Το έβλεπες. Αντιστάθηκες;
Ο ΟΠΑΠ, μόνο για πέρυσι, έφερε στο δημόσιο ταμείο πάνω από 600 εκατ. ευρώ και φέτος μάλλον θα είναι περισσότερα.
Αυτόν τον κερδοφόρο δημόσιο οργανισμό επέλεξε η κυβέρνηση για να εφαρμόσει την πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση στο Δημόσιο.
Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΟΠΑΠ Α.Ε. αποφάσισε να δεχθεί την υπογραφή αυτής της επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας, η οποία προβλέπει μεσοσταθμική μείωση των μισθών κατά 14% για τα επόμενα τρία χρόνια και αύξηση των ωρών εργασίας από 7,5 σε 8 ώρες. Η σύμβαση αφορά 240 εργαζόμενους στη μητρική εταιρία, ενώ
οι υπόλοιποι 700 υπάλληλοι είναι είτε ημερομίσθιοι, είτε με ατομικές συμβάσεις εργασίας.
Πρώτος στη λίστα για ξεπούλημα ο ΟΠΑΠ, πρώτο και στο συμβιβασμό το συνδικάτο. Ούτε μια δίωρη στάση, έτσι, για τα μάτια του κόσμου;
Είναι γελασμένοι αν νομίζουν πως «έδεσαν το γάιδαρο».

Πραγματικά, ο κατήφορος δεν έχει τέλος
Σκίζει τα ιμάτιά του ο εξαίρετος δημοσιογράφος κ. Παπαχρήστος, γιατί ο Τσίπρας υποστήριξε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου «έχει ξεπεράσει τον Πινοτσέτ». Στο άρθρο του με τον τίτλο Κατήφορος που δεν έχει τέλος, περνά την Αριστερά γενεές δεκατέσσερις.
Αφού διαπιστώνει ότι όλα αυτά λέγονται χάριν δημοσιότητος και είναι διαγωνισμός Τσίπρα-Αλαβάνου, αναρωτιέται:
«Το ερώτηµα είναι, όλοι αυτοί οι σπουδαίοι άνθρωποι που συστεγάζονται πολιτικά στον ίδιο χώρο (με τον Τσίπρα) γιατί δεν αντιδρούν που συµπαρασύρει µαζί του στον κατήφορο και την περίφηµη ηθική της Αριστεράς;».
Από πού έχει έρθει και πότε έφτασε άραγε στην Ελλάδα, ο καλός δημοσιογράφος; Δεν άκουσε τους υπουργούς της κυβέρνησης, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τον Καμμένο να αποκαλεί τον πρωθυπουργό «έμμισθο broker», τα παιδιά του ΛΑΟΣ, τόσους και τόσους συναδέλφους του;
«Πρέπει να έχεις τεράστια ψυχικά αποθέµατα και ισχυρές εσωτερικές δυνάµεις για να τα καταφέρεις να σταματήσεις στον κατήφορο», λέει ο δημοσιογράφος.
Αλλιώς γίνεσαι… Παπαχρήστος.

Εξαθλιωθείτε γιατί θα πεινάσουμε
Δεν αφήνει ευκαιρία ο ΣΕΒ, ως βασικός παράγοντας σωτηρίας της χώρας, που να μην παρέμβει στα οικονομικά και πολιτικά δρώμενα.
Αφού συνέβαλε κι αυτός στην απαραίτητη πολιτική συναίνεση, τώρα μαλώνει τα κόμματα.
«Τα κόμματα δεν έχουν πει στο λαό την αλήθεια. Αν δεν τα καταφέρουμε, θα πεινάσουμε», τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Τι εννοεί ο ποιητής με το «να τα καταφέρουμε»;
Εννοεί ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων επιχειρήσεων, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, περισσότερα προνόμια για το κεφάλαιο.
Εγκαλεί δε και την κυβέρνηση:
«Ένα χρόνο τώρα, τις αναγκαίες αλλαγές για να ορθοποδήσει ο τόπος τις νοθεύουμε στην πράξη και τις υπονομεύουμε πολιτικά και ηθικά στη συνείδηση των πολιτών. Έτσι, ο κόμπος έφτασε στο χτένι.»
Όσον αφορά το σενάριο αναδιάρθρωσης του χρέους;
Ούτε να το συζητάτε, «καταστροφικό σενάριο», ιδιαίτερα για τις τράπεζες και το σύστημα. Οι «αγωνιώντες για την πατρίδα», κ. Παπούλια.

Οι κανονικές και οι εφεδρικές απολύσεις
Έρχεται η Ν.Δ. με το περίφημο «Ζάππειο 2» και αποδεικνύει, έμπρακτα, ότι ο παλιός είναι αλλιώς και πιο φερέγγυος.
Εξηγεί λοιπόν στους δεξιούς συντρόφους του ΠΑΣΟΚ, ότι:
«Αν απολύσουμε μαζικά δημόσιους υπαλλήλους, πέρα από τα κοινωνικά και συνταγματικά προβλήματα, το Δημόσιο εξοικονομεί συνολικά -το πολύ- 125 ευρώ το μήνα για καθέναν που απολύει. Ενώ αν εφαρμόσει το θεσμό της «εργασιακής εφεδρείας», το Δημόσιο ταμείο επωφελείται κατά 360 ευρώ. Γι’ αυτό λέμε “όχι” στις απολύσεις».
Τι εστί «εργασιακή εφεδρεία»;
Οι εργαζόμενοι σε οργανισμούς που συγχωνεύονται ή καταργούνται, για τρία χρόνια θα πληρώνονται με το 70% των αποδοχών τους, προσφέροντας εργασία όποτε και όπου κληθούν. Στην πραγματικότητα, η μείωση των αποδοχών θα είναι ακόμα πιο κάτω, ώστε να εξαναγκαστεί να αποχωρήσει ο εργαζόμενος, αναζητώντας δουλειά αλλού, ενώ ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο να απολυθεί αργότερα, όταν κριθεί ότι δεν καλύπτει πάγιες ανάγκες.
Έχει δίκιο ο Χατζηδάκης που δήλωσε: «Ως αντιπολίτευση έχουμε βγει μπροστά από την κυβέρνηση».

Μας δουλεύουν άγρια οι σύντροφοι
Αφού τελείωσε στο προλεταριακό Μέγαρο Μουσικής το συνέδριο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), πήγαν τα παλικάρια να επισκεφθούν το σοσιαλιστή πρωθυπουργό.
Γιατί;
Για να ζητήσουν τη στήριξη του πρωθυπουργού στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη για την προστασία των συλλογικών συμβάσεων και την αυτονομία των κοινωνικών εταίρων.
«Ξέρουμε ότι υποστηρίζετε τα συνδικάτα, αλλά θέλουμε να υπάρχει αυτή η προστασία των Συλλογικών Συμβάσεων και η αυτονομία των κοινωνικών εταίρων και στο μέλλον. Πιστεύουμε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πολιτική σας δύναμη για να μας στηρίξετε σ’ αυτό το θέμα».
Σωστά διαβάσατε.
Και ο Γιώργος απάντησε:
«…με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα είμαστε στην ίδια πλευρά, αγωνιζόμαστε για τις Συλλογικές Συμβάσεις, για κοινωνική συνοχή για τα δικαιώματα των εργαζομένων…».
Τελικά, πόσο μ… μας λογαριάζουν;

Σίγουρα δεν είμαστε ρατσιστές;
Αποφάσισε, τελικά, η κυβέρνηση ύστερα από κινητοποιήσεις και τη διεθνή κατακραυγή, να προχωρήσει στη δημιουργία σύγχρονων Κέντρων Υποδοχής Μεταναστών σε 14 σημεία της χώρας.
Με το που ανακοινώθηκαν τα σημεία, ξεσηκώθηκαν οι «τοπικές κοινωνίες» και άρχισαν οι αντιρρήσεις.
Στην Ορεστιάδα, η «Πρωτοβουλία Πολιτών κατά Κέντρων Παράνομων Λαθρομεταναστών» που διοργάνωσε εκδήλωση διαμαρτυρίας, αναφέρει:
«Η ίδρυση Κέντρων, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη απαξίωση όλη την περιοχή, θα πλήξει την τοπική κοινωνία και θα αποτελέσει αντικίνητρο για επενδυτικές ή άλλες παραγωγικές δράσεις».
Ο Δήμος Ζίτσας στην Ήπειρο, σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής, αντιδρά στη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο της Βροσίνας.
Συμπαραστάτης τους, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Οικονόμου.
Κάτοικοι φτωχών περιοχών, μετανάστες πολλοί απ’ αυτούς, θέλουν τον «ξένο» φτηνό εργάτη και μακριά τους.
Όσο πάει και γίνεται δυσκολότερο το πρόβλημα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!