Τις επόμενες μέρες, και πιθανόν στις 10-11 Γενάρη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τρίτη επίσκεψη της Αγκ. Μέρκελ στη μνημονιακή Ελλάδα. Πρόκειται μάλιστα για μια επίσκεψη η οποία έχει εξαγγελθεί ακόμη από τον Αύγουστο και συγκεκριμένα από τα χείλη του πρωθυπουργού, την ίδια μέρα που από την Ιθάκη ανακοίνωνε την «έξοδο» της χώρας από τα μνημόνια. Τόσο σημαντική είναι πλέον η Γερμανίδα καγκελάριος για τον Έλληνα πρωθυπουργό που η επίσκεψή της και το υποτιθέμενο τέλος των μνημονίων χωρούσαν στην ίδια ομιλία.

Όταν τον Οκτώβρη του 2012 επισκέφτηκε την Αθήνα, ο τότε πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ήλπιζε σε έμπρακτη στήριξη. Να χαλαρώσει δηλαδή η πίεση προς την τρικομματική τότε κυβέρνηση και να κερδηθεί η πολυπόθητη επιμήκυνση του χρέους. Εκείνη την περίοδο, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήριζε την επίσκεψή της ως «μεγάλο πολιτικό φιάσκο» και ότι μόνος της στόχος ήταν να στηρίξει την ετοιμόρροπη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη και το καταστροφικό, όπως έλεγε, μνημόνιο και ότι ο νεοφιλελευθερισμός που προωθούσε η Αγκ. Μέρκελ ήταν η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, ξαναβρέθηκε στην Ελλάδα ενάμιση χρόνο αργότερα, τον Απρίλιο του 2014. Η επίσκεψή της κράτησε μόλις 8 ώρες (σε αντίθεση με τη διήμερη φιέστα που της ετοιμάζει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ). Ακόμη από τότε το μνημονιακό αφήγημα ήταν η περιβόητη έξοδος στις αγορές και η επιστροφή στην κανονικότητα. Για την Μέρκελ βέβαια, απλά συμπληρωνόταν η τουρνέ στα PIIGS, που αποτελούσαν τις αποικίες χρέους της Γερμανίας, τα οποία ήθελε να επισκεφτεί στα πλαίσια της προεκλογικής της καμπάνιας, ώστε να δείξει πως κανένας δεν μπορεί να αντιταχθεί στις κατευθύνσεις που επέβαλαν Βερολίνο και Βρυξέλλες.

Λίγες μέρες μετά, τον Μάη του 2014, ο Αλέξης Τσίπρας αναφώνησε το γνωστό «Go back, Madame Merkel». Ένα «go back» το οποίο εκείνη την περίοδο εξέφραζε τις αγωνίες και την οργή της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και το οποίο επίσης τσαλάκωσε και κατάπιε ο ίδιος. Δύο χρόνια αργότερα προσπαθούσε να δικαιολογηθεί κάνοντας λόγο για σωστό τότε σύνθημα που δεν έχει ισχύ πλέον. Και δεν έχει ισχύ αφού κατά τον ίδιο η Αγκ. Μέρκελ ήταν αυτή που κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ αλλά και έδειξε πόσο ανοιχτόμυαλη είναι και πόσο την διακατέχει το αίσθημα της ευθύνης με τη στάση της στο προσφυγικό.

Αυτή τη φορά το σύνθημα είναι «Welcome back, Madame Merkel» όπως ήταν και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις άλλων ηγετών που από επικίνδυνοι και εχθροί έγιναν φίλοι και σύμμαχοι, όπως ο Ομπάμα και ο Ολάντ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!