Ίσως αποτελούν τον μόνο αγωνιζόμενο κλάδο που έχει έρθει τόσες φορές κοντά με τους τροϊκανούς και που την περασμένη Τετάρτη τούς βροντοφώναξαν αυτό που οι περισσότεροι Έλληνες σκέφτονται: «Δολοφόνοι».

Είναι οι καθαρίστριες των υπηρεσιών αρμοδιότητας του υπ. Οικονομικών, που με Κοινή Υπουργική Απόφαση έχουν «καταργηθεί» από τον Ιανουάριο του 2013. Μιλώντας στον Δρόμο μάς εξηγούν: «οι συμβάσεις μας είναι νόμιμες, σύμφωνα και με το νόμο που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2013. Οφείλουν να μας καλέσουν πίσω στη δουλειά μας, αλλά ο Στουρνάρας επιλέγει να μας “κρατά στον αέρα”». Όπως λένε, «αν και είμαστε αλληλέγγυες με όλους τους συναδέλφους που πλήττονται, δεν είμαστε ίδιος κλάδος με τις καθαρίστριες αορίστου χρόνου που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Εμείς πληρωνόμαστε με 325,88 ευρώ μηνιαίως, χωρίς άδειες και επιδόματα, από ένα κονδύλι του υπουργείου με κωδικό “χλωρίνες”». Για πόσο ακόμη, αναρωτιούνται, «θα μας κρατά ομήρους ο Στουρνάρας και η ξενόφερτη παρέα του;».
Ας σημειωθεί πως σύμφωνα με την ΚΥΑ που τις… κατήργησε, οι 595 εργαζόμενες πετιούνται κυριολεκτικά στο δρόμο, καθώς πέρα από τη μερική καταβολή του βασικού τους μισθού για 8 μήνες δεν δικαιούνται ούτε αποζημίωση ούτε επίδομα ανεργίας. Κι αυτό σε μια περίοδο όπου η ανεργία των γυναικών στη χώρα μας φτάνει στο 32%, ενώ για τις νέες γυναίκες αγγίζει τα τραγικά ποσοστά του 65% .
Οι εργαζόμενες καθαρίστριες προσέφεραν κατά κύριο λόγο τις υπηρεσίες τους στις εφορίες της χώρας (αλλά και στα τελωνεία και στο Γενικό Χημείο του Κράτους), καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενώ το έργο της καθαριότητας είναι πασιφανές ότι θα το αναλάβουν πλέον ιδιωτικές εταιρίες, με κόστος πολλαπλάσιο για το Δημόσιο. Υπάρχουν, μάλιστα καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες ορισμένοι διευθυντές εφοριών προσλαμβάνουν ανασφάλιστες εργαζόμενες για τον καθαρισμό των κτιρίων των εφοριών, καταπατώντας κάθε έννοια νομιμότητας.
Οι ίδιες οι καθαρίστριες, πάντως, βρίσκονται σχεδόν καθημερινά έξω από το υπ. Οικονομικών και μολονότι εξέφρασαν παράπονα ότι ο αγώνας τους δεν «αγκαλιάζεται» όσο άλλοι, καθώς η δουλειά τους μπορεί και να θεωρείται μηδαμινής αξίας σε σχέση με άλλους κλάδους, δηλώνουν ότι δεν θα το βάλουν κάτω.

Μ.Ε.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!