Η δυτικού τύπου μεταδημοκρατία, που καλπάζει απ’ άκρη σ’ άκρη του Ατλαντικού, πέτυχε ένα νέο high score αυτή τη βδομάδα. Την Τρίτη το απόγευμα ο «πράσινος» ευρωβουλευτής Ζοζέ Μποβέ αφίχθη στο αεροδρόμιο του Μόντρεαλ, προσκεκλημένος καναδικών κοινωνικών οργανώσεων, για να μιλήσει σε εκδήλωση κατά της CETA – της συμφωνίας «ελεύθερου» εμπορίου μεταξύ Καναδά και Ε.Ε. που θα υπογραφεί πανηγυρικά αυτό το μήνα στις Βρυξέλλες. (Παρεμπιπτόντως, η κυβέρνηση Τσίπρα, που θα πρωτοστατούσε υποτίθεται στην απόρριψη αυτού του είδους των καταστροφικών συμφωνιών, δεν ψέλλισε λέξη – αντίθετα, συνυπέγραψε με χέρια και με πόδια…).

Αφίχθη λοιπόν στον δημοκρατικό Καναδά ο ευρωβουλευτής Μποβέ, έφτασε στον έλεγχο διαβατηρίων… κι ας αφήσουμε τον ίδιο να περιγράψει τι συνέβη από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα: «Είναι σαφές ότι με περίμεναν. Με το που έδωσα το διαβατήριό μου στον συνοριακό φρουρό, με οδήγησαν στο γραφείο της Υπηρεσίας Μετανάστευσης. Ήταν 5 η ώρα το απόγευμα. Βγήκα από αυτό το γραφείο έξι ώρες αργότερα, χωρίς το διαβατήριό μου, και με μια εντολή να εγκαταλείψω το καναδικό έδαφος την επόμενη μέρα. Φυσικά δεν μου επιτράπηκε να πάω στη συγκέντρωση που είχα προσκληθεί. Αλλά τουλάχιστον οι καναδικές αρχές είχαν την καλοσύνη να μου επιτρέψουν να κοιμηθώ στο ξενοδοχείο», κατέληξε ειρωνικά.

Τελικά την επόμενη μέρα, κάτω από τη διεθνή κατακραυγή, η κυβέρνηση του (πολυδιαφημισμένου ως φέρελπι και μοντέρνου) Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό προσπάθησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, παραχωρώντας στον Μποβέ άδεια παραμονής 7 ημερών. Όμως το περιστατικό ανέδειξε τον ανεξέλεγκτο αυταρχισμό που έχει γίνει πια κανόνας στις δυτικές «δημοκρατίες», οι οποίες δεν ανέχονται πλέον ούτε καν μια φραστική αμφισβήτηση των εν κρυπτώ (και καθ’ υπαγόρευση των πολυεθνικών) αποφάσεών τους. Μ’ αυτήν την έννοια η καναδική κυβέρνηση ήθελε ακριβώς να «παραδειγματίσει» τους διαφωνούντες – άλλο που η αλαζονεία της την οδήγησε σε λάθος εκτίμηση των συσχετισμών και, εκεί που πήγαινε για μαλλί, βγήκε κουρεμένη.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!