Με ένα χρόνο αναβολή λόγω της πανδημίας ξεκίνησαν και διεξάγονται οι Ολυμπιακοί αγώνες στο Τόκιο της Ιαπωνίας – παρά τις αντιδράσεις και τις επιφυλάξεις μεγάλου μέρους των Ιαπώνων πολιτών. Οι αγώνες άρχισαν ενώ μέχρι τελευταίας στιγμής υπήρχαν φήμες για μη διεξαγωγή. Το «πακέτο» όμως είναι μεγάλο και μια ακόμη αναβολή θα ζημίωνε πολύ.

Η διεξαγωγή των αγώνων χωρίς την παρουσία φιλάθλων και κάτω από ασφυκτικές καταστάσεις ελέγχου και φόβου καθώς και έκτακτων μέτρων για την πιθανή εμφάνιση κρουσμάτων σε αθλητές, προπονητές, συνοδούς κ.λπ. δημιουργούν όρους εντελώς αρνητικούς για την ίδια τη διοργάνωση, και τους πρωταγωνιστές-αθλητές.

Αυτό είναι ίσως το κυριότερο σημείο, μαζί με τα κλασσικά επιχειρήματα που αφορούν τη χειραγώγηση της διοργάνωσης από τις δυτικές χώρες, τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και χορηγούς, τις ομοσπονδίες διεθνείς και εθνικές, και όπως πάντα τις πολιτικές σκοπιμότητες. Όλα αυτά υπάρχουν, αλλά κυριαρχεί τούτη τη φορά η έκτακτη κατάσταση λόγω κορωνοϊού που σαν νέφος ίπταται πάνω από τη διοργάνωση. Βέβαια τώρα τελευταία είχαμε τη διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου που έγινε ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις, αλλού με θεατές αλλού δίχως, ενώ το αντίστοιχο Κόπα Αμέρικα έγινε χωρίς θεατές.

Μεταχρονολογημένοι αγώνες (που έπρεπε να γίνουν το 2020) και με έλλειψη θεατών, δείχνουν σε παγκοσμιοποιημένη διάσταση το μέγεθος της πανδημίας και τις πολιτικές αντιμετώπισής της.

Μ.Α.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!