Αποκαλυπτική η δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha

Του Βασίλη Ξυδιά

 

Την αντίθεση της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς μια συμφωνία άνευ όρων σαν αυτή που θέλουν να επιβάλουν οι δανειστές, αλλά και αξιοσημείωτες τάσεις ριζοσπαστικοποίησης όλης της ελληνικής κοινωνίας, αποκαλύπτει η δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha (7-10/6/2015) που δημοσιεύθηκε προ διημέρου.

 

Συμφωνία ή ρήξη

Το πρώτο αποκαλυπτικό εύρημα αφορά το σύνολο των ερωτηθέντων, όπου μόνο το 50,2% αποδέχεται μια συμφωνία άνευ όρων, ενώ το 37,4% προτιμά σ’ αυτή την περίπτωση τη ρήξη, παρ’ όλο που η ερώτηση είναι διατυπωμένη κατά τρόπο που συνδέει ρητά τη ρήξη με την απειλή της χρεοκοπίας. («Σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι εταίροι επιμείνουν στο σχέδιο συμφωνίας που μάς πρότειναν, τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει, τελικά, η κυβέρνηση: να δεχθεί αυτή τη συμφωνία ώστε να εξασφαλίσει τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας ή να πάει σε οριστική ρήξη, έστω και αν αυτό σημαίνει άμεση χρεοκοπία;»).

Αν και το στοιχείο αυτό δεν είναι από μόνο του επαρκές σαν απόδειξη, θα τολμούσα να ισχυριστώ ότι συνιστά σοβαρή ένδειξη πως ο ελληνικός λαός παρακολουθεί τις εξελίξεις με ανέλπιστα υψηλό βαθμό ψυχραιμίας και κριτικής κατανόησης των καταστάσεων, ευρισκόμενος σε μια υπό εξέλιξη διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης.

Marc.2015.6_12.Συμφωνία-Ρήξη

Ο ισχυρισμός αυτός ενισχύεται από το επόμενο εύρημα που αφορά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ είναι η μειοψηφία (33,7%) που είναι υπέρ της συμφωνίας, ενώ η πλειοψηφία (52,7%) είναι υπέρ της ρήξης (13,8% δεν παίρνει θέση). Εννοείται πως τόσο ο Alpha όσο και πολλά άλλα αριστερά Μέσα που παρουσίασαν την έρευνα αποσιώπησαν το στοιχείο αυτό (π.χ. TVXS), με εύλογη εξαίρεση την Ιskra. Είναι μια έμμεση ομολογία ότι το εύρημα αυτό κατεδαφίζει όλη την προσπάθεια των συστημικών Μέσων, αλλά και της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ -για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας- να φέρουν σε αντίθεση τον νέο, μεγάλο, δήθεν «λογικό», κεντροαριστερό ΣΥΡΙΖΑ, προς το παλιό, «αριστερίστικο» κόμμα τού 4%.

Κι ας σημειωθεί ότι αντίθετες στη συμφωνία άνευ όρων δεν είναι μόνο οι πλειοψηφίες των αντιμνημονιακών κομμάτων (65,8% του ΚΚΕ, 56% των ΑΝΕΛ) αλλά και υπολογίσιμες μειοψηφίες των συστημικών κομμάτων (14,9% της Ν.Δ., 12% του Ποταμιού, και 15,8% του ΠΑΣΟΚ). Το ερώτημα διχάζει τη… λεβεντομάνα Χ.Α. (50%-50%, αντισυστημικές κότες).

 

Ρεαλισμός ή προεκλογικές εξαγγελίες

Παρόμοια συμπεράσματα προκύπτουν από ένα άλλο ερώτημα της έρευνας: «Αυτό που θα επιθυμούσατε από την ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, είναι περισσότερος ρεαλισμός ή περισσότερη επιμονή στις προεκλογικές εξαγγελίες;».

Εδώ, στο σύνολο των ερωτηθέντων το 56% επιθυμεί «περισσότερο ρεαλισμό», ενώ το 39,2% θα ήθελε από την κυβέρνηση να επιμείνει στις προεκλογικές της εξαγγελίες. Όταν, όμως, πάμε στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση και πάλι αντιστρέφεται. Το 53,5% είναι υπέρ της επιμονής στις προεκλογικές εξαγγελίες, ενώ το 42,1% θα προτιμούσε «περισσότερο ρεαλισμό». Ομοίως και οι πλειοψηφίες των λοιπών αντιμνημονιακών κομμάτων (ΚΚΕ 55,3%, ΑΝΕΛ 54,5%), αλλά και οι αξιοσημείωτες μειοψηφίες των μνημονιακών, όπου ένας στους πέντε ή ένας στους τέσσερεις θα ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ πιο αποφασιστικό στις προεκλογικές του εξαγγελίες (Ν.Δ. 20,2%, Ποτάμι 24%, ΠΑΣΟΚ 21,1%).

Marc.2015.6_11.Ρεαλισμός-Εξαγγελίες

 

Επιτέλους απεγκλωβισμός

Τα στοιχεία αυτά θα έπρεπε να παρακινήσουν μια απροκατάληπτη και λογική ηγεσία να επανεξετάσει τη θέση της. Διότι, δεν είναι δυνατόν -με όλον αυτόν τον καταιγισμό «ρεαλιστικής» προπαγάνδας των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων, το επιβεβλημένο καθεστώς «ανάθεσης» και απομόνωσης του λαού από τις διαδικασίες, το διαρκές μαρτύριο «ζεστού-κρύου» και τους πραγματικούς κινδύνους που, αντικειμενικά, συνεπάγεται μια ενδεχόμενη απόρριψη της συμφωνίας- η μεν κοινωνία να φαίνεται μοιρασμένη, μ’ ένα μεγάλο μέρος της, που περιλαμβάνει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων της κυβέρνησης, να δηλώνει σαφώς αποφασισμένο για τα πιο δύσκολα, η ίδια δε η κυβέρνηση, που ξεκίνησε με την πρόθεση να σκίσει τα μνημόνια, τώρα να δείχνει εγκλωβισμένη ανάμεσα στο «κακό» Μνημόνιο των δανειστών και στο δικό της «καλό» μνημόνιο των 47 σελίδων.

Δεν θα της το χρεώσει μόνο η Ιστορία αυτού του τόπου στο απώτερο μέλλον, αλλά και οι ίδιοι οι Έλληνες, πολύ γρηγορότερα απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς.

 

 

Πατήστε στα γραφήματα για να τα δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!