Εκβιασμοί, απειλές και φόβος νίκησαν τους εργαζόμενους

Ιδιαίτερη και σε βάθος ανάλυση τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τα σωματεία του κλάδου χρίζουν τα γεγονότα στον Όμιλο Σκάι, εκεί όπου ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, πέτυχε -εκβιάζοντας- να αποσπάσει την υπογραφή των ατομικών συμβάσεων από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Ούτε η οριζόντια περικοπή κατά 19% από τους μισθούς των εργαζομένων, ούτε η επ’ αόριστον διάρκεια της ατομικής σύμβασης, ούτε καν η 24ωρη απεργία που κήρυξαν τα σωματεία του κλάδου στάθηκαν ικανά να θωρακίσουν με θάρρος τους εργαζόμενους και να τους δώσουν τη δύναμη να ορθώσουν το ανάστημά τους και να αντιταχθούν στο σχέδιο ομηρίας και υποταγής που ζητούσε ο Αλαφούζος.
Έτσι, για πρώτη φορά στον κλάδο, καταγράφηκαν εργαζόμενοι να βρίσκονται σε απεργία (που οι ίδιοι ζήτησαν με ομόφωνο ψήφισμά τους) με αίτημα την απόσυρση των ατομικών συμβάσεων και κατά τη διάρκεια αυτής της κινητοποίησης να υπογράφουν την ατομική σύμβαση που οι ίδιοι -νωρίτερα- ζητούσαν να αποσυρθεί!
Τα γεγονότα, που εξελίχθηκαν με μορφή χιονοστιβάδας στο Νέο Φάληρο, ήταν μια κλασική αντιπαράθεση. Στη συνέλευση με στάση εργασίας, η εργοδοσία απάντησε με ιδιότυπο lock-out. Στο εκβιαστικό dead-line για υπογραφές που τέθηκε, τα σωματεία απάντησαν με 24ωρη απεργία. Ο όμιλος ανταπαντά με απεργοσπαστικό μηχανισμό και εκστρατεία εκφοβισμού και προπαγάνδας, φθάνοντας να προαποφασίζει για λογαριασμό της Δικαιοσύνης και να ενημερώνει πως «η απεργία είναι παράνομη και ο σταθμός λειτουργεί κανονικά». Η συγκέντρωση του διασωματειακού του Τύπου δεν μπόρεσε να υπερνικήσει το βαρύ πυροβολικό του Αλαφούζου, που παίρνει θέση μπροστά από τις κάμερες και τα μικρόφωνα. Άρης Πορτοσάλτε, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Κατερίνα Ακριβοπούλου, Δημήτρης Γιατζόγλου, Μάνος Βουλαρίνος, Λία Παρασκευά, Γιώργος Ψάλτης, Νίκος Υποφάντης, Σία Κοσιώνη, Κώστας Μπογδάνος, Εύα Αντωνοπούλου, Δημήτρης Οικονόμου και το παρ’ ολίγον μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ Βασίλης Λυριτζής συμμετέχουν στον απεργοσπαστικό μηχανισμό την πιο κρίσιμη στιγμή.
Ο φόβος υπερνικά το στόχο. Η ατομικότητα το συλλογικό καλό. Τα 800 ευρώ μισθός υπερισχύουν της απόλυσης. Κατά δεκάδες, συρρέουν στο λογιστήριο του ομίλου. Οι ίδιοι άνθρωποι που απεργούσαν, που βρίσκονταν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη πύλη του ομίλου, παραδίδουν τα όπλα…
Πέρυσι έμειναν περίπου 30 που δήλωσαν την άρνησή τους στους εκβιασμούς. Φέτος δεν ξεπερνούν τους 15…

Νίκος Ταυρής

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!