Μουμία Αμπού Τζαμάλ: «Τέλειωσε η φιέστα»

 

Μετά και το δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαιώνεται ο υπεράνω υποψίας Τζορτζ Γουίλ, υπερσυντηρητικός δημοσιογράφος και πρώην σύμβουλος του Ρίγκαν, που είχε προβλέψει ότι αν ο Τραμπ λάβει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, «αυτό θα καταστραφεί». Μπορεί ο όρος καταστροφή να είναι υπερβολικός, αλλά σίγουρα οι Ρεπουμπλικάνοι θα χρειαστούν πολύ καιρό να αναρρώσουν. Όσο για τη Χίλαρι Κλίντον, αυτή πια θεωρεί ήδη δεδομένη την εκλογή της, ιδίως αφότου μερικά από τα πιο σημαντικά στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δήλωσαν ότι εφεξής δεν θα συμμετέχουν στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ – μεταξύ αυτών και ο Πολ Ράιαν, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Συνολικά περίπου 150 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές και βουλευτές στράφηκαν εναντίον του Τραμπ αυτήν την εβδομάδα. Και 20 από αυτούς έφτασαν στο σημείο να τον καλέσουν να εγκαταλείψει την προεκλογική εκστρατεία, καθώς φοβούνται ότι εξαιτίας του δεν θα επανεκλεγούν. Επιλέγουν λοιπόν μια νέα τακτική: έμμεση πριμοδότηση της Κλίντον, με ταυτόχρονη έκκληση στους ψηφοφόρους τους να διασφαλίσουν τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο Κογκρέσο «ώστε η Κλίντον να μην είναι ανεξέλεγκτη»…

 

Αποκαλυπτικό το «επίπεδο» της αντιπαράθεσης

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη της πιο επεισοδιακής προεκλογικής καμπάνιας των ΗΠΑ (και της πιο ακριβής στην ιστορία τους: η συνολική προεκλογική δαπάνη Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών ανέρχεται σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια!) επιβεβαιώνει τη σύγχυση και τη δυσαρέσκεια που επικρατεί σε πλατιά στρώματα. Δεκάδες εκατομμύρια δυνητικοί ψηφοφόροι και των δύο κομμάτων έχουν πληγεί σκληρά από την κρίση και με τη σειρά τους προκαλούν αλλεπάλληλα τσουνάμι στο κάποτε αδιαμφισβήτητο πολιτικό σύστημα της Ουάσιγκτον.

Ο εξευτελισμός επιβεβαιώνεται και η απαξίωση τροφοδοτείται από το επίπεδο της αντιπαράθεσης Κλίντον-Τραμπ, όπου πλέον θεωρούνται «φυσιολογικά» όλα τα χτυπήματα κάτω από τη μέση. Έτσι, οι Δημοκρατικοί διέρρευσαν ένα βίντεο του 2005, στο οποίο ο Τραμπ περηφανεύεται για το… πώς χουφτώνει τα απόκρυφα μέρη των γυναικών. Κι αυτός απάντησε, μεταξύ άλλων, θυμίζοντας τις σκανταλιές του πρώην πλανητάρχη Μπιλ Κλίντον. Μπορεί αυτό να ωθεί εκατομμύρια πολίτες να γυρίζουν την πλάτη και στους δύο. Από την άλλη όμως είναι και μια αναγκαστική και βολική διέξοδος για τα επιτελεία τους, αν σκεφτεί κανείς ότι δεν φαίνεται να έχουν σχέδιο για το πώς να αντιμετωπίσουν τα πραγματικά προβλήματα – ιδίως εκτός συνόρων, όπου η Ουάσιγκτον αμφισβητείται ανοιχτά ακόμη και από πρώην υποτακτικές της χώρες, και δεν τα πάει καλά στον ανταγωνισμό της με τη Ρωσία και την Κίνα.

 

«Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα καίγεται»

Ο πολιτικός κρατούμενος Μουμία Αμπού Τζαμάλ, που πρόσφατα επιτέθηκε σκληρά κατά της Κλίντον και κάλεσε τους προοδευτικούς πολίτες να μην την υποστηρίξουν [βλ. φύλλο 325], αυτή τη βδομάδα με νέα παρέμβασή του επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι «τελείωσε η φιέστα» για τους Ρεπουμπλικάνους όσον αφορά αυτές τις εκλογές: «Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι που σκέφτονται, έχουν ευαισθησίες και είναι τίμιοι, απλά αηδιάζουν μ’ αυτόν τον χοντροκομμένο άνθρωπο [τον Τραμπ]. Αλλά, όπως λέει η παροιμία, “παίρνεις ό,τι πληρώνεις”…». Και συνεχίζει:

«Ο πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας Άντριου Χάκερ είχε προβλέψει ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα μετασχηματιστεί σε Κόμμα των Λευκών, ένα κόμμα που δεν θέλει ούτε χρειάζεται την ψήφο των Μαύρων. Με τον Τραμπ επικεφαλής, δεν θέλει ούτε των Λατίνων την ψήφο. Και προφανώς ούτε των δύο εκατομμυρίων Αμερικανών Μουσουλμάνων. Δεδομένης λοιπόν της δημογραφικής αλλαγής στις ΗΠΑ, το μόνο που απομένει στους Ρεπουμπλικάνους είναι να εμποδίσουν τους Μαύρους και τους Λατίνους να φτάσουν στην κάλπη, είτε δια της βίας είτε με απατεωνιές. Για ολόκληρες γενιές, αυτή ήταν η τακτική που ακολουθούσε το Δημοκρατικό Κόμμα, και την επέβαλε με εργαλείο τους λευκούς τρομοκράτες της Κου Κλουξ Κλαν. Τώρα, αυτή η συμμορία μετεπιβιβάστηκε στους Ρεπουμπλικάνους. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα καίγεται. Αλλά το σπίρτο δεν το άναψε άλλος από τον Τραμπ. Και, σαν χαζό παιδί, βαράει ενθουσιασμένος παλαμάκια καθώς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει λαμπαδιάσει για τα καλά».

 

Γιώργος Αναστασίου

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!