Ο τόπος απέκτησε ακόμα ένα κόμμα. Ο Γ. Βαρουφάκης ίδρυσε το Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής (ΜέΡΑ25). Παρά τις διαφορές από άλλα μορφώματα που δημιουργήθηκαν μετά το 2015, το σχήμα αυτό έχει βέβαια έντονο προσωποπαγή χαρακτήρα. Αυτό είναι ένα από τα κύρια και βασικά του χαρακτηριστικά προς στιγμήν.

Φυσικά, ο Γ. Βαρουφάκης δεν έχει διόλου σπαταληθεί 3 χρόνια με την εγχώρια πολιτική ζωή, όπως έχουν κάνει άλλοι σχηματισμοί (για παράδειγμα, ΛΑΕ, Πλεύση Ελευθερίας, ΕΠΑΜ). Κινήθηκε κυρίως στο εξωτερικό, μετέχοντας σε διάφορες διαδικασίες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, και κυκλοφόρησε ένα ενδιαφέρον βιβλίο όπου παραθέτει πολλά ντοκουμέντα και μαρτυρίες για το τι συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Σήμερα, εκτιμά ότι στη νέα αφετηρία που στήνεται, ίσως υπάρξει χώρος και γι αυτόν. Πέρα από τις ευρωεκλογές, όπου είχε ήδη προαναγγείλει την κάθοδό του σε κάποιον σχηματισμό άλλης χώρας, η κίνηση να ιδρύσει κόμμα στην Ελλάδα, δείχνει διαθέσεις για κάθοδο και στις εθνικές εκλογές.

Στην ιδρυτική συγκέντρωση που έγινε την προηγούμενη βδομάδα, χαιρετισμούς έστειλαν ανάμεσα σε άλλους, οι Νόαμ Τσόμσκι και Σλαβόι Ζίζεκ. Τα 7 σημεία του πολιτικού προγράμματος που παρουσίασε ο Γ. Βαρουφάκης είναι: Αναδιάρθρωση του χρέους, μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, δημιουργία δημόσιας εταιρείας αναδιάρθρωσης ιδιωτικών χρεών, γενναία μείωση φορολογικών συντελεστών, δημιουργία δημοσίου εξωτραπεζικού συστήματος πληρωμών, μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ και του υπερταμείου σε αναπτυξιακή τράπεζα, καθώς και σεβασμός στη μισθωτή εργασία (κατάργηση απασχόλησης μισθωτών με μπλοκάκια) και τη «δημιουργική επιχειρηματικότητα».

Σχετικά με τις συνεργασίες, ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε πως το «ΜέΡΑ 25» είναι ανοιχτό να συζητήσει με όσους συμφωνούν στους επτά τομείς του προγράμματός του, ως βάση μιας κυβερνητικής πορείας. Τόνισε ακόμα, ότι η θέση του κόμματός του αναφορικά με την Ε.Ε. είναι «μέσα στην Ευρώπη, αλλά εναντίον αυτής της Ευρώπης».

Γ. Πατ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!