«Μητροπολιτικό Πάρκο: Άλλος δρόμος δεν υπάρχει»

Όσο αναδεικνύονται οι πτυχές του θέματος της «αξιοποίησης» του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, τόσο καθίσταται σαφές ότι πρόκειται για ένα σκάνδαλο. Επιβεβαίωση των παραπάνω αποτέλεσε η ημερίδα «Ελληνικό: Αξιοποίηση για ποιον;» που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 20 Απριλίου στο ολυμπιακό γήπεδο μπάσκετ του Ελληνικού με διοργανωτές τους Δήμους Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού-Αργυρούπολης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό. Όπως έδειξαν οι εισηγήσεις, η πώληση του πρώην αεροδρομίου και του Αγίου Κοσμά θα φέρει έσοδα που αγγίζουν το ένα πέμπτο ή και λιγότερο της αξίας των προ διετίας προβλεπομένων εσόδων. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι στα 5 δισ. € έφθαναν τα αναμενόμενα έσοδα αυτής της πώλησης, στα 300 έως 500 εκ. € φθάνουν οι προσδοκίες σήμερα, ενώ το κόστος των συνοδών έργων, των μεταστεγάσεων, της κατασκευής και της ανακατασκευής σημαντικών υποδομών που θα επωμισθεί το Ελληνικό Δημόσιο θα υπερβεί το πενταπλάσιο των εσόδων, πλησιάζοντας τα 2,5 δισ. €. Δεν μιλάμε καν για πώληση, αλλά για δωρεά και μάλιστα «δωρεά plus», μία «τεράστια προίκα για τους επενδυτές», όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ο Χρ. Σπίρτζης, πρόεδρος του ΤΕΕ. Ενώ αξιοσημείωτη είναι και μία πρόσθετη διάσταση του θέματος, καθώς οι ακολουθούμενες πολιτικές έχουν διαστρεβλώσει την έννοια του Δημόσιου και δημιουργούν νησίδες ειδικού καθεστώτος, ένα «κράτος εν κράτει», αδιαφορώντας για τη συνταγματική επιταγή προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Παράπλευρες… δαπάνες
Στην περιβαλλοντική διάσταση, θα απαιτηθούν δαπάνες πολύ μεγαλύτερες για την υγεία των κατοίκων στην περιοχή της Αττικής αν, αντί για τη δημιουργία ενός πνεύμονα πρασίνου, ο χώρος οικοδομηθεί. Παράλληλα, οι αναμενόμενες κλιματολογικές αλλαγές με τις προσδοκώμενες επιβαρύνσεις τους, θα απαιτήσουν πολυέξοδα περιβαλλοντικά έργα π.χ. για την αντιμετώπιση πλημμυρών, καθώς και τεράστιες υποδομές για την ενεργειακή κάλυψη της έκτασης.
Ας μην παραλειφθεί επίσης το γεγονός ότι τα πράγματα προχωρούν και με τον απαραίτητο αυταρχισμό που συνοδεύει κάθε αντιλαϊκή επιλογή της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι με συνοπτικές διαδικασίες και με έκτακτη τροποποίηση του καταστατικού της ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε., όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος Αλίμου Θάνος Ορφανός (εκπρόσωπος της ΠΕΔΑ στο Δ.Σ.), τέθηκαν τόσο αυτός όσο και ο πρόεδρος της εταιρίας για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, Σπύρος Πολλάλης, εκτός Διοικητικού Συμβουλίου, μία ημέρα μετά τη συμμετοχή του κ. Ορφανού σε συνέντευξη Τύπου με θέμα το εναλλακτικό σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής. Και βεβαίως έχουμε να δούμε κι άλλα…

Ηλίας Σταθάτος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!