Ανοιχτή συζήτηση με θέμα την Εναλλακτική ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Resistance Festival, με τη συμμετοχή ανθρώπων που συμμετέχουν σε ανάλογα εγχειρήματα τα τελευταία χρόνια. Τη συζήτηση συντόνισε ο Δημήτρης Γερονίκος (enterioni.blogspot.com) ο οποίος τόνισε ότι αφορμή για τη διοργάνωση μιας τέτοιας συζήτησης ήταν η εμφάνιση νέων μορφών ενημέρωσης, που στηρίζονται στην αυτοδιαχείριση. Συνέχισε με μία ιστορική αναδρομή από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 (Σιάτλ, 1999) την Αντισύνοδο της Θεσσαλονίκης το 2003, φτάνοντας στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008 και το φαινόμενο της κρίσης την τελευταία εξαετία.

Για την προσπάθεια του ThePressProject μίλησε ο Κώστας Εφήμερος, παρατηρώντας ότι έχουν εμφανιστεί ποικίλα εγχειρήματα ενημέρωσης χωρίς εγκυρότητα και αξιοπιστία, γεγονός που κάνει επιτακτική την ανάγκη για τη δημιουργία ενός πρότυπου συστήματος πιστοποίησης, το οποίο θα βάζει φραγμό σε οποιαδήποτε κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων. Στο ίδιο πνεύμα και ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, Μάριος Λώλος, που σημείωσε ότι η κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ευρώπη ανέρχεται στο 25%, ενώ στην Ελλάδα πλησιάζει το 90%.

Αλληλέγγυος στον αγώνα της ΕΡΤ και συγγραφέας, ο Παναγιώτης Κούστας επισήμανε ότι μία Κοινωνική Συνεργατική Επιχείρηση στα ΜΜΕ δεν είναι αναγκαστικά εναλλακτική, αν αυτό δεν αντανακλάται στο περιεχόμενο, τον τρόπο που αποκτά και μεταδίδει την είδηση, αλλά και στο πρόταγμα που συνδιαμορφώνει με την κοινότητα των ανθρώπων που τη στηρίζει.

Ο Χρήστος Ζέρβας παρουσίασε το εγχείρημα presspublica.gr το οποίο δημιούργησαν μια ομάδα δημοσιογράφων που εργάσθηκαν για πολλά χρόνια σε αρκετά ΜΜΕ και ίδρυσαν την ΚΟΙΝΣΕΠ Publica, με στόχο να προτάξουν τις βασικές αξίες που πρέπει να διέπουν την ανεξάρτητη, πλουραλιστική, ερευνητική δημοσιογραφία.

Από το site HitandRun η Κωνσταντίνα Βούλγαρη εξέθεσε την ανάγκη της κοινωνίας για εναλλακτική ενημέρωση απέναντι στα μεγάλα συστημικά ΜΜΕ, ενώ ο Γιώργος Μητρόπουλος, μουσικός παραγωγός του ΜεταΔεύτερον, μίλησε γι’ αυτό το πολιτιστικό εγχείρημα που στηρίχθηκε στην ελευθερία των παραγωγών και στην ανεξαρτησία από την εξουσία.

Το έντονο ενδιαφέρον του κοινού που παρακολούθησε τη συζήτηση φάνηκε από τις ερωτήσεις που προέκυψαν, αλλά και από τις τοποθετήσεις τους για την ανάγκη εναλλακτικής και κυρίως αδέσμευτης ενημέρωσης. Φαίνεται, λοιπόν, ότι βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο αλλαγής και διαφοροποίησης απ’ όσα γνωρίζαμε στον χώρο των ΜΜΕ. Το ζήτημα είναι ποια διαδρομή θα ακολουθήσουν οι άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι.

Μαρία Κωνσταντοπούλου

 

Όλα τα άρθρα του αφιερώματος στο Resistance Festival 2015 εδώ

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!