Με παρουσία αρκετών δεκάδων χιλιάδων πολιτών πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη, στις 6/6, συλλαλητήρια για τη Μακεδονία σε 24 πόλεις της χώρας μας. Με το που ανακοινώθηκε από τις κυβερνήσεις της Αθήνας και των Σκοπίων ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, οργανώθηκαν σε λίγο χρόνο οι κινητοποιήσεις αυτές, ως μια πρώτη άμεση απάντηση.

Η επιλογή να μην γίνουν τώρα κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά να κρατηθεί αυτό ως μέσο πίεσης για επόμενο χρόνο, είχε δικαιολογημένα ίσως, φοβίσει πολλούς, που πίστεψαν ότι ο κατακερματισμός σε πολλές πόλεις, ίσως να λειτουργήσει ως εκτόνωση και η πολυδιάσπαση ως ευκαιρία για καπηλεία ή και προβοκάτσιες. Ευτυχώς οι φόβοι αυτοί δεν επιβεβαιώθηκαν. Αυτό που μένει απ’ο την μέρα αυτή είναι πως χιλιάδες λαού δίνουν το παρών. Δηλώνουν έτοιμοι, κρατάνε ζεστές τις μηχανές του αγώνα, και προειδοποιούν τους κυβερνώντες ότι οι αντιδράσεις θα είναι μεγαλύτερες αν κλείσουν τελικά μια μειοδοτική μη επωφελή για τα συμφέροντα της Ελλάδας συμφωνία.

Το μήνυμα της Πανελλαδικής Επιτροπής, που έχει τον ρόλο του συντονιστή των δράσεων ήταν σαφές. Κάλεσε τον κόσμο να αγωνιστεί μαζικά, ενωτικά και ειρηνικά, απομονώνοντας τις ακραίες φωνές. Να αγωνιστεί όπως τόνισε και ο εκπρόσωπος της επιτροπής Μ. Πατσίκας στην ομιλία του στην Πέλλα, «όχι μόνο για την Μακεδονία, αλλά και για τη δημοκρατία, για την ειρήνη στα Βαλκάνια που τα σχέδια του ΝΑΤΟ απειλούν, αλλά και για την αλήθεια, που είναι η υπέρτατη αξία». Ενώ την ίδια στιγμή ζήτησε απ’ την κυβέρνηση τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση ή μη της όποιας συμφωνίας, με την πίστη ότι οι πολίτες δεν συμφωνούν με τους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

Έντονη ήταν αυτή την φορά η παρουσία των αυτοδιοικητικών παραγόντων στις κινητοποιήσεις. Οι δήμοι είχαν αναλάβει την τεχνική υποστήριξη των συλλαλητηρίων, σε συνέχεια της απόφασης της ΚΕΔΕ. Οι δήμαρχοι και άλλοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες απηύθυναν χαιρετισμούς σε όλα τα συλλαλητήρια. Η παρουσία αυτή έδινε μια μεγαλύτερη θεσμικότητα και επισημότητα στις κινητοποιήσεις, την ίδια στιγμή όμως άφηνε μια αίσθηση ότι διάφοροι βλέπουν τη μαζικότητα των συγκεντρώσεων ως μια δυνάμει εκλογική πελατεία, και αυτό αποτελεί το ισχυρότερο κίνητρο τους. Η αίσθηση αυτή ήταν ακόμη μεγαλύτερη, για κάποιους εκ των τοπικών παραγόντων, οι οποίοι χωρίς να σέβονται το πλήθος, μονοπώλησαν για ώρες τα μικρόφωνα και τις εξέδρες, χωρίς μάλιστα να έχουν και κάτι ιδιαίτερο να πουν. Όπως είναι λογικό μαζική ήταν και η παρουσία της εκκλησίας, τόσο του ανώνυμου κατώτερου κλήρου, όσο και εκπροσώπων της διοικούσας εκκλησίας.

Η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ έσπευσαν να παρουσιάσουν τα συλλαλητήρια ως «κατώτερα του αναμενόμενου», προσπαθώντας να χωρέσουν, τις λαϊκές αντιδράσεις στα ασφυκτικά πλαίσια της τρέχουσας επικοινωνιακής κοκορομαχίας ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, υπερπροβάλλοντας την παρουσία του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη και άλλων δεξιών στελεχών. Βολεύει το σύστημα, να εγκλωβιστεί μέσα στις εκλογικές επιδιώξεις των κομμάτων η όποια αντίδραση και να μη πάρει πιο απρόβλεπτα λαϊκά χαρακτηριστικά. Κόντρα σε κάθε λογική φτάνουν μάλιστα να μιλάνε γενικά για αντιδράσεις των εθνικιστών και στις δύο πλευρές που βάζουν εμπόδια στην καλή θέληση των κυβερνήσεων Τσίπρα και Ζαεφ.

Ήταν ξεκάθαρη στα συλλαλητήρια η διάθεση του κόσμου να συνεχίσει να δίνει το παρόν, με πίστη στις δυνάμεις του, χωρίς κάποιο ξεκάθαρο σχέδιο, και θεωρώντας το κατέβασμα στην Αθήνα και το Σύνταγμα ως μια σημαντική μάχη με αυτούς που πουλάνε την Μακεδονία

Λαθρεπιβάτες οι Χρυσαυγίτες

Χρυσαυγίτες και άλλοι ακροδεξιοί προσπάθησαν να εμφανιστούν στα συλλαλητήρια και να εκτρέψουν προς την κατεύθυνση τους την λαϊκή οργή. Για ακόμη μια φορά δεν κατάφεραν να επηρεάσουν την έκφραση των πολλών. Στις περισσότερες πόλεις δεν είχαν καν διακριτή παρουσία. Βουλευτές τους εμφανίστηκαν σε 3 πόλεις, επιβάλλοντας την παρουσία τους με συνοδεία φουσκωτών, και σε καμιά περίπτωση δεν έγιναν αποδέκτες θερμής υποδοχής όπως οι ίδιοι δήλωσαν με ανακοινώσεις και «στημένες φωτογραφίες» και όπως έσπευσαν να αναπαράξουν τα Συριζικά ΜΜΕ όλων των ειδών, που προσπαθούν να παρουσιάσουν όσους αντιδρούν σαν φασίστες. Σε δύο ακόμη περιπτώσεις (Χανιά και Βόλος) προσπάθησαν να αξιοποιήσουν τις αντισυγκεντρώσεις μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου, και να παίξουν τον ρόλο του αυτόκλητου περιφρουρητή των συγκεντρώσεων, με το πλήθος όμως των συγκεντρωμένων να μην τους ακολουθεί όταν επιδίωξαν να προβούν σε συγκρούσεις και έκτροπα. Έδειξαν για ακόμη μια φορά ότι δεν κινητοποιούνται για τους ίδιους λόγους με τον υπόλοιπο κόσμο, δεν τους νοιάζει ο αγώνας για τη Μακεδονία, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να «παίξουν» εμφύλιο, και να επιβάλλουν την παρουσία τους με τσαμπουκάδες.

Η μαζικότητα των συγκεντρώσεων είναι το μόνο που μπορεί να περιθωριοποιήσει την παρουσία της Χρυσής Αυγής, άλλων φασιστών και πατριδοκάπηλων. Μόνο αν πιστέψει ο κόσμος στην δική του δύναμη, θα βρει και το θάρρος να απομονώσει, με τον τρόπο που αυτός θα επιλέξει (με ευθεία αντιπαράθεση ή όχι), τα στοιχεία αυτά που δρουν ως πειρατές και λαθρεπιβάτες, με αντικειμενικά διασπαστικό, τρομοκρατικό και προβοκατόρικο τρόπο. Είναι καθήκον των οργανωτικών επιτροπών και κάθε δημοκράτη πολίτη που νοιάζεται να είναι νικηφόρος ο αγώνας για τη Μακεδονία, να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Δυστυχώς η λογική μέρους της αριστεράς και της αναρχίας, να κινηθεί συνολικά εναντίων όλων όσων συμμετέχουν στα συλλαλητήρια, από υπερβάλλοντα αντιφασιστικό ζήλο ή και έναν ιδιότυπο «αντιλαϊκιστικό» ελιτισμό, προκαλεί τα αντίθετα απ’ τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν το θέμα είναι να τσακιστεί ο φασισμός (που είναι κι αυτό μια σημαντική υπόθεση) τότε η χειρότερη υπηρεσία που μπορείς να προσφέρεις είναι να χαρίσεις τον κόσμο που κινητοποιείται στην ακροδεξιά και στην Χ.Α.

Τι συζητήθηκε στα πηγαδάκια;

Η πλειοψηφία του κόσμου που κατέβηκε στις πλατείες των 24 πόλεων, ήθελε απλά να δώσει το παρόν. Δεν κατέβηκε για να ακούσει τους επίσημους, δεν κατέβηκε για να φωνάξει συνθήματα. Όποιος ήταν εκεί το καταλάβαινε αυτό αμέσως. Βασικά βγήκε από το σπίτι του και την άνεση του καναπέ του, για να συναντηθεί με τους υπόλοιπους, να δείξει ότι ακόμη κι αν η Βουλή παραδοθεί αυτός –και αρκετοί ακόμη– δεν παραδίδονται. Οι περισσότεροι πολίτες, στάθηκαν περιμετρικά των εξεδρών που είχαν στήσει οι δήμοι και όχι μπροστά σ’ αυτές. Παρέες, παρέες, συζητούσαν μεταξύ τους, για να καταλάβουν τι πάει να γίνει, για να ενημερωθούν για τις επόμενες κινητοποιήσεις, για να πάρουν δύναμη ο ένας απ’ τον άλλον ότι αν το παλέψουμε ίσως να καταφέρουμε να τους σταματήσουμε.

Γενική ομολογία. «Αυτοί τα έχουν πουλήσει όλα». Είτε Συριζαίοι, είτε Νεοδημοκράτες, μες τη Βουλή θα κάνουν το «καθήκον» τους ως υπηρέτες των Αμερικανών και των Ευρωπαίων. Είναι εντυπωσιακή η μηδενική εμπιστοσύνη που έχει αυτός ο κόσμος για το πολιτικό και κομματικό σύστημα. Η διαπίστωση άλλες φορές δρα απελευθερωτικά, σπάζοντας οποιαδήποτε αυταπάτη ανάθεσης στα αντιπολιτευόμενα κόμματα, άλλες φορές όμως αποθαρρύνει, αφού φαίνεται δύσκολο οι πολίτες να επηρεάσουν τετελεσμένα και αποφάσεις που παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες.

Την ίδια στιγμή έντονη ήταν η αγωνία, για το ποιες μπορούν να είναι οι επόμενες κινήσεις του λαού για να καταφέρει να μπλοκάρει τον σχεδιασμό. «Να είμαστε ενωμένοι», αλλά «αυτοί δεν ακούν». «Ειρηνικά και χωρίς ακρότητες» αλλά «αν πάρουμε τα όπλα, ποιος είδε τον λαό και δεν τον φοβήθηκε». Δεν έλειψαν και οι πιο απαισιόδοξες, βέβαια, φωνές όπως «αγωνιζόμαστε για την τιμή των όπλων», θα το περάσουν αλλά «στις εκλογές θα τους μαυρίσουμε». Σε κάθε περίπτωση όμως, ήταν ξεκάθαρη η διάθεση του κόσμου να συνεχίσει να δίνει το παρόν, με πίστη στις δυνάμεις του, χωρίς κάποιο ξεκάθαρο σχέδιο, και θεωρώντας το κατέβασμα στην Αθήνα και το Σύνταγμα ως μια σημαντική μάχη με αυτούς που πουλάνε την Μακεδονία. 

Μόνο με την αντίσταση κρατιέται ένα έθνος ζωντανό

Χαιρετισμός του Εσσάμ Αλλαντάση, εκπροσώπου της Επιτροπής Αλληλεγγύης Ιωαννίνων στον Παλαιστινιακό Λαό, στο συλλαλητήριο στα Γιάννενα

«Καλησπέρα αδέλφια μου,

Τα εθνικά ζητήματα δεν παζαρεύονται ούτε μοιράζονται. Έχουν διαλύσει τα Βαλκάνια, έκαναν κρατίδια και προσπαθούν να τα δυναμώσουν σε βάρος της Ιστορίας μας για να τα κάνουν βάσεις για το ΝΑΤΟ, με σκοπό να ελέγχουν την περιοχή. Ξέρετε για εμάς τους Παλαιστίνιους: τόσα χρόνια δεν αναγνωρίζουν ούτε τα δικαιώματά μας, ούτε το έθνος μας, ούτε την πατρίδα μας. Μόνο με την αντίσταση κρατήσαμε το έθνος μας ζωντανό. Γι’ αυτό μην τους χαρίζετε κάτι που προέρχεται από ελληνική ρίζα. Είναι προσβολή για τους προγόνους μας και κατ’ επέκταση για τα παιδιά μας. Δεν θα παζαρέψουμε το όνομα Μακεδονία, γιατί Μακεδονία είστε εσείς. Έχουμε το πολύτιμο όπλο το οποίο είναι ο πολιτισμός μας. Οι Έλληνες γνωρίζουν καλά ότι τα όπλα σκουριάζουν, ο πολιτισμός όμως δεν θα σκουριάσει ποτέ.

Σας ευχαριστώ πολύ, καλή μας δύναμη.»

Το δίκιο ότι και να κάνουν, δεν μπορουν να το σκλαβώσουν

Χαιρετισμός του παραολυμπιονίκη Σίμου Παλτσανίδη στο συλλαλητήριο στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

«Καλησπέρα σας.

Σήμερα η φωνή του κυρίαρχου λαού δίνει απαντήσεις, προς οποιαδήποτε κυβέρνηση θέλει να επιβουλευτεί, να σφετεριστεί, να εκχωρήσει, να ξεπουλήσει το όνομα Μακεδονία στους γείτονες μας. Είναι απαράδεκτο στις μέρες μας να φτάνουμε στο σημείο να διαπραγματευόμαστε την ίδια την ιστορία της Ελλάδας. Ελλάδα και Μακεδονία είναι ιστορικά έννοιες ταυτόσημες.

Εμείς οι αθλητές με αναπηρία μάθαμε να αγωνιζόμαστε μέσα στα γήπεδα κι αυτό μας έδωσε τη δύναμη να αγωνιζόμαστε και έξω απ’ αυτά. Να αγωνιζόμαστε για τα δίκια μας. Αυτά τα δίκια που θέλουν το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση να μας τα πάρουν, με αυτά που επιβάλλουν στη χώρα μας.

Δεν ψηφίσαμε κανέναν πολιτικό, δεν εξουσιοδοτήσαμε κανέναν να πάει να διαπραγματευτεί το οτιδήποτε. Οι υποχρεώσεις τους είναι στο Κοινοβούλιο, να παράγουν έργο για τον λαό, σύμφωνα με τη βούληση και τα προστάγματα του λαού. Η κρίση, τα μνημόνια, οι εφαρμοστικοί νόμοι, και όσα τώρα πάλι θέλουν να περάσουν μέσα απ’ τις Βρυξέλλες έχουν φτάσει τον λαό στα όρια του. Και όταν φτάνουμε σαν λαός στα όρια, πρέπει να δείχνουμε την αντίθεση μας.

Μόνο όταν ο περήφανος και κυρίαρχος Ελληνικός λαός ενωθεί, μόνο αν είμαστε ενωμένοι, θα αναγκάσουμε και τη Βουλή να υποχωρήσει στη θέληση μας. Η αδράνεια και ο καναπές φέρανε τα μνημόνια και διαλύσανε τη χώρα.

Όλοι με μια φωνή, να είμαστε και στο Σύνταγμα όταν θα φέρουν τη συμφωνία που ετοιμάζουν με τα Σκόπια. Το δίκιο, ό,τι και να κάνουν, δεν μπορούν να το σκλαβώσουν με καμία κυβέρνηση.»

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!