Με νομοθετική ρύθμιση έρχεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα της εκλογικής καθόδου του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη, καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση πρώην ηγετικού στελέχους της Χ.Α. Σύμφωνα με όσα διαρρέονται η κυβέρνηση, και οι υπουργοί Μ. Βορίδης και Γ. Γεραπετρίτης, έχουν ετοιμάσει νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές για κόμματα που δεν υπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και στα οποία ηγούνται πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ή αχυράνθρωποί τους. Η ρύθμιση φωτογραφίζει το κόμμα Κασιδιάρη, που για να ξεπεράσει νομικά αναχώματα σχεδιάζει να συμμετάσχει στις προσεχείς εκλογές με επικεφαλής, τον ξάδερφο και συνονόματο του καταδικασμένου Η. Κασιδιάρη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την εν λόγω ρύθμιση για να σταλεί ηχηρό μήνυμα από το δημοκρατικό τόξο. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του τάχθηκε υπέρ του αποκλεισμού Κασιδιάρη, ενώ κάνει λόγο για πιθανά συνταγματικά ζητήματα που προκύπτουν από τη διατύπωση της κυβερνητικής πρότασης και σχεδιάζει να καταθέσει τροπολογία που θα κάνει ρητή αναφορά σε νεοναζί. Το ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του θεωρεί την εν λόγω ρύθμιση ως ένα «απαραίτητο θεσμικό ανάχωμα στα ναζιστικά μορφώματα». ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, κάνουν λόγο για τον κίνδυνο της θεσμικής κατοχύρωσης της «θεωρίας των δύο άκρων» και δηλώνουν πως δεν προτίθενται να ψηφίσουν υπέρ της ρύθμισης.

Η πραγματικότητα είναι πως η αντίδραση του πολιτικού συστήματος έρχεται κατόπιν εορτής. Αφού άφησαν επί χρόνια τον καταδικασμένο νεοναζί Η. Κασιδιάρη, να κάνει διαδικτυακές εκπομπές μέσα από την φυλακή, να χτίζει τις οργανώσεις του κόμματος του, να εμφανίζεται ως αντισυστημική επιλογή, έρχονται τώρα να εμφανιστούν ως δημοκράτες. Περισσεύει η πλειοδοσία στη δημοκρατία, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση, σε μια προσπάθεια προσεταιρισμού ψηφοφόρων του κέντρου, την ίδια στιγμή που με τις πολιτικές και αποφάσεις τους κάνουν καθημερινά κουρελόχαρτο τη δημοκρατία και τα δικαιώματα.

Δεν κρύβουν και οι δύο πυλώνες του πολιτικού συστήματος, τόσο η Ν.Δ. όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι το μόνο που τους νοιάζει είναι οι ψήφοι. Η, σε προεκλογικό χρόνο πρεμούρα αντιμετώπισης του Κασιδιάρη, που κόβει ψήφους από τα δεξιά της Ν.Δ. από τη μία, αλλά και από την γενική αντικυβερνητική δυσαρέσκεια από την άλλη, δείχνει ότι λίγο νοιάζονται για την πραγματική πολιτική και κοινωνική ήττα των νεοναζί. Με τον τρόπο αυτό εκφυλίζουν ακόμη περισσότερο την ίδια την δημοκρατική λειτουργία, εντείνοντας την απαξίωσή της από τους πολίτες. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε πως είναι το ίδιο πολιτικό προσωπικό, που κάνει συχνά λόγο για ταύτιση του ναζισμού/φασισμού με τον κομμουνισμό, στο όνομα της δημοκρατίας και της Ευρώπης, ίσως η εκχώρηση στην κυβερνητική πλειοψηφία (με προκάλυμμα την κρίση του Αρείου Πάγου) του δικαιώματος να αποφασίζει κατά το δοκούν το ποιος θα είναι εντός και ποιος εκτός των δημοκρατικών θεσμών, ανοίγει επικίνδυνα μονοπάτια.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!