Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση του ΟΟΣΑ Society at a Glance 2014 μελέτη με τίτλο The crisis and its aftermath (Η κρίση και τα επακόλουθά της). Στη συγκεκριμένη μελέτη περιλαμβάνονται ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.
Τα στοιχεία, που περιλαμβάνονται στη μελέτη, συγκρίνουν την εξέλιξη διαφόρων οικονομικών και κοινωνικών δεικτών πριν και μετά την κρίση (2012). Συγκεκριμένα:
1. Το οικογενειακό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά το 1/3 την περίοδο 2007-2012 ή κατά 4.400 ευρώ το άτομο. Αυτή η μείωση ήταν η μεγαλύτερη που καταγράφηκε, μεταξύ των 34 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ και τέσσερις(!) φορές μεγαλύτερη από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.
2. Η μείωση του εισοδήματος πραγματοποιήθηκε σε βάρος του φτωχότερου 10% του πληθυσμού. Ενώ το μέσο εισόδημα μειώθηκε κατά 12%, το εισόδημα του φτωχότερου 10% μειώθηκε κατά 22%. Με τον ίδιο τρόπο μειώθηκαν τα εισοδήματα σε Ιταλία, Ισπανία και Ιρλανδία ενώ αντίθετα στην Πορτογαλία το εισόδημα του φτωχότερου 10% αυξήθηκε(!).
3. Άμεση συνέπεια του τρόπου μείωσης των εισοδημάτων ήταν η όξυνση της ανισότητας στην κατανομή του εισοδήματος σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία.
4. Στη χώρα μας καταγράφεται το 4ο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης (49%) μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ (μ.ό. 65%). Την περίοδο της κρίσης, έμεναν άνεργοι 3.800 εργαζόμενοι την εβδομάδα, ενώ το 60% των ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι.
5. Οι δαπάνες για την Υγεία και την κοινωνική πρόνοια μειώθηκαν σε πραγματικές τιμές κατά 18% (από το 2007), ενώ ο μέσος όρος αυτών των δαπανών αυξήθηκε κατά 14% στις χώρες του ΟΟΣΑ.
6. Η Ελλάδα και η Ιταλία παραμένουν οι μόνες χώρες που δεν έχουν θεσμοθετήσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, παρά τα αυξημένα ποσοστά φτώχειας που καταγράφονται σε αυτές τις χώρες.
7.  Ένας στους πέντε ενήλικους Έλληνες που βρίσκονται σε εργάσιμη ηλικία ζουν σε νοικοκυριά, όπου κανένας δεν εργάζεται.
8. Διπλασιάστηκε το ποσοστό των ατόμων, στην Ελλάδα, που δεν διαθέτουν ούτε τους αναγκαίους πόρους για την αγορά τροφίμων (από 8,9% σε 17,9%). Το ποσοστό στη χώρα μας είναι υψηλότερο από χώρες όπως η Βραζιλία και η Κίνα. Στη 2η θέση βρίσκεται η Ιταλία (13,2%).
9. Στη χώρα μας, το ποσοστό μετανάστευσης προς τις χώρες του ΟΟΣΑ έχει διπλασιασθεί και είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, ενώ ακολουθούν η Ισπανία και η Ιρλανδία. Το μεγαλύτερο ποσοστό όσων μεταναστεύουν ανήκουν στις νεαρές ηλικίες με αποτέλεσμα να μειώνονται οι μελλοντικές δυνατότητες ανάπτυξης και να επιταχύνεται η γήρανση του πληθυσμού.
10. Σε όλες τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου καταρρέει το ποσοστό των πολιτών που εμπιστεύονται την κυβέρνηση και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη χώρα μας (μόλις το 14% εμπιστεύεται και τους δύο «θεσμούς»).
11. Η Γερμανία καταγράφει βελτίωση όλων των παραπάνω δεικτών και οικονομικών μεγεθών που αναφέρονται παραπάνω. Από τη βελτίωση του δείκτη ανεργίας και του εισοδήματος του φτωχότερου 10% του πληθυσμού μέχρι τη μείωση του ποσοστού των πολιτών που δεν διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους για την αγορά τροφίμων, η μελέτη αποδεικνύει την εκμετάλλευση του ευρωπαϊκού νότου από τη Γερμανία.
Στη μελέτη του ΟΟΣΑ περιλαμβάνονται και προτάσεις για τη λήψη μέτρων που θα στοχεύουν στη βελτίωση της πρόσβασης των μακροχρόνια ανέργων, των
φτωχών οικογενειών και των ανασφάλιστων πολιτών στις δομές υγείας, υποστήριξης της απασχόλησης και επανεκπαίδευσης. Προτείνει, μάλιστα, την αξιοποίηση των υπαρχουσών δομών για την προσφορά υπηρεσιών στήριξης των φτωχών τμημάτων του πληθυσμού αναφέροντας το παράδειγμα της κάλυψης των αναγκών σίτισης των μαθητών μέσω των σχολείων.
Τα όσα καταγράφονται σε αυτήν την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ συνιστούν ένα «success story» που δεν αντιμετωπίζεται με τη διανομή των ψίχουλων του πρωτογενούς «πλεονάσματος» που, έτσι κι αλλιώς, είναι βαμμένο με αίμα…

Ερανιστής: Γιώργος Τοζίδης
gtozidis.wordpress.com

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!