Ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός καθηγητής και διανοούμενος Τζέιμς Πέτρας απέκτησε από τα πρώτα χρόνια του Δρόμου μια ιδιαίτερη σχέση με την εφημερίδα μας, στην οποία έχει δώσει διαφωτιστικές συνεντεύξεις και έχει γράψει κατατοπιστικά άρθρα για τις παγκόσμιες εξελίξεις. Γνωρίζοντας ότι πλησιάζουμε τα 500 φύλλα, μας έστειλε αντί για «τυπικό» χαιρετισμό μια… τηλεγραφική αλλά περιεκτική αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης και των καθηκόντων που απορρέουν από αυτήν:

«Αγαπητοί φίλοι,

Διάφορες τάξεις και κοινωνικές ομάδες έχουν δυνατότητα να καθοδηγήσουν τον αγώνα ενάντια στις καπιταλιστικές κρίσεις. Κινήματα ανέργων, συνταξιούχων και ηλικιωμένων, αυτών δηλαδή που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού, οικογένειες χωρίς εργαζόμενους που να δουλεύουν ώστε να μπορούν να τις τρέφουν, σπουδαστές και δάσκαλοι που ουσιαστικά αποκλείονται από την εκπαιδευτική διαδικασία… αυτές μπορούν να είναι μερικές από τις κινητήριες δυνάμεις για μια λαϊκή εξέγερση.

Οι καπιταλιστικές κρίσεις έχουν παγκόσμιο χαρακτήρα, και οι ασθένειες πλήττουν όλες τις χώρες. Έτσι και η αντίσταση θα πρέπει να ξεκινήσει ως ένα κίνημα με διεθνή χαρακτήρα. Η παρακμή και αποσύνθεση των αρχουσών τάξεων –οι οποίες αποδεικνύονται ολωσδιόλου ανίκανες να εξυπηρετήσουν ακόμη και τις στοιχειώδεις ανάγκες των εργαζομένων, των μικρομεσαίων στρωμάτων και των μικροεπιχειρηματιών– έχει υψώσει πάνω από τον κόσμο ένα φάντασμα: είτε του σοσιαλισμού είτε του φασισμού.»

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!