Με περιστολή του δικαιώματος στην απεργία και απειλές προσπαθεί το υπουργείο Παιδείας να επιβάλει την αξιολόγηση στην εκπαίδευση. Λίγες μέρες μετά την απόφαση των ομοσπονδιών της ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ για συνέχιση της απεργίας-αποχής, ενάντια στη λεγόμενη αυτοαξιολόγηση, ο γ.γ. του ΥΠΕΘΑ Γ. Κατσαρός στέλνει ραβασάκια με τα οποία απειλεί χιλιάδες διευθυντές / προϊσταμένους σχολείων (νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων) με παύση κι αντικατάσταση αν δεν προχωρήσουν τις διαδικασίες αξιολόγησης στις μονάδες τους, ενώ ο υπουργός Κ. Πιερρακάκης, με αγωγή ζητά να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία.

Η κυβέρνηση εδώ και χρόνια επιλέγει τη μετωπική αντιπαράθεση με την εκπαιδευτική κοινότητα που βλέπει στο μέτρο της αξιολόγησης έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα απαξίωσης, αυταρχικοποίησης και εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης, μην συναινώντας με τις επιλογές μιας κυβέρνησης που δείχνει αποφασισμένη να τελειώσει τη δημοκρατική λειτουργία και τη συλλογικότητα των σχολείων και να τσακίσει την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών, υποβαθμίζοντας τους σε πειθήνια όργανα των εντολών του υπουργείου. Βάζοντας στο στόχαστρο τους «αντιφρονούντες» διευθυντές και έχοντας δια του εκβιασμού της μη οριστικής πρόσληψης εξαναγκάσει χιλιάδες νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς να αποδεχθούν τη διαδικασία, το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να κάμψει τις όποιες αντιδράσεις.

Σωστά οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εκπαιδευτικών κάνουν λόγο για ευθεία αμφισβήτηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην απεργία, καταγγέλλοντας την αυταρχική εκτροπή του υπουργείου και καλούν τις διευθύνσεις εκπαίδευσης και τα υπηρεσιακά συμβούλια να μην εφαρμόσουν την εν λόγω εγκύκλιο και να μην προχωρήσουν στην παύση / αντικατάσταση των εκπαιδευτικών που δεν συναινούν στην κυβερνητική πολιτική.

Ν.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!