Συνέντευξη στον Χρήστο Πραμαντιώτη

 

Οι δημοτικές εκλογές δεν τελείωσαν για την Καισαριανή τον περασμένο Μάιο. Μετά την ένσταση που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Καισαριανής (υποστηρίχθηκε από το ΚΚΕ), το Eκλογοδικείο έδωσε στην παράταξη αυτή τη δεύτερη θέση στις εκλογές κι έτσι θα πρέπει να επαναληφθεί ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών. Αυτή τη φορά ανάμεσα στη Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής (με επικεφαλής τον Γιώργο Κοντόσταυλο) που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, και στη Λαϊκή Συσπείρωση (με επικεφαλής τον Ηλία Σταμέλο). Η επαναληπτική εκλογή θα γίνει στις 30 Νοεμβρίου και ο νυν δήμαρχος Καισαριανής Γιώργος Κοντόσταυλος, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, καλεί τους Καισαριανιώτες να προσέλθουν μαζικά να ψηφίσουν. Απορρίπτει, δε, κατηγορηματικά την υπόθεση ότι η εκλογική αναμέτρηση θα γίνει με όρους ενδοαριστερού εμφυλίου. Στη συνέντευξή του κάνει επίσης λόγο για την προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει οι δήμαρχοι της Αριστεράς στην Αττικής για να υπερασπίσουν τις εργασιακές σχέσεις στους ΟΤΑ και κατ’ επέκταση την ποιότητα στις υπηρεσίες που παρέχουν στους κατοίκους.

 

Δεν προλάβατε να ξεκινήσετε το σχέδιο που έχετε για την πόλη, αυτό για το οποίο εκλεγήκατε, και τώρα αυτό το σχέδιο και αυτή η διαδικασία που έχετε βάλει μπροστά, μπλοκάρεται.

Έχουμε ένα σχέδιο για την πόλη, ένα σχέδιο που αφορά τη στήριξη των κοινωνικών δομών, δηλαδή την απόκρουση της ακραίας φτώχειας, υπεράσπιση των δημόσιων χώρων, όπως είναι το Σκοπευτήριο, η πλατεία, το πράσινο, την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων καθώς έχουμε ήδη καταγγείλει τις εργασιακές σχέσεις που μας αναγκάζει η κυβέρνηση να έχουμε δίμηνα, πεντάμηνα, με ΚΟΙΝΣΕΠ. Προχθές μάλιστα, στο Δημαρχείο της Καισαριανής, δέκα δήμαρχοι της ριζοσπαστικής Αριστεράς, καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, και αυτό είναι το πλαίσιο πάνω στο οποίο θέλουμε να κινηθούμε. Το έργο που σας περιγράφω, εμείς θα το συνεχίσουμε γιατί πιστεύουμε ότι ο λαός της Καισαριανής θα μας δώσει αυτή την εντολή και στις 30 Νοέμβρη.

 

Η Καισαριανή επέστρεψε σε δήμαρχο της Αριστεράς μετά από ένα διάλειμμα το διάστημα 2010-2014. Την επόμενη εβδομάδα η «μάχη» που θα γίνει θα είναι ανάμεσα σε δύο υποψηφίους της Αριστεράς. Θα γίνει με όρους ενδοαριστερού εμφυλίου;

Εμείς είμαστε εναντίον του ενδοαριστερού εμφυλίου. Δίνουμε το χέρι σε όλους τους αριστερούς και δημοκρατικούς πολίτες της πόλης, να αγωνιστούμε μαζί. Πρώτα απ’ όλα ενάντια στην πολιτική του Καλλικράτη, της τρόικας, ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Για να δημιουργήσουμε μια άλλη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μια αυτοδιοίκηση που θα είναι πραγματική και όχι ετεροδιοίκηση, όπως θέλει το μνημονιακό μπλοκ.

 

Υπάρχουν τόσο πολλά και μεγάλα θέματα που διαφοροποιούν τις δύο παρατάξεις που θα αναμετρηθούν στις 30 Νοέμβρη; Βλέπω, για παράδειγμα, τις αφίσες που έχει βγάλει η Λαϊκή Συσπείρωση της Καισαριανής και διεκδικεί δήμο στην υπηρεσία του λαού και όχι δήμο της διαχείρισης στις πλάτες του λαού.

Αν είναι δήμος διαχείρισης το ότι έχουμε ανοίξει όλες τις δομές, το ότι έχουμε στηρίξει τους φτωχούς της Καισαριανής και το ότι στην Καισαριανή καταθέσαμε ένα πλήρες ντοκουμέντο -θα το στείλουμε σε όλους τους δημάρχους- ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις απασχόλησης, το οποίο είναι για εμάς όρος απαράβατος, τότε ναι, είμαστε διαχειριστές. Αν θεωρούμε ότι είναι επαναστατικό το να μην κάνεις τίποτα και να μη στηρίξεις τις δομές, τότε δεν συζητάμε. Εμείς θεωρούμε επαναστατικό το να είναι ανοικτές οι δημόσιες δομές, να λειτουργούν και παράλληλα να αγωνιζόμαστε υπέρ των εργαζομένων και να μπορέσουμε να αλλάξουμε την ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γιατί αριστερό είναι αυτό που αλλάζει την καθημερινότητα. Αριστερό είναι αυτό που είναι ενωτικό, όχι διχαστικό.

 

Σας ακούω αισιόδοξο, πάντως, για το αποτέλεσμα της επαναληπτικής εκλογής.

Είμαι αισιόδοξος γιατί κάνουμε έργο. Έχουμε ήδη, ουσιαστικά, αλλάξει αρκετά πράγματα μέσα στις άσχημες συνθήκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Έχουμε, ας πούμε, φωτίσει μέρη της πόλης που ήταν πνιγμένα στο σκοτάδι, όπως το Σκοπευτήριο. Έχουμε κλείσει τις εισόδους για τα μηχανάκια, έχουμε αρχίσει να παρεμβαίνουμε στο πράσινο, έχουμε στείλει αίτημα να καλυφθούν άμεσα 85 θέσεις εργασίας μέσω ΑΣΕΠ και ουσιαστικά έχουμε κάνει πράγματα τα οποία είναι αναγκαία για να μπορέσει να επιβιώσει η πόλη.

Ελπίζουμε ότι αυτά θα επικροτηθούν από τους Καισαριανιώτες. Δεν είμαστε υπερόπτες, είμαστε αγωνιστές, καλούμε το λαό της Καισαριανής να κρίνει όχι μόνο τους δυόμιση μήνες που έχουμε αναλάβει τον δήμο, αλλά να κρίνει και το σχέδιο που έχουμε για την πόλη για τα επόμενα πέντε χρόνια.

 

Μου μιλήσατε στην αρχή για τους δημάρχους της Αριστεράς στην Αττική που συντονίζονται για την υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων των δημοτικών υπαλλήλων.

Ναι, μιλάμε για τους υπαλλήλους των δήμων και κατά συνέπεια για τις ποιοτικές υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρουν οι δήμοι στον πολίτη. Η αντίληψή μας είναι υπέρ των σταθερών σχέσεων εργασίας με πλήρη δικαιώματα μέσω ΑΣΕΠ.

Θα προχωρήσουμε σε ενέργειες το αμέσως επόμενο διάστημα. Θα στείλουμε σε όλους τους δημάρχους την κοινή ανακοίνωση που εκδώσαμε, θα προσπαθήσουμε ως κίνημα αυτοδιοικητικό να κινήσουμε τη διαδικασία προσλήψεων υπαλλήλων. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπερασπιστούμε το Σύνταγμα, δηλαδή τα δικαιώματα των εργαζομένων. Θέλουμε να ενημερώσουμε όλους τους δημάρχους, τους εργαζόμενους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις τοπικές κοινωνίες, ότι αυτό που ζούμε είναι καταστρατήγηση του Συντάγματος. Και αυτό πρέπει να σταματήσει.

 

Αυτά, όμως, προϋποθέτουν την ενεργό συμμετοχή και των πολιτών. Δεν είναι μια κίνηση που κάνει ένας δήμαρχος.

Έτσι ακριβώς είναι. Γι’ αυτό εμείς ήδη από τότε που αναλάβαμε, κάναμε την πρώτη λαϊκή συνέλευση με 350 άτομα, για τους παιδικούς σταθμούς. Έχουμε κάνει άλλες δύο λαϊκές συνελεύσεις, στην Κάτω Καισαριανή, δηλαδή στο πιο φτωχό μέρος που είναι γύρω από τις εργατικές πολυκατοικίες, αλλά και στην Άνω Καισαριανή, σε μια περιοχή που επίσης υπάρχουν πολλά προβλήματα. Ακόμη, θα κάνουμε άλλη μία λαϊκή συνέλευση στο Σκοπευτήριο. Για εμάς, η συμμετοχή των πολιτών είναι όρος απαράβατος για την όποια αλλαγή, σε επίπεδο τοπικό, αλλά και εθνικό. Χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών δεν μπορεί να συμβεί απολύτως καμία αλλαγή.

 

Αυτά δίνουν μια τελείως διαφορετική διάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Βεβαίως, και σας το ξαναλέω. Είμαστε υπέρ της αυτοδιοίκησης και όχι της ετεροδιοίκησης που προωθεί ο Καλλικράτης.

 

Νωρίτερα σήμερα (σ.σ. Τετάρτη μεσημέρι) είχατε μια συνάντηση με τους εργαζόμενους του δήμου. Να υποθέσω ότι τους ενημερώσατε για τις κινήσεις που πρόκειται να κάνετε όσον αφορά την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών σχέσεων.

Ναι, είχαμε συνάντηση γιατί τα προβλήματα που υπάρχουν είναι πάρα πολλά και προσπαθούμε να τα λύσουμε. Καταρχήν στους εργαζόμενους λέμε την αλήθεια, δεν λέμε ψέματα και δείχνουμε τον ένοχο. Έχουμε δύο αρχές: Διαφάνεια στη λειτουργία του δήμου και αλήθεια σε αυτά που βρήκαμε και σε αυτά που κάνουμε. Λέμε τι μπορούμε να κάνουμε τώρα και τι δυνατότητες έχουμε αργότερα να κάνουμε.

Θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχει τώρα στην Καισαριανή μια Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία δεν λειτουργεί με όρους πελατειακών σχέσεων, αλλά και ότι δείχνει το δρόμο της ενωτικής δράσης σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε επίπεδο εργαζομένων. Όλοι μαζί θα διεκδικήσουμε.

 

Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να προσθέσετε σε όλα αυτά;

Καλώ τον κόσμο να έρθει μαζικά να ψηφίσει, γιατί οι πολίτες μόνο μέσω της συμμετοχής τους και στις 30 του Νοέμβρη θα δείξουν αυτό που θέλουν. Η κατάσταση είναι βαθύτατα αντιδραστική, το γνωρίζουν όλοι, το ζουν όλοι και χρειάζεται σκληρός αγώνας.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!