του Ηρόστρατου

 

Ιωάννης Καποδίστριας: Ελληνο-ρωσική καλλιτεχνική συνεργασία

Ενώ ανάβουν οι συζητήσεις για το μέλλον των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός ετοιμάζεται!

Τον προσεχή Σεπτέμβριο ξεκινούν τα γυρίσματα της νέας ταινίας του γνωστού σκηνοθέτη Τάσου Λέρτα με τον τίτλο Ιωάννης Καποδίστριας. Πρόκειται για συμπαραγωγή Ελλάδας και Ρωσίας με τη σύμπραξη της Ελβετίας. Ο Ιωάννης Καποδίστριας, εκτός από υπουργός Eξωτερικών της Ρωσίας και πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας είχε σημαντικό ρόλο στη συγκρότηση του ανεξάρτητου κράτους της Ελβετίας, με την καθιέρωση του Συντάγματος των Καντονίων το οποίο ισχύει μέχρι σήμερα.

Ο Τάσος Λέρτας είναι ο δημιουργός της βραβευμένης στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας ταινίας Ντοκουμέντο-Η μάχη της Αθήνας, συνδημιουργός με το σκηνοθέτη Νίκο Τζίμα της ταινίας Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο, ενώ έχει σκηνοθετήσει και άλλες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους (Καβάφης, Κρυστάλλης, Κύριλλος και Μεθόδιος κ.λπ.).

Παράλληλα με την ταινία θα γυριστεί 20λεπτό ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί πριν από την εξαγωγή της ταινίας στις κινηματογραφικές αίθουσες, με χαρακτηριστικά αποσπάσματα, αναφορά στο σενάριο και στο χρονικό των γυρισμάτων που θα πραγματοποιηθούν σε τόπους όπως η Αθήνα, το Ναύπλιο, η Κέρκυρα, το Παρίσι, η Καλαμάτα, η Αίγινα, η Ζυρίχη, η Αγία Πετρούπολη και άλλες πόλεις της Ρωσίας.

Η ταινία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016, οπότε έχει προγραμματιστεί, ενώ η Ελλάδα θα είναι τιμώμενη χώρα στη Ρωσία και αντίστροφα.

Ως ενδιαφέροντα πρόλογο θα σας πρότεινα το συλλογικό τόμο Ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας-κριτικές προσεγγίσεις και επιβεβαιώσεις που κυκλοφόρησε, προσφάτως, από τις Εκδόσεις Καστανιώτη σε επιμέλεια του αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Γιώργου Γεωργή και περιλαμβάνει μια σειρά από εξαιρετικά ενδιαφέροντα κείμενα που φωτίζουν μια σημαντική προσωπικότητα της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας.

 

Με τα βιβλία μας στο χέρι

Σιγά μη το χάσω! Την Πέμπτη, 23 Απριλίου -Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου- θα είμαι κι εγώ στον σταθμό Μοναστηράκι από τις 18:30 ώς τις 19:00. Εκείνη την ώρα, σύμφωνα με τα όσα λέει η πρόσκληση, οι αθηναϊκές συγκοινωνίες θα καταληφθούν από βιβλιοφάγους!

Έτσι κι αλλιώς θα κάνω, ό,τι κάνω κάθε μέρα. Βεβαίως είμαι από τους τυχερούς που παίρνουν το μετρό από αφετηρία κι έτσι μπορώ να διαβάζω. Διότι με την κατάσταση που επικρατεί και επιδεινώνεται συνεχώς στα Μέσα Μεταφοράς όχι να διαβάσεις αλλά ούτε να κουνηθείς δεν μπορείς!

Ευκαιρία, λοιπόν, να τα… ψάλλουμε κι ένα χεράκι, εμείς οι βιβλιοφάγοι, στις Συγκοινωνίες Αθηνών που στηρίζουν την εκδήλωση.

Καλύτερες, φθηνότερες συγκοινωνίες για καλύτερο διάβασμα!

Πού: Στο σταθμό (πριν από τον χώρο επικύρωσης εισιτηρίων).

Ώρα: 18:30.

Ντύσιμο: Ένα βιβλίο στο χέρι.

https://vivliofagoi.tumblr.com

 

Κατσαριδολογίες

– Τι συμβαίνει όταν ένας δήμαρχος θέτει υπό διωγμόν το κατσαριδο-γένος;

– Τι θα πράξει μια θαρραλέα εκπρόσωπος του είδους;

– Θα αναζητήσει άσυλο σε κάποιο σπίτι όπου κατοικεί άνθρωπος… θα το βρει;

– Θα τη δεχθούν με ανοικτές αγκάλες ή με πόρτες κλειστές;

– Θα νικήσει ο φόβος ή θα νικηθεί;

Όλα αυτά συμβαίνουν στις Κατσαριδολογίες μια διαφορετική θεατρική παράσταση, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου (Εκδόσεις Ιτανός) σε σκηνοθεσία Luis Gomezbeck.

Η παράσταση πραγματεύεται τον φόβο και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να τον νικήσουμε. Να τον αντιμετωπίσουμε. Πραγματεύεται επίσης και τη διαφορετικότητα, την ξενιτιά, τον διωγμό, αφού πρωταγωνίστριά της είναι μια… κατσαρίδα!

Αφήγηση-πιάνο: Κωνσταντίνα Τασσοπούλου

Κουκλοθέατρο: Luis Gómezbeck

Μουσική: Κώστας Δουμουλιάκας

Εικόνες: Μελίτα Αντωνιάδου

Ερμηνεία: Μυρτώ Πανάγου

Πληροφορίες: Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο από τις 18 Απριλίου ώς τις 23 Μαΐου. Ώρα έναρξης: 12:15.

Χώρος: Παραμυθοχώρα.

Διεύθυνση: Αναπαύσεως 14 και Τυρταίου 1, Μετς, Αθήνα, 116 36. Κρατήσεις: 210-9216346.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!