του Νίκου Λάιου*

Η Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020 ήταν λουσμένη στα Φώτα των λαμπρότερων άστρων της δημοκρατίας, απαύγασμα της εξάμηνης ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ολοκληρώνεται στις 18 Νοεμβρίου 2020). Και αν δεν πήραμε χαμπάρι τη σκληρή εξάμηνη μάχη με τα σκοτάδια, είναι επειδή αυτή δόθηκε στα απώτερα ύψη των ευρωπαϊκών ουρανών, όσο γίνεται πιο μακριά από τους λαούς, που έτσι κι αλλιώς δεν σκαμπάζουμε. Ηνίοχος του άρματος του φωτός, σύγχρονος Φαέθων της δημοκρατίας, ο κος. Βαρβιτσιώτης.

Τι κι αν το ίδιο αυτό εξάμηνο πολεμικά πλοία του τούρκικου κράτους κόβουν βόλτες στο Αιγαίο, σαν τη μαρίδα, με τις πλάτες των «Ευρωπαίων εταίρων»; Τι κι αν η χώρα έχει μετατραπεί σε τάφρο της Ευρώπης, όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στοιβάζονται και εγκλωβίζονται; Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μας πέτυχε να οργανώσει 47 ολόκληρες τηλεδιασκέψεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, εισάγοντας μάλιστα τον ιστορικό νεωτερισμό της «Ψηφιακής Προεδρίας» (EChairmanship) και πασχίζοντας για μια «Διακήρυξη […] που θα καταγράφει για πρώτη φορά παγκοσμίως κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε καταστάσεις κρίσεων, όπως η πανδημία. Και φιλοδοξούμε ότι θα αποτελέσει έναν πολύτιμο Οδικό Χάρτη αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων για τις επόμενες γενιές, μια νέα Βίβλο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.»

Φλογερός μέχρι τέλους, στην πανηγυρική ‒διαδικτυακή‒ 130η Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Τετάρτη 4 Νοεμβρίου) ο κ. Βαρβιτσιώτης διαβεβαίωσε ότι: «οι διακρίσεις και ο κοινωνικός στιγματισμός των πιο ευάλωτων ομάδων δεν είναι ανεκτά […] η πρόσβαση στην Υγεία πρέπει να είναι ανεμπόδιστη για όλους».

Λίγες ώρες μετά, την ίδια μέρα, ο κ. Βαρβιτσιώτης, η σπάνια αυτή διασταύρωση Δαντών και Μωϋσή, διέσχισε την Ερυθρά Θάλασσα του ημερήσιου τετραψήφιου αριθμού κρουσμάτων Covid-19, του ημερήσιου διψήφιου αριθμού νεκρών από τον Covid-19 και της μεγάλης έλλειψης κλινών και προσωπικού ΜΕΘ στη χώρα μας – κουβαλώντας υπογεγραμμένη, πια, τη βαρύτιμη «Διακήρυξη των Αθηνών». Στο δεξί του χέρι μόνο. Βλέπετε, ο φιλόπονος αναπληρωτής υπουργός μας φρόντισε να διοργανώσει και παράλληλες διαδικτυακές συναντήσεις Ευρωπαίων υπουργών «στους τομείς της εκπαίδευσης, της δικαιοσύνης και του αθλητισμού», οπότε στο αριστερό του χέρι βαστούσε την ανακοίνωση ίδρυσης του «Παρατηρητηρίου για τη Διδασκαλία της Ιστορίας». Για να μην πάνε στράφι οι ασταμάτητες, πανευρωπαϊκές εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα και, ίσως, να μπορέσουν μέλη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» να συνεχίσουν την ουρανομήκη δράση τους και μετά το 2021, ομού με τους ομοίους τους στην πεφωτισμένη Εσπερία.

Και ποια ευτυχέστερη συγκυρία, από αυτή της «σύμπτωσης» υπογραφής της «Διακήρυξης των Αθηνών» με τον εορτασμό της επετείου των 70 χρόνων από την υπογραφή της «Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου». Δικαιώματα που η Ευρωπαϊκή Ένωση υπερασπίστηκε με αυταπάρνηση στο Κοσσυφοπέδιο, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, αλλά και επί Covid-19 στα ίδια τα γηροκομεία της. Πώς θα μπορούσε, λοιπόν, η όμορφη 4η Νοεμβρίου 2020 να κλείσει, αν όχι με επετειακή εκδήλωση στη Βουλή, με κεντρική ομιλήτρια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κα. Σακελλαροπούλου.

Απέξω τσούλαγαν τα ασήμαντα λεωφορεία και τρόλεϊ, γεμάτα επιβάτες που πάσχιζαν να αυτοπροστεύονται από τον Covid-19. Το τουρκικό κράτος είχε εκδώσει νέα παράνομη NAVTEX νοτιοδυτικά της Κύπρου, που «κείται μακράν». Τι πράγματα πεζά! Σηκώστε τα μάτια σας ψηλά, κατά τον ουρανό, και λουστείτε στο ευγενές φως των Λευκών Νάνων.

Υ.Γ.: Οι λευκοί νάνοι είναι «αστρικά πτώματα», υπολείμματα του πυρήνα άστρων μικρής ή μεσαίας μάζας, που έχουν πεθάνει.

* Ο Νίκος Λάιος είναι κοινωνικός ανθρωπολόγος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!