Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την απελευθέρωση του Οτέγκι

Κορυφώνονται το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, με διαδήλωση στη βασκική πόλη Elgoibar, οι κινητοποιήσεις για την απελευθέρωση του Αρνάλντο Οτέγκι και άλλων φυλακισμένων, εδώ και 5 χρόνια, ηγετικών στελεχών της Πατριωτικής Αριστεράς. Δεκάδες πολιτικά κόμματα, συνδικάτα και κοινωνικές οργανώσεις, πλήθος προσωπικοτήτων από όλη την Ισπανία και πολλές ακόμη χώρες του κόσμου, απαιτούν την απελευθέρωση των ανθρώπων που έφεραν την ελπίδα για μια ειρηνική και δημοκρατική διευθέτηση του βασκικού ζητήματος. Η προκλητική συνέχιση της καταστολής από την κυβέρνηση της Μαδρίτης γίνεται πλέον αντιληπτή ως τακτική περαιτέρω υποδαύλισης της σύγκρουσης, ώστε να δικαιολογηθεί η απόρριψη μιας ιστορικής ευκαιρίας για ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.

Τη δήλωση υποστήριξης της κινητοποίησης στο Elgoibar υπογράφουν, μεταξύ άλλων, ευρωβουλευτές της ισπανικής Ενωμένης Αριστεράς και των PODEMOS, καθώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολος Αλεξόπουλος, Γιάννης Αμανατίδης, Ελένη Αυλωνίτου, Έφη Γεωργοπούλου, Αγνή Καλογερή, Βασιλική Κατριβάνου, Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ανδρέας Ξανθός, Μαρία Τριανταφύλλου και Βασίλης Χατζηλάμπρου.

«Συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τότε που οι Sonia Jacinto, Miren Zabaleta, Arkaitz Rodriguez, Rafa Diez και Arnaldo Otegi συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν. Και μόλις πριν λίγους μήνες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας δεν μπόρεσε παρά να επιβεβαιώσει ότι διαπράχθηκε βαριά αδικία εναντίον αυτών των ανθρώπων.

Οι δυνάμεις και προσωπικότητες που καλούμε για τη διαδήλωση διαμαρτυρίας στις 11 Οκτωβρίου στο Elgoibar προερχόμαστε από ένα ευρύ φάσμα κομμάτων, κινημάτων και ανθρώπων οι οποίοι διατηρούν τις ιδιαίτερες πολιτικές και ιδεολογικές απόψεις τους. Ορισμένες και ορισμένοι από εμάς μοιραζόμαστε τις πεποιθήσεις και τους πόθους των φυλακισμένων, άλλες και άλλοι, παρόλο που τους σεβόμαστε, έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις από αυτούς. Κι ακόμη, κάποιες και κάποιοι από εμάς υποστηρίζουμε αυτή την πρωτοβουλία με κίνητρο την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Αν και διατηρούμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις μας, θέλουμε να κάνουμε σαφές ότι όλες και όλοι συμφωνούμε στα εξής:

– Η παρούσα κατάσταση ελπίδας και προσδοκίας για ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στη Χώρα των Βάσκων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους Sonia Jacinto, Miren Zabaleta, Arkaitz Rodriguez, Rafa Diez και Arnaldo Otegi.

– Η αφοσίωσή τους στην ειρήνη, την ελευθερία, την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

– Η απελευθέρωσή τους θα παίξει σπουδαίο ρόλο στην επίτευξη δικαιοσύνης και συνύπαρξης στη χώρα μας.

Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι, εκκινώντας από σεβασμό στον πόνο και τα βάσανα όλων των θυμάτων, είναι απολύτως απαραίτητο να εργαστούμε ώστε να υπάρξει μια συνολική λύση στο πρόβλημα της ύπαρξης εκατοντάδων Βάσκων φυλακισμένων για πολιτικά κίνητρα. Μέτρα όπως η απελευθέρωση όλων των βαριά άρρωστων ή ηλικιωμένων φυλακισμένων (όπως ο Sebas Etxaniz από το Elgoibar), πέραν του ότι αποτελεί αίτημα που υποστηρίζεται από τη συντριπτική κοινωνική πλειοψηφία στη Χώρα των Βάσκων, θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τη συνύπαρξη όλων μας. Αυτή η συνύπαρξη είναι η επιθυμία μας και το μοναδικό κίνητρό μας.

Πρωτοβουλία Πολιτών “Απελευθέρωση του Αρνάλντο – Απελευθέρωση της Πολιτικής”»

Info:

www.arnaldotegi.com

www.facebook.com/Arnaldo.Otegi

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!