Μετακινούν υπαλλήλους από κρίσιμες για τους αγρότες θέσεις

Της Kατερίνας Ζήνα

 

Σε ουσιαστική υποβάθμιση οδηγούνται άλλες δυο υπηρεσίες του Δήμου Αλμωπίας, το Αγροτικό Κτηνιατρείο Αριδαίας και το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης, αφού αποφασίστηκε η άμεση μετακίνηση των υπαλλήλων που υπηρετούν σ’ αυτές στις κεντρικές υπηρεσίες.

Αυτονόητη είναι η αντίδραση των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής – αρκεί να πούμε ότι το Αγροτικό Κτηνιατρείο Αριδαίας εξυπηρετεί περίπου 1.500 κτηνοτρόφους με ζωικό κεφάλαιο άνω των 75.500 ζώων. Ενώ το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης Αριδαίας εξυπηρετεί άνω των 6.000 αγροτών οι οποίοι έχουν στην καλλιέργειά τους 400.000 στρέμματα.

Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν φαίνεται ούτε να προβλημάτισε αλλά ούτε και να εμπόδισε τον αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, Θεόδωρο Θεοδωρίδη, να προβεί στη μετακίνηση του συνόλου του προσωπικού προφασιζόμενος τον μειωμένο αριθμό στελεχών της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας και νυν Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Αρκεί να θυμίσουμε στον αντιπεριφερειάρχη ότι αυτός συνέβαλε στη μείωση του αριθμού των εργαζομένων, εξυπηρετώντας τη μνημονιακή πολιτική. Αναρωτιόμαστε: η μετακίνηση υπαλλήλων, η αποδυνάμωση και υποβάθμιση υπηρεσιών που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, αποτελεί ίαση του δημόσιου υπαλλήλου; Ή μήπως θεωρεί ότι η μετακίνηση πέντε υπαλλήλων, εκ των οποίων τουλάχιστον τρεις έχουν ουσιαστικούς λόγους (βάσει του Υπαλληλικού Κώδικα) για να μη μετακινηθούν χωρίς την αίτησή τους, μπορεί να αναπληρώσει την έλλειψη 220 ατόμων από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας; Χωρίς να τηρηθεί καμία ορθολογική διαδικασία, η άσκηση Διοίκησης στην οποία έχει προβεί σε μια χειμαζόμενη από έλλειψη προσωπικού Περιφέρεια, μπορεί να προοιωνίζεται για τους υπαλλήλους ακόμη και μετακινήσεις από Περιφερειακή Ενότητα σε Περιφερειακή Ενότητα.

Εκπρόσωποι του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συλλόγου εξέφρασαν την αγωνία τους για την εξυπηρέτηση αγροτών και κτηνοτρόφων της Αλμωπίας μετά τις αλλαγές, εξυπηρέτηση η οποία βρίσκεται σήμερα σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Τη συστράτευσή του με τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σμίας, δηλώνοντας: «Έκπληξη και τεράστια ερωτηματικά δημιουργεί η επίθεση του αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πέλλας που αφορά την υποβάθμιση του Αγροτικού Κτηνιατρείου και του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης Αριδαίας. Τέτοιες αποφάσεις είναι ανεπίτρεπτο να λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες και ερμητικά κλειστά παράθυρα κόντρα στις δηλώσεις του Περιφερειάρχη για διαφάνεια στην λειτουργία των δομών της Περιφέρειας. Εκπλήσσει, δε, ακόμη περισσότερο, όταν οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση διακηρύσσει σε όλους τους τόνους τη σημασία ενίσχυσης της περιφερειακής ανάπτυξης και συνεπώς των δημόσιων δομών της. Ζητώ τη δημόσια διαβούλευση για τη βελτίωση λειτουργίας των υπαρχουσών δομών. Είναι αναγκαίο να γίνει κατανοητό προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι ανεπίτρεπτη η αποδοχή τετελεσμένων γεγονότων ενός τρόπου λειτουργίας των δημοσίων φορέων εξουσίας».

Αξίζει να επισημανθεί, πέραν όλων των άλλων, ότι με τις μετακινήσεις προσωπικού δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν προγράμματα εξυγίανσης της κτηνοτροφίας από ζωοανθρωπονόσους, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των παραγωγών αλλά και των πολιτών της επαρχίας οι οποίοι καταναλώνουν τα παραγόμενα προϊόντα.

Επίσης καθίσταται αδύνατον να διεκπεραιωθούν άμεσα βεβαιώσεις λαϊκών αγορών, αποστάξεων, καταλληλότητας, διαδικασίας έλεγχου παραλαβής και αποστολής όλων των αμπελοοινικών προϊόντων, καθώς οι λιγοστοί εναπομείναντες υπάλληλοι παρ’ όλο τον ζήλο με τον οποίο εκτελούν τα καθήκοντά τους δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες των αγροτών του Δήμου Αλμωπίας.

Μη λησμονάμε ότι τα τελευταία χρόνια με την άσκηση των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών το εισόδημα των κατοίκων (αγροτών και κτηνοτρόφων) εξανεμίζεται. Οι πολιτικές που ασκήθηκαν τους μετέτρεψαν σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας καθώς διαθέτουν τα προϊόντα τους σε όλο και χαμηλότερες τιμές, ενώ οξύμωρο σχήμα παραμένει ότι οι τιμές για τους καταναλωτές αυξάνονται.

Νιώθοντας ανυπεράσπιστοι και ανήμποροι να αντεπεξέλθουν στον πόλεμο τον οποίο δέχονται, όλο και περισσότεροι εγκαταλείπουν τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Αλήθεια, πώς μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη, παραγωγική ανασυγκρότηση εάν δεν σταθούμε δίπλα σ’ αυτούς και στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν; Καλούμαστε να γίνουμε αρωγοί στην προσπάθειά τους για ανάπτυξη του κλάδου της γεωργίας και κτηνοτροφίας και όχι τιμωροί αυτών, δυσχεραίνοντας την ήδη δύσκολη και σκληρή εργασία τους.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!