Ευθεία αντανάκλαση της κρίσης του πολιτικού συστήματος, είναι η κατάσταση που έχει προκύψει, σχετικά με τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις προσεχείς εκλογές. Η αδυναμία θωράκισης της δημοκρατίας της χώρας, από ένα πολιτικό σύστημα που έχει με τις αποφάσεις του κουρελιάσει τους θεσμούς είναι δεδομένη. Οι εκλογικές σκοπιμότητες όμως των κομμάτων του «δημοκρατικού τόξου» που οδήγησαν σε νομοθετικές πρωτοβουλίες της τελευταίας στιγμής, όλα δείχνουν πως ενισχύουν αντί να αποδυναμώνουν το «αντισυστημικό» προφίλ που επιδιώκει να χτίσει ο καταδικασμένος πρωτόδικα (και σε μερικούς μήνες και τελεσίδικα) πρώην υπαρχηγός του Μιχαλολιάκου, και νυν φιλόδοξος ηγέτης της ακροδεξιάς στη χώρα μας.

Το κόμμα του Κασιδιάρη, καταγράφεται σταθερά πάνω από το εκλογικό όριο του 3%, τριπλασιάζοντας τα ποσοστά του σε σχέση με μερικούς μήνες πριν. Τώρα παραδίδει –εικονικά ή όχι– την ηγεσία του κόμματος στον Αναστάσιο Κανελλόπουλο, πρώην δικαστή του Αρείου Πάγου, και παρ’ ολίγον προέδρου του, προερχόμενο από οικογένεια εν ενεργεία δικαστικών (που με ανακοίνωσή τους καταδικάζουν την απόφασή του) του Αρείου Πάγου. Η επιλογή ενός «εγνωσμένου κύρους» δικαστικού, στη θέση του επικεφαλής, παρουσιάζεται ως προσπάθεια ξεπεράσματος της νομοθετικής πρόβλεψης που απαγορεύει την έγκριση κομμάτων που έχουν ηγέτη έναν καταδικασμένο ή μαριονέτα αυτού. «Ε, όχι και μαριονέτα ένας Κανελλόπουλος», όπως είπε ο δικαστικός που δίνει χείρα βοηθείας στον Κασιδιάρη, εν όψει της κρίσιμης εξέτασης στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου (και όχι στο πρώτο τμήμα όπως σχεδιαζόταν αρχικά) που θα κρίνει την τύχη του μορφώματος. Πέρα από αυτό όμως δείχνει τις διασυνδέσεις των φασιστών με μερίδες του βαθιού κράτους και τις γέφυρες που πιθανά να στήνονται με μερίδες του πολιτικού συστήματος ή με επιχειρηματικούς κύκλους, τόσο πριν όσο κυρίως μετά τις εκλογές.

Το πολιτικό σύστημα δεν φρόντισε να επισπευστεί η δικαστική διαδικασία για καταδίκη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ μόνο την τελευταία στιγμή, και μάλιστα σε προεκλογικό χρόνο (με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για τις προθέσεις της) πήρε νομοθετική πρωτοβουλία για τον αποκλεισμό των κομμάτων-διαδόχων της από τις εκλογικές διαδικασίες. Όπως όλα δείχνουν, αυτό δεν αρκεί. Ο υπουργός Εσωτερικών, κ Βορίδης, προαναγγέλλει, νέα νομοθετική ρύθμιση, που θα σηματοδοτήσει το οριστικό μπλόκο Κασιδιάρη στις επόμενες εκλογές, χτίζοντας με πρόσχημα τον τρέχον κίνδυνο ένα όλο και πιο αυταρχικό πλαίσιο συμμετοχής στις εκλογές, που δυνητικά μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά από τις ελίτ, και εναντίον άλλων δυνάμεων.

Η δεξιά παράταξη της Ν.Δ., καλείται να διαχειριστεί ένα δύσκολο πολιτικό ζήτημα. Από τη μία πλευρά προσπαθεί να συνομιλήσει με ακροδεξιά ακροατήρια, μέσω της προεκλογικής ατζέντας που προωθεί (Νόμος και Τάξη, ασφάλεια, μεταναστευτικό), από την άλλη με τις νομοθετικές κινήσεις εναντίον του κόμματος Κασιδιάρη (αλλά και με το αντιεθνολαϊκιστικό αφήγημα που τις συνοδεύει) κόβει τις γέφυρες επικοινωνίας με την από τα (ακρο)δεξιά της αμφισβήτηση και διαρροή, δημιουργώντας έτσι έναν εν δυνάμει χώρο από όπου μπορεί να αναδειχτεί ένας διακριτός ακροδεξιός πόλος. Παραμένει ερωτηματικό αν αυτές οι κινήσεις αποτελούν καθαρά δική της πολιτική επιλογή, βασισμένη προφανώς όχι στο δημοκρατικό φρόνημα του Μ. Βορίδη αλλά σε στενά εκλογικούς υπολογισμούς (πάση θυσία αποφυγή μιας εφτακομματικής βουλής που καθιστά αδύνατη μια αυτοδύναμη κυβέρνηση), ή αν είναι αποτέλεσμα και πιέσεων – συμβουλών από διεθνή πολιτικά κέντρα ισχύος.

Σε κάθε περίπτωση, όσο το πολιτικό σύστημα αναπαράγεται κρατώντας την κοινωνία στο περιθώριο τόσο θα γεννά και τέρατα, όπως η κατά περιόδους ενίσχυση της ακροδεξιάς. Ο περιορισμός του ακροδεξιού κινδύνου, δεν έχει καμιά σχέση με τον πόλεμο στον «εθνολαϊκισμό» και την ενίσχυση των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου όπως ισχυρίζονται οι ελίτ, αλλά αντίθετα θα γίνει εφικτός μόνο με το γκρέμισμα αυτού του σάπιου καθεστώτος που θα επιτρέψει να φυσήξει ένας αέρας πραγματικής δημοκρατίας και κοινωνικής συμμετοχής που δεν θα αφήνει χώρο σε φασίστες, τραμπούκους και εγκληματίες να εμφανίζονται ως λαϊκοί σωτήρες.

Δ.Γκ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!