Μαζική αντίθεση για το εργοστάσιο βιομάζας

 

Στις 29-08-2014 η Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Κ.Μ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης προωθεί διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης της εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την αεριοποίηση βιομάζας και καύση του παραγόμενου συνθετικού βιοαερίου (ισχύος 498 kwe) της εταιρίας Βιοηλιακή Ενέργεια Βιομάζα Φωτοβολταϊκά ΕΠΕ «BIOSOLAR» που θα εγκατασταθεί στα υπ’ αρ. 1471 και 1472 αγροτεμάχια στην εκτός σχεδίου περιοχή της Δ.Ε. Βασιλικών, Δ. Θέρμης, Π.Ε. Θεσσαλονίκης και ένα δεύτερο στο αγροτεμάχιο 511 του Αναδασμού του Αγροκτήματος Βασιλικών.

Το έργο ανήκει στην υποκατηγορία Α2, ομάδα 4η με α/α 11. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η BIOSOLAR.

Τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια βρίσκονται σε ζώνη υψηλής παραγωγικότητας όπου παράγονται κηπευτικά για τις αγορές της Θεσσαλονίκης και απασχολείται ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού των Βασιλικών.

Το συγκεκριμένο ιδιωτικό έργο θα αλλοιώσει τον αγροτικό χαρακτήρα της περιοχής, ενώ θα απασχολήσει ελάχιστο προσωπικό (3 άτομα). Η παραμικρή κακή λειτουργία του (με διαρροή τοξικών αποβλήτων στην ατμόσφαιρα, το νερό, το έδαφος) θα έχει ολέθριες και μακροχρόνιες συνέπειες στην αγροτική οικονομία της περιοχής.

Η ΜΠΕ (μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων) πέρασε προς γνωμοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμης δυο φορές. Σε συνεργασία και με πανεπιστημιακούς φορείς το Δ.Σ. κατέληξε σε αρνητική ομόφωνη γνώμη ως προς την πληρότητα και την επάρκειά της.

Αυτό ήταν το τεχνοκρατικό τμήμα της υπόθεσης. Υπήρχε όμως και το πολιτικό, που αξίζει να επισημανθεί.

Οι κάτοικοι της περιοχής των Βασιλικών από την αρχή (φθινόπωρο 2014) ξεκίνησαν έναν αξιοθαύμαστο αγώνα μη ανεχόμενοι την υποβάθμιση της ζωής τους.

Έδωσαν πολλές μάχες στους δρόμους, στο τοπικό δημοτικό συμβούλιο, στη μητροπολιτική περιφέρεια. Συγκέντρωσαν πάνω από 4.000 υπογραφές διαμαρτυρίας. Δημιούργησαν ένα μαζικό κίνημα δυναμικό που δεν υποχώρησε σε καμία δυσκολία.

Αυτό το κίνημα με την έντονη παρουσία του στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης ανάγκασε τρεις φορές σε αναβολή λήψης απόφασης, ένα προεδρείο δεξιό και εμφανώς υποστηρίζον το συγκεκριμένο ιδιωτικό έργο (συμφερόντων πρώην υπουργού της Ν.Δ.). Ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας, παρόλο που η αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου κατακλύστηκε τρεις φορές με πάνω από 250 πολίτες, απέφυγε να παρευρεθεί.

Στην τελευταία, από αναβολή, συνεδρίαση και όταν διαπιστώθηκε ότι αυτό το κίνημα θεριεύει αντί να υποχωρήσει, όπως ήλπιζαν, αναγκάστηκε το προεδρείο να το προωθήσει, χωρίς γνωμοδότηση, στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια που έχει και τον τελικό λόγο αν θα εγκρίνει ή όχι τη Μελέτη ώστε να προχωρήσει το έργο. Η επιμονή της Περιφέρειας να μην πάρει θέση και να κρύβεται πίσω από υπηρεσιακούς παράγοντες υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει σχέδιο ανάπτυξης και πολιτική βούληση να προστατεύσει μια περιοχή υψηλής σπουδαιότητας για τον πρωτογενή τομέα, υποκύπτοντας σε πιέσεις πολιτικών και οικονομικών παραγόντων.

Σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, η έγκριση θα ήταν αδιανόητη μετά από μια τέτοια αντίδραση της τοπικής κοινωνίας. Γιατί σύμφωνα και με τις ευρωπαϊκές Οδηγίες η τοπική κοινωνία έχει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας απόφασης που την αφορά άμεσα (ΟΔΗΓΙΑ 2008/1/ΕΚ, 90/313/EOK).

Ας ελπίζουμε όλα αυτά να ληφθούν σοβαρά υπόψη στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια που έχει και τον τελικό λόγο.

Παρακολουθώντας αυτό το κίνημα από κοντά, μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι δεν θα υποχωρήσει ούτε βήμα. Θα συνεχίσει τον αγώνα. Γιατί οι κάτοικοι της περιοχής Βασιλικών παλεύουν για τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους που και αυτά, τα πιο μεγάλα, συμμετείχαν με μεγάλη αγωνιστικότητα σε όλες τις κινητοποιήσεις. Παλεύουν για την ποιότητας ζωής τους, τον αέρα που αναπνέουν, το νερό που πίνουν, για το βιό τους, για τις καλλιέργειες από τις οποίες ζουν τις οικογένειές τους. Για τη μη υποβάθμιση της περιοχής τους.

Αν θέλουν κάποιοι να πειραματιστούν με τέτοια εργοστάσια που μάλιστα θα λειτουργούν με εισαγόμενα απόβλητα (έστω και πριονίδι), ας τα εντάξουν σε ένα χωροταξικό σχεδιασμό μακριά από πυκνοκατοικημένες περιοχές και ζώνες υψηλής παραγωγικότητας.

 

Σοφία Βασιλειάδου

Φυσικός – Περιβαλλοντολόγος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!