Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως προχωρούμε σε συνέχιση του πολέμου με ένταση και με νέα ενεργά πεδία που εκτείνονται και έξω από την περιοχή της Ουκρανίας. Αυτό φαίνεται καθαρά και από δύο γεγονότα: α) Την κατάρριψη ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα ύστερα από αναχαίτιση της ρωσικής αεροπορίας, β) την έντονη πολεμική δραστηριοποίηση στη Βαλτική Θάλασσα και στο εναέριο χώρο της περιοχής όπου πλέον οι εμπλοκές ανάμεσα σε ρωσικά και αμερικανικά αεροσκάφη αποκτούν επικίνδυνες διαστάσεις.

Κατά τα άλλα –από όσα μπορούμε να καταλάβουμε και να διασταυρώσουμε κόντρα στην παραπληροφόρηση– συνεχίζονται οι εχθροπραξίες ανάμεσα σε ουκρανικά και ρωσικά στρατεύματα και τους μισθοφόρους και των δύο πλευρών, υπάρχουν χτυπήματα και σε ουκρανικό έδαφος και κάποια περιορισμένα σε ρωσικό ενώ γίνονται επιχειρήσεις και στην Κριμαία από ειδικές ομάδες Ουκρανών ή μη επανδρωμένα όπλα (αέρος και θαλάσσης). Και οι δύο πλευρές συγκεντρώνουν δυνάμεις και κάνουν λόγο για «μεγάλη αντεπίθεση» που θα αλλάξει τους συσχετισμούς.

Υπάρχουν όμως και άλλα γεγονότα που δείχνουν ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί: Οι ΗΠΑ προχωρούν σε πολλαπλές κινήσεις για την κλιμάκωση του πολέμου, η Ε.Ε. συμπαρατάσσεται ανοικτά και απροκάλυπτα στο μέτωπο κατά της Ρωσίας οργανώνοντας προγράμματα χρηματοδοτήσεων του πολέμου, αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και προγράμματα ενίσχυσης της πολεμικής βιομηχανίας των χωρών-μελών της Ε.Ε. ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του συγκεκριμένου πολέμου. Ενδεικτικά ο Ζ. Μπορέλ, ως επιτελάρχης στρατού, δήλωσε: «Ο χρόνος πιέζει: Πρέπει να παραδώσουμε πιο γρήγορα περισσότερα πυρομαχικά για το πυροβολικό».

Οι ΗΠΑ προχωρούν σε πολλαπλές κινήσεις για την κλιμάκωση του πολέμου, η Ε.Ε. συμπαρατάσσεται ανοικτά και απροκάλυπτα στο μέτωπο κατά της Ρωσίας οργανώνοντας προγράμματα χρηματοδοτήσεων του πολέμου, αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και προγράμματα ενίσχυσης της πολεμικής βιομηχανίας των χωρών-μελών της Ε.Ε. ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του συγκεκριμένου πολέμου

Οι ΗΠΑ. πέρα από τους 10.000 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στην Πολωνία και δραστηριοποιούνται άμεσα στο πέρασμα των όπλων που κατευθύνονται προς Ουγγαρία, εγκαινίασαν στις 20 Μαρτίου την πρώτη μόνιμη στρατιωτική φρουρά τους στην Πολωνία. Ο Αμερικανός πρέσβης στη Βαρσοβία, Μαρκ Μπρζεζίνσκι δήλωσε ότι η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει «την ενότητα του ΝΑΤΟ απέναντι στη ρωσική επίθεση». Και συμπλήρωσε: «Αυτό δείχνει πως είμαστε εδώ για να μείνουμε. Δείχνει σε όλο τον κόσμο πως οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στην Πολωνία και στο ΝΑΤΟ». Η Πολωνία αναβαθμίζεται και παίζει ολοένα και πιο ενεργητικό ρόλο και ήδη ανακοινώνει πως θα παραδώσει σύντομα πολεμικά αεροσκάφη στην Ουκρανία. Ας σημειωθεί πως, ετούτη την στιγμή, εκπαιδεύονται, σε άλλες χώρες, 15.000 Ουκρανοί για να είναι έτοιμοι μέχρι τα τέλη Απριλίου να ριχτούν στην μάχη. Ο πόλεμος σιγά-σιγά, αλλά σταθερά και κλιμακούμενα, αποκτά ανοικτά χαρακτηριστικά πολέμου ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ενάντια στη Ρωσία. Ανοικτά Αμερικανοί και ΝΑΤΟϊκοί παράγοντες ομιλούν για στρατηγική ήττα της Ρωσίας, για ανατροπή του Πούτιν και του καθεστώτος του, κυκλοφορούν σχέδια για διαμελισμό της Ρωσίας.

Επίσης, επισκέφτηκε το Κίεβο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φ. Κισίντα, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία. Πρώτη φορά μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ηγέτης ιαπωνικής κυβέρνησης επισκέπτεται εμπόλεμη ζώνη.

Όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο – Πιο κοντά σε πυρηνική εμπλοκή

Η Αγγλία έχει αποφασίσει να στείλει στην Ουκρανία πυρομαχικά περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο για χρήση στην Ουκρανία. Η υφυπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Αν. Γκόλντι, δήλωσε: «Παράλληλα με την παραχώρηση μιας μοίρας βασικών αρμάτων μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία, θα παρέχουμε πυρομαχικά συμπεριλαμβανομένων σφαιρών διάτρησης θωράκισης που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο. Αυτές είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην καταπολέμηση των σύγχρονων αρμάτων μάχης και των τεθωρακισμένων οχημάτων».

Οι αντίδραση από τη ρωσική πλευρά ήταν άμεση. Ο Πούτιν δήλωσε: «Αν συμβεί αυτό, η Ρωσία θα απαντήσει ανάλογα, δεδομένου του ότι η συλλογική Δύση αρχίζει να χρησιμοποιεί όπλα που περιλαμβάνουν πυρηνικό στοιχείο». Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σ. Σόιγκου, εκτίμησε πως στενεύουν τα περιθώρια πριν από μια πιθανή «πυρηνική σύγκρουση» μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν τις θανατηφόρες συνέπειες αυτών των όπλων, την τεράστια αύξηση καρκινογενέσεων, τη χρόνια μόλυνση του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα άρα και την τροφική αλυσίδα. Η χρήση τέτοιων πυρομαχικών ήταν αθρόα στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και πολλά από αυτά βρίσκονται βυθισμένα στις θάλασσες που βρέχουν την όλη περιοχή.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!