Οι πόλεμοι των ΗΠΑ, την τελευταία δεκαετία, από το Αφγανιστάν μέχρι το Ιράκ, έφεραν συχνά-πυκνά στη δημοσιότητα ορισμένα φρικτά περιστατικά, απoλύτως αδικαιολόγητα ακόμη και σε πολύ ακραίες καταστάσεις.

Αποσβολωμένοι τηλεθεατές και αναγνώστες εφημερίδων είδαν νεαρούς Αμερικανούς στρατιώτες να ακρωτηριάζουν νεκρούς Αφγανούς και να παίρνουν μέλη τους ως ενθύμιο, να ουρούν πάνω σε σορούς, να φωτογραφίζονται έχοντας ανάμεσά τους εν είδει τρόπαιου νεκρά σώματα αγροτών.
Αν θέλει κανείς να ερευνήσει λίγο πιο βαθιά την απουσία ηθικών αναστολών τέτοιου μεγέθους, ίσως τον βοηθήσει η εξής είδηση που έρχεται από τις ΗΠΑ: Από το φετινό φθινόπωρο 100.000 μαθητές ηλικίας 4-12 ετών θα διδάσκονται μέσα στις τάξεις τους την ιστορία του βασιλιά Σαούλ και των Αμαληκιτών. Η ιστορία αυτή (Παλαιά Διαθήκη-Α΄ Σαμουήλ) αφηγείται πώς ο Σαούλ διατάχθηκε από το Θεό, μέσω του προφήτη Σαμουήλ, να εξολοθρεύσει τους Αμαληκίτες. «Μη λυπηθείς, αλλά εξόντωσε άντρες, γυναίκες και παιδιά, από νήπια έως και θηλάζοντα, βόδια, πρόβατα, καμήλες και όνους». Ο Σαούλ εξόντωσε όλους τους ανθρώπους, αλλά κράτησε τα καλοθρεμμένα κοπάδια για λάφυρα. Η ανυπακοή του τιμωρήθηκε με καθαίρεση από το βασιλικό αξίωμα, από ένα μαινόμενο Σαμουήλ που του ανακοίνωσε ότι το ζητούμενο δεν είναι η νίκη, αλλά η τυφλή υπακοή: «Η υποταγή είναι καλύτερη παρά η θυσία, και η υπακοή παρά το πάχος των κριών» (Α΄ Σαμουήλ 15.22).
Η ιστορία των Αμαληκιτών έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές για να δικαιολογήσει γενοκτονίες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη σφαγή των αυτόχθονων αμερικανικών φυλών από τους Πουριτανούς. Στην Αμερική του 2012 θα διδάσκεται σε μαθητές του δημοτικού, εν είδει κατηχητικού, σε ένα ενδοσχολικό πρόγραμμα που επιχορηγείται από μια ομάδα που ονομάζεται Child Evangelism Fellowship και σκοπός της είναι να προσηλυτίζει παιδιά σε μια φονταμενταλιστική μορφή χριστιανισμού και να στρατολογεί μέλη στις λέσχες της (Κάθριν Στιούαρτ, The Guardian 30/5/2012). Σήμερα υπάρχουν 3.200 τέτοιες λέσχες σε δημόσια σχολεία των ΗΠΑ, εφτά φορές περισσότερες από το 2001, όταν με μια απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο ουσιαστικά απαίτησε από τα σχολεία να συμπεριλάβουν την κατήχηση στα μετά το σχολικό ωράριο μαθήματά τους. Στην ιστοσελίδα της Child Evangelism Fellowship, διαβάζουμε ότι λέσχες λειτουργούν σε 176 χώρες του κόσμου και το πλάνο είναι να υπάρχουν και στις 208 το 2017. Είναι προφανές ότι πίσω υπάρχουν ισχυρότατοι χρηματοδότες. Η ομάδα αυτή διδάσκει την ιστορία των Αμαληκιτών, τουλάχιστον από το 1973. Το πρώτο πράγμα που ξεκαθαρίζουν οι κατηχητές είναι ότι όταν ο Θεός δίνει οδηγίες να σκοτωθεί μια ομάδα ανθρώπων (πάντα μέσω των αυτοχρισμένων προφητών του), «πρέπει να τους σκοτώσετε μέχρις ενός και ότι ο φόνος δικαιολογείται λόγω της θρησκείας τους ή λόγω της απουσίας θρησκείας» (αποσπάσματα του εγχειριδίου που παραθέτει η Κ. Στιούαρτ). Το εγχειρίδιο δείχνει μεγάλη επιμονή στο θέμα της υπακοής. Κάθε μάθημα της λέσχης υπενθυμίζει στα παιδιά ότι πρέπει να υπακούν πάση θυσία.
Σκοπός της Child Evangelism Fellowship, που υποστηρίζεται από ισχυρές νομικές ομάδες, είναι να φτάσει και στα 65.000 δημοτικά σχολεία των ΗΠΑ και η επιδίωξή της να οργανώνει κατηχήσεις μέσα σ’ αυτά και όχι σε εκκλησίες σχετίζεται με το ότι τα παιδιά δύσκολα διακρίνουν τις διαφορές ανάμεσα στη σχολική μάθηση και σε παρασχολικές διδασκαλίες, αποδίδοντας και στα δύο το ίδιο κύρος. Εκπαιδεύεται μια νέα γενιά υπάκουων σφαγέων…

Μ.Ν.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!