Αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έχουν κάνει ουσιαστικά κατάληψη στον χώρο του εργοστασίου, βρίσκονται τις τελευταίες μέρες οι απεργοί εργαζόμενοι της Μαλαματίνα, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

Οι εργαζόμενοι στη Μαλαματίνα βρίσκονται εδώ και ένα μήνα σε απεργιακές κινητοποιήσεις, με αίτημα την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους στις θέσεις που βρίσκονταν πριν και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με τη νέα διεύθυνση του εργοστασίου. Πιο συγκεκριμένα η εταιρία προχώρησε στην απόλυση πέντε εργαζομένων στην παραγωγή και δέκα πωλητών-οδηγών, παρά την αντίθετη απόφαση της δικαιοσύνης που προέβλεπε λειτουργία του εργοστασίου με όλους τους εργαζόμενους. Όλα αυτά στο όνομα της εξυγίανσης της εταιρίας, που από τα πρόθυρα της χρεοκοπίας, βρέθηκε στα χέρια του ομίλου Mantis Group, των αδελφών Χαράλαμπου και Αλέξανδρου Κρομμύδα, ο οποίος έχει πλέον εξαγοράσει πλήρως την εταιρία, δείχνοντας με τις απολύσεις αυτές τι πραγματικά εννοεί με τον όρο «λειτουργικός εκσυγχρονισμός» που αποτελεί σημαία του. Συμπτωματικά ο Αλεξανδρος Κρομμύδας είναι και γαμπρός του υπουργού ενέργειας κ. Σκρέκα, γεγονός που αποδεικνύει τους πολλαπλούς «οικογενειακούς» δεσμούς που συνδέουν την εργοδοσία με την κυβέρνηση και δεν έχουν να κάνουν μόνο με την κοινή τους προσήλωση στην «ανάπτυξη» και την «κερδοφορία» με κάθε κόστος (συνήθως σε βάρος των εργαζομένων, των τοπικών κοινωνιών, του περιβάλλοντος).

Το εργοστάσιο αυτό είναι δικό μας. Εμείς το κάνουμε να δουλεύει, εμείς το κάνουμε να παράγει, και όχι οι μάνατζερ και οι διευθυντές. Θα είμαστε μέρα νύχτα εδώ και είμαστε σίγουροι ότι με τη συμπαράστασή σας και την αλληλεγγύη σας θα κερδίσουμε

Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων περιφρουρεί εδώ και ένα μήνα καθημερινά την πύλη του εργοστασίου, ενώ την τελευταία εβδομάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με τον απεργοσπαστικό και κατασταλτικό μηχανισμό που έστησαν χέρι-χέρι η διεύθυνση της εταιρίας και η αστυνομία. Με αφορμή την παρεμπόδιση εισόδου απεργοσπαστών στο εργοστάσιο, μεγάλη αστυνομική δύναμη (6 κλούβες των ΜΑΤ) με χρήση γκλοπ και δακρυγόνων, επιτέθηκε στους εργαζόμενους, τραυματίζοντας και συλλαμβάνοντας (καθ’ υπόδειξη του CEO της εταιρίας) αρκετούς από αυτούς, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Σωματίου εργαζομένων στην επιχείρηση Μαλαματίνα και της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ). Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιλέγει να επιτεθεί για μια ακόμη φορά στο συνδικαλιστικό κίνημα, μετατρέποντας τις δυνάμεις της αστυνομίας, σε μπράβους ιδιωτικών συμφερόντων. Η όξυνση της καταστολής φαίνεται όμως να μην περνάει, όσο οι εργαζόμενοι παραμένουν ενωμένοι και έχουν την στήριξη και την αλληλεγγύη και άλλων εργαζομένων, όπως έδειξε η μεγάλη (περίπου 1000 άτομα) απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμτπη 1 Σεπτεμβρίου μετά από κάλεσμα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, έξω από το εργοστάσιο, σαν απάντηση στο όργιο  καταστολής της προηγούμενης μέρας.

Αφήνουμε για το τέλος τα λόγια εκπροσώπου των εργαζομένων, από την ομιλία του στην απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης, κατά την οποία ανέφερε μεταξύ άλλων, «Το εργοστάσιο αυτό είναι δικό μας. Εμείς το κάνουμε να δουλεύει, εμείς το κάνουμε να παράγει, και όχι οι μάνατζερ και οι διευθυντές. Θα είμαστε μέρα νύχτα εδώ και είμαστε σίγουροι ότι με τη συμπαράστασή σας και την αλληλεγγύη σας θα κερδίσουμε».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!