Του Ρον Τζέικομπς*

 

Αυτό που με εκνευρίζει σχετικά με τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις για τη σφαγή στο Ορλάντο είναι το εξής: οι μη-μουσουλμάνοι που μισούν τους ΛΟΑΤ προσποιούνται ότι η ομοφοβία τους δεν είναι κατά κάποιον τρόπο υπεύθυνη για αυτές τις δολοφονίες. Και ότι είναι κάπως διαφορετική από την ομοφοβία του δολοφόνου, επειδή αυτός έχει μουσουλμανικό όνομα. Εφαπτόμενη σε αυτό είναι και η συνεχής προσπάθεια από τα ΜΜΕ και από τους δύο επίδοξους προεδρικούς υποψηφίους να παρουσιάσουν τη σφαγή ως «αντιαμερικανική επίθεση από έναν τζιχαντιστή που μισεί τις ελευθερίες μας».

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά η πρώτη σκέψη των περισσότερων ανθρώπων που γνωρίζω ήταν πως το έγκλημα ήταν επίθεση από έναν ομοφοβικό δολοφόνο, από έναν δεξιό ομοφοβικό που θεωρεί τον εαυτό του Χριστιανό. Εγώ τουλάχιστον αυτό σκέφτηκα. Αυτό που θα αποδειχθεί ενδιαφέρον μέσα στις επόμενες μέρες είναι πώς η εκστρατεία του Τραμπ και οι δεξιοί υποστηρικτές του θα ξαναγράψουν την αφήγηση. Παρά το γεγονός ότι το βασικό στοιχείο αυτής της δολοφονίας είναι το μίσος του δολοφόνου προς τους ανθρώπους ΛΟΑΤ, μπορεί κανείς να είναι σχεδόν βέβαιος ότι η δεξιά πτέρυγα θα βρει έναν τρόπο για να αρνηθεί και να αποκρύψει αυτό το στοιχείο.

Άλλωστε αυτό που συνέβη όχι μόνο θα φέρει αμφισβήτηση στην εν εξελίξει εκστρατεία τους κατά των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ, αλλά θα εγείρει και ερωτήματα ως προς τα πραγματικά κίνητρά τους. Με άλλα λόγια, μήπως η δεξιά φονταμενταλιστική χριστιανική ομάδα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εργάζεται ενεργά ώστε να δημιουργήσει ένα κλίμα όπου οι ομοφυλόφιλοι, οι λεσβίες και οι τρανσέξουαλ μπορούν να θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι» από ενόπλους; Μήπως οι πολιτικοί και εκκλησιαστικοί ηγέτες του αντι-γκέι κινήματος σκόπιμα θέτουν τις βάσεις για περισσότερες τέτοιες δολοφονίες στο μέλλον; Αντικειμενικά, η απάντησή μου θα πρέπει να είναι «ναι, το κάνουν».

 

* Απόσπασμα άρθρου που πρωτοδημοσιεύθηκε στο δικτυακό τόπο www.counterpunch.org (ολόκληρο το κείμενο στα ελληνικά, σε μετάφραση Σύλβιας Βαρνάβα, μπορεί να διαβαστεί στο δικτυακό τόπο omniatv.com).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!