Γράφει ο Ζαχαρίας Ρουστάνης

Κούρσα ανθρωπιάς

Μια μικρή «περιπέτειά» του ανάρτησε ένας ταξιτζής στο Facebook και συγκίνησε το πανελλήνιο. Αναφερόταν στον 80χρονο κυρ Παναγιώτη, ο οποίος έμαθε για τους πρόσφυγες που στοιβάζονται στην Πλατεία Βικτωρίας, θυμήθηκε τους γονείς του που ήρθαν πριν από 93 χρόνια πρόσφυγες από τη Σμύρνη, άρπαξε τη λιγοστή του σύνταξη, ναύλωσε ένα ταξί και πήγε να τους συναντήσει. Τους πέτυχε, τελικά, στο Κλειστό Γυμναστήριο Γαλατσίου, ζήτησε να του δείξουν «τέσσερις μανάδες με πολλά παιδιά» και τους πρόσφερε από 100 ευρώ, ως ελάχιστο προσωπικό του αντιστάθμισμα στην αγριότητα της προσφυγιάς που είχε χαραχθεί στο DNA του. «Αφού του είπα ένα μεγάλο “μπράβο” και ένα μεγάλο “σ’ ευχαριστώ”, τον χαιρέτησα. Φυσικά και δεν μπορούσα να πληρωθώ γι’ αυτήν την κούρσα! Σ’ ευχαριστώ, γέροντα κυρ Παναγιώτη, που υπάρχουν και αυτοί οι Έλληνες σαν εσένα!», αναφέρει στο σημείωμά του ο εξίσου κοινωνικά ευαίσθητος και ωραίος ταξιτζής.

 

Ένα καράβι για την αθανασία

Σαλπάρισε τη Δευτέρα για το τελευταίο ταξίδι του ο 67χρονος Σουηδός κοινωνικός ακτιβιστής και συγγραφέας Henning Mankell, ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές της υπόθεσης του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Συμμετείχε στο Στόλο της Ελευθερίας για το σπάσιμο του θαλάσσιου αποκλεισμού της Γάζας το 2010, πάνω στο ελληνοσουηδικό, με ελληνική σημαία, φορτηγό καράβι Ελεύθερη Μεσόγειος που δέχτηκε την απρόκλητη επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων η οποία κατέληξε στη δολοφονία 10 Τούρκων, το βασανισμό δεκάδων και τη φυλάκιση εκατοντάδων διεθνών ακτιβιστών, μεταξύ των οποίων 38 Ελλήνων. Ο ίδιος τότε συνελήφθη και απελάθηκε, όπως όλοι οι επιζήσαντες, από το Ισραήλ. Έδωσε επίσης μεγάλο αγώνα και μέσα από τα κείμενά του για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και των κοινωνικών ανισοτήτων. Οι σύντροφοί του, της Πρωτοβουλίας Ένα καράβι για τη Γάζα, τον αποχαιρετούν κρατώντας συντροφιά τους την ανάμνηση του έργου του και της μαχητικότητάς του.

 

Ρατσιστική ανθρωποφαγία

Πρωτοφανή ρατσιστική επίθεση δέχθηκε μια 20χρονη κοπέλα, αλβανικής καταγωγής, από δύο εργαζομένους στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Λάρισα, με απειλές κατά της σωματικής της ακεραιότητας. Το περιστατικό προκάλεσε αποτροπιασμό στις τάξεις των σιδηροδρομικών, ενώ η Ελληνική Εταιρία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού ξεκίνησε εσωτερική έρευνα, το πόρισμα της οποίας αναμένεται το επόμενο διάστημα. Πρωταγωνιστής του ρατσιστικού παραληρήματος είναι ένας τεχνίτης που απασχολείται κυρίως σε δουλειές γραφείου στο Μηχανοστάσιο της Λάρισας, ο οποίος την αντιμετώπισε με ρατσιστικό, υβριστικό, προσβλητικό και απειλητικό τρόπο, λέγοντάς της ότι δεν παίρνει εντολές από… Αλβανίδες και ότι θα φωνάξει μέλη της Χρυσής Αυγής, που θα την «κανονίσουν». Σοκαρισμένη η κοπέλα απευθύνθηκε σε άλλον υπάλληλο του μηχανοστασίου, ο οποίος την αντιμετώπισε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Η 20χρονη έφυγε από το γραφείο και απευθύνθηκε στον ΟΑΕΔ, όπου υπέβαλε την παραίτησή της, ενώ κάθε προσπάθεια να μεταπειστεί απέβη άκαρπη. Ο «μισθός της» ήταν 162 ευρώ το μήνα…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!