του Ηρόστρατου

 

Η κλέφτρα των βιβλίων και το ελληνικό σχολείο

Παράξενες συμπτώσεις και συνειρμοί ανεπίτρεπτοι(;). Έβλεπα με τα παιδιά μου την Κλέφτρα των βιβλίων, με το κορίτσι που στη ναζιστική Γερμανία μαθαίνει να διαβάζει από το βιβλίο-οδηγό ενός νεκροθάφτη και στη συνέχεια σώζει ένα βιβλίο από την πυρά. Αυτή θα είναι η αρχή ενός ταξιδιού στην (παρακινδυνευμένη) ανάγνωση. Με το διάβασμα θα δώσει κουράγιο σ’ έναν Εβραίο που κρύβεται στο υπόγειο του σπιτιού και κυριολεκτικά θα σώσει τη ζωή του…

Την επόμενη μέρα, ανοίγοντας τον υπολογιστή έπεσα στο κείμενο μιας εκπαιδευτικού:

«…Είχα αναρτήσει στον πίνακα ανακοινώσεων του νηπιαγωγείου όπου υπηρετώ μια μικρή αφίσα με τα βιβλία γνωστής, καταξιωμένης και αγαπημένης συγγραφέα, που πρόκειται να κάνει και παρουσίαση για παιδιά σε βιβλιοπωλείο της περιοχής μας… Η κυρία προϊσταμένη μου αφαίρεσε την αφίσα χωρίς να μου το πει και μου συνέστησε, με αρκούντως αποδοκιμαστικό ύφος, να μην επαναλάβω το φοβερό αυτό ατόπημα. Διότι πάντα παραμονεύουν δίπλα μας οι φοβεροί και τρομεροί αξιολογητές και καιροφυλακτούν και οι πειθαρχικές διώξεις…

Όλο αυτό το διάστημα που είμαι διορισμένη και υπηρετώ στα δημόσια σχολεία, έχω δει να προσκαλούνται εταιρίες που μοιράζουν δωρεάν γιαουρτάκια, σοκολάτες, μπισκότα, οδοντόκρεμες. Έχω δει να διακινούνται ελεύθερα και χωρίς κανένας να το κάνει θέμα διαφημιστικά φυλλάδια καταστημάτων που εμπορεύονται παιχνίδια, είδη χαρτοπωλείου, έπιπλα νηπιαγωγείου, φωτογραφείων, παιδικών ρούχων, αναμνηστικών, αποκριάτικων στολών και πάει λέγοντας. Έχω δει να διακινείται ελεύθερα διαφημιστικό υλικό αθλητικών συλλόγων, κατασκηνώσεων, παιδικών θεάτρων, κουκλοθεάτρων, παραστάσεων Καραγκιόζη και λοιπών ψυχαγωγικών δρώμενων. Αλλά η διαφήμιση των βιβλίων απαγορεύεται. Πού; Μέσα στα σχολεία. Εκεί που θα έπρεπε να είναι ο φυσικός τους χώρος…».
Νομίζω πως δεν χρειάζεται κανένας σχολιασμός σ’ ένα τέτοιο κείμενο-μαρτυρία της συγγραφέως και νηπιαγωγού Εύης Τσιτιρίδου. Κυβέρνηση και υπουργεία, ακόμη περισσότερο στις μέρες μας θεωρούν το βιβλίο εχθρό και το πολεμούν όπου σταθούν κι όπου βρεθούν. Με κάθε διαθέσιμο μέσο… Το τραγικό είναι πως βρίσκουν και συνεργούς στο «έργο» τους. Και μάλιστα αυτούς που πρώτοι έπρεπε να λειτουργούν διαφορετικά. Είναι μια τακτική την οποία έχουν βρει «μπροστά» τους πολλοί εκπαιδευτικοί που επιδιώκουν το κάτι παραπάνω.

Παράλληλα, γίνεται φανερό τι ακριβώς επιδιώκεται με την «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών: Η σιωπή, η προσαρμογή, η ισοπέδωση.
Πόσοι θα βρουν (βρούμε) το κουράγιο της Κλέφτρας των βιβλίων για να αντιδράσουμε;

Σημείωση: Μπορείτε να διαβάσετε όλο το κείμενο στο stoforos.blogspot.com όπου το αναδημοσίευσα από το Facebook, με την άδεια της συγγραφέως.

 28_KLEFTRA-1

Πάμε στη Φλώρινα;

Έχω να βρεθώ χρόνια στην πόλη που ενέπνευσε τόσο πολύ τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Ίσως αυτό το τετραήμερο (αν πάρω μια μέρα άδεια κι αν συγκεντρώσω τα χρήματα για τα διόδια) να καταφέρω να ταξιδέψω και πάλι στη Φλώρινα, να περπατήσω στους δρόμους της και να πάω μια βόλτα ώς τις Πρέσπες. Και, σίγουρα, τη Δευτέρα το βράδυ θα βρεθώ στα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης του Βαγγέλη Θεοδωρίδη με τον χαρακτηριστικό τίτλο 631,3 χιλιόμετρα, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της πόλης.

Μια έκθεση που αποκαλύπτει πώς ένα ταξίδι με το ποδήλατο από τη Φλώρινα (τόπος καταγωγής του καλλιτέχνη) μέχρι την Αθήνα, τον οδήγησε να εγκαταλείψει τον καμβά ως εκφραστικό μέσο και να ξεκινήσει μια δημιουργική πορεία πάνω στο ξύλο με μεικτές τεχνικές και συνεχώς εξελισσόμενα μοτίβα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 27 Οκτωβρίου και ώρα 8 μ.μ. στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, Φουλεδάκη 8.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 6 μ.μ.-8:30 μ.μ., Κυριακή 11 π.μ.-1 μ.μ.

 28_FLWRINA

Η Ημέρα των Νεκρών στην Αθήνα

Νομίζω πως πρώτη φορά έμαθα για την «Ημέρα των Νεκρών» όταν είδα την κινηματογραφική εκδοχή του Κάτω από το Ηφαίστειο του Τζον Χιούστον. Η εικόνα του μεθυσμένου Άλμπερτ Φίνεϊ που βλέπει τη ζωή του να φεύγει σαν τον Αντώνιο στην Αλεξάνδρεια, με στοιχειώνει από τότε. Μόνο που εδώ ο θίασος δεν είναι αόρατος, αλλά απολύτως ορατός…

Ο Σύλλογος Μεξικάνων Καλλιτεχνών και Διανοουμένων στην Ελλάδα «Balam» διοργανώνει, για τέταρτη συνεχή χρονιά, τη Γιορτή για την Ημέρα των Νεκρών στην Αθήνα, με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Μεξικού και άλλων φορέων, με πολύχρωμες εκδηλώσεις που ξεκινούν την Πέμπτη 30, Οκτωβρίου στις 8 μ.μ. και ολοκληρώνονται την Παρασκευή το βράδυ.

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, «για τους Μεξικάνους, σημασία δεν έχει μόνο ο θάνατος, αλλά και αυτό που ακολουθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, γιορτάζουν τους νεκρούς την 1η και 2η Νοεμβρίου με φαγητό, ποτό, μουσική, τραγούδι και χορό, στα νεκροταφεία, τα σπίτια, τα σχολεία, τα γραφεία κ.ά. Προσπαθώντας να φανταστούν πώς είναι το επέκεινα, οι Μεξικάνοι διοργανώνουν αναπαραστάσεις και δρώμενα τα οποία βαδίζουν στον άγνωστο κόσμο που σηματοδοτεί ο θάνατος και που μόνο με σύμβολα μπορεί κανείς να τον φανταστεί…».

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Boo Cafe-Bar, Σαρρή 21, Ψυρρή, Τηλέφωνο: 210-3255542. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

28_NEKROI

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!