Εβδομάδα εκβιασμών, απολύσεων και κινητοποίησης με μια πρώτη νίκη.

Η μαχητική και πολύωρη παρουσία στους δρόμους της Αθήνας, από εκατοντάδες δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους των μέσων ενημέρωσης την περασμένη Τρίτη 30/11 ήταν μια αισιόδοξη νότα στην καταθλιπτική καθημερινότητα των μαζικών απολύσεων και των μειώσεων μισθών. Ο εκβιασμός του συγκροτήματος Αλαφούζου για μείωση μισθών στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ μέσω υπογραφής ιδιωτικών συμφωνητικών και το κλείσιμο του ημερήσιου Βήματος ήταν η αφορμή.
Οι εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι της Απογευματινής, οι υποψήφιοι για απόλυση του ΔΟΛ, οι άνεργοι της ΕΡΤ, μαζί με δεκάδες τεχνικούς της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου, τυπογράφους, λιθογράφους, νέους με ελαστικές σχέσεις εργασίας έδωσαν ένα ιδιαίτερο τόνο στην πορεία και τη συγκέντρωση που στήθηκε μπροστά στο υπουργείο Εργασίας. Οι ομιλίες εκπροσώπων εργαζομένων του ΔΟΛ, της Απογευματινής, του ΣΚΑΪ, τις οποίες επέβαλε το πλήθος των συγκεντρωμένων, το οποίο δεν επέτρεψε στον Π. Σόμπολο να ανέβει στο βήμα, έδωσαν ένα διαφορετικό στίγμα στην απεργιακή συγκέντρωση.
Η κατάληξη σε μια ανοικτή συνέλευση στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, που διοργανώθηκε από τη Διακλαδική Πρωτοβουλία εργαζόμενων – ανέργων ΜΜΕ και την πρωτοβουλία μελών του Μικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, έδωσε νέα ώθηση στο συντονισμό νέων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ο εκβιασμός πέρασε, οι εργαζόμενοι δεν υποκύπτουν
Η προκηρυγμένη μια μέρα μετά το τελεσίγραφο του ΣΚΑΪ απεργία, έδωσε το χρόνο και το χώρο σε Αλαφούζο – Παναγόπουλο να «πετύχουν» μια νίκη. Η ολιγωρία των συνδικαλιστικών ενώσεων (κυρίως της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ) και ο ωμός εκβιασμός της εργοδοσίας «ή υπογράφεις μείωση 10% ή απολύεσαι» σε έναν – έναν εργαζόμενο οδήγησε πολλούς να υπογράψουν ιδιωτικό συμφωνητικό, παρά την ομόφωνη απόφαση της συνέλευσής τους να μη δεχτούν καμιά μείωση και καμιά ατομική σύμβαση.
Ο ΔΟΛ διάλεξε μια μέρα μετά την απεργία να κάνει το δικό του χτύπημα. Η ανακοίνωση 28 απολύσεων ξεσήκωσε τους εργαζόμενους που κατέκλυσαν την είσοδο των γραφείων και απαιτούσαν από τα σωματεία την άμεση κήρυξη απεργίας. Η αποφασιστικότητα και η έντονη πίεση που ασκήθηκε, οδήγησε στην απόφαση της ΕΣΗΕΑ για 48ωρη απεργία, ώστε να μην εκδοθεί το κυριακάτικο Βήμα. Η πολύωρη παραμονή των εργαζομένων έξω από το κτίριο, οδήγησε το μεγαλομέτοχο Στ. Ψυχάρη να ανακοινώσει την ανάκληση των απολύσεων, μια μεγάλη νίκη για εργαζόμενους που λίγες ώρες πριν είχαν ενημερωθεί δια στόματος Καψή ότι απολύονται.

Απαίτηση για νέα 48ωρη απεργία

Τόσο από τη ανοικτή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τη μέρα της απεργίας, όσο και από τις ενωτικές συνελεύσεις όλων των εργαζομένων που γίνονται στα επιμέρους μαγαζιά, όπως για παράδειγμα σε Ελευθεροτυπία και Έθνος, προβάλλεται επιτακτικά η απαίτηση για κήρυξη νέας, 48ωρης αυτή τη φορά, απεργίας για να μην κυκλοφορήσουν οι εκδόσεις του επόμενου Σαββατοκύριακου. Μια πρόταση που βρίσκει ανταπόκριση σε όλο και πιο πολλούς εργαζόμενους.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!