Αρχική κοινωνία εργασία Ψευτοεπίδομα μετά τη σφαγή των μισθών

Ψευτοεπίδομα μετά τη σφαγή των μισθών

Με εξαιρέσεις επιδόματα βαρέων και ανθυγιεινών στους ΟΤΑ

Τη γνωστή παροιμία «Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι» θυμίζει η τακτική της κυβέρνησης. Αφού έκοψε επιδόματα, αύξησε τη φορολογία και μάλιστα αναδρομικά, έρχεται τώρα να δώσει ένα ψευτο-επίδομα 150 ευρώ στους εργαζόμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά (ΒΑΕ). Την καταγγελία αυτή κάνουν οι Αγωνιστικές Κινήσεις-Συσπειρώσεις ΟΤΑ, επισημαίνοντας τις ανάλγητες τακτικές των κυβερνώντων.
Η θέσπιση του επιδόματος ΒΑΕ δεν αφορά όλους όσοι έπρεπε να το παίρνουν, όπως εργάτες κήπων, μάγειροι, καθαρίστριες εσωτερικών χώρων, νυχτοφύλακες κ.λπ., ενώ εξαιρούνται από την καταβολή του επιδόματος, ειδικότητες που ήταν  στα ΒΑΕ, όπως οι καθαρίστριες των σχολείων, οι εργάτες καθαριότητας νεκροταφείου, οι τεχνίτες οικοδομικών εργασιών κ.ά. Η ΚΥΑ μάλιστα που υπεγράφη, όχι μόνο δεν έχει αναδρομική ισχύ, όπως όλες οι περικοπές που πρόσφατα νομοθετήθηκαν σε μισθούς και συντάξεις, αλλά ορίζει ως ημερομηνία έναρξης της καταβολής την 1η Μαΐου. Με δεδομένο ότι το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας διακόπηκε στις 31 Οκτωβρίου του 2011 οι εργαζόμενοι, που οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες, στερούνται έτσι το επίδομα έξι μηνών.
Επιπλέον, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, εισάγεται με την απόφαση αυτή η απαράδεκτη και καταδικασμένη στη συνείδηση των εργαζομένων στο Δημόσιο επιδοματική πολιτική που θα ανοίξει ένα νέο φαύλο κύκλο με έντονα τα στοιχεία της ρουσφετολογίας και της συντεχνιακής πολιτικής. Κι αυτό γιατί αντί να ενταχθεί το επίδομα στα μισθολογικά κλιμάκια, αυξάνοντας το βασικό μισθό, τα δώρα και τη σύνταξη, επιλέγεται να απονέμεται, εν είδει ρουσφετιού, σε μερικές κατηγορίες εργαζομένων, ανοίγοντας το φαύλο κύκλο του συντεχνιασμού.

 

Σχόλια

Exit mobile version