και συντόνισαν έξι θεατρικούς οργανισμούς από την Ιταλία «Teatro Dei Venti», τη Σουηδία «Teatre Sagohuset», τη Ρουμάνια «Artemis» , την Πολωνία «Dobra Wolla», τη Βουλγαρία «Pro-Rodopi Foundation» και τον Ελληνικό Ευρωπαϊκό οργανισμό Πρίσμα.

Ολόκληρη η παράσταση στηρίχθηκε σε πραγματικές ιστορίες μεταναστών που συνέλεξαν οι 7 οργανισμοί. Στην παράσταση συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι ηθοποιοί. Ο καθένας θα παίζει στη γλώσσα του και θα υπάρχουν υπέρτιτλοι στα αντίστοιχα σημεία.

 

Ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής
Σκηνικό-κουστούμια Μίκα Πανάγου
Μουσική: Χρήστος Ξενάκης
Επιμέλεια κειμένου: Νίκος Καμτσής, Petar Todorov

Παίζουν οι: Εύα Γαλογαύρου, Νίκος Καραστέργιος, Άντα Κουγιά, Άντρια Ράπτη, Σάκης Τσινιάρος (Ελλάδα) Desislava Mintcheva, Vesselina Babatiakova (Βουλγαρία) Valentina Parizzi, Davide Filippi (Ιταλία) Sonja Lindblom(Σουηδία) Marek Kosciolek, Anna Giniewska (Πολωνία), Theodore Ivan (Ρουμανία).

Η παράσταση θα παιχτεί 3 και 4 Ιουνίου στο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στη Βουλγαρία και τη Σουηδία. Η είσοδος είναι δωρεάν. Για κρατήσεις θέσεων: 2108656004, 2108679535

 

ΙINFO

Γενικός συντονιστής: Νίκος Kαμτσής
Project assistant: Μίκα Πανάγου
Αdministrative & budgetary manager: Φούλη Παπαγεωργίου (Prisma – Centre for Development Studies)

faidraproject.eu
topos-allou.gr

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!