Νέο ατύχημα σε εργοτάξιο της VINCI

Από θαύμα, για άλλη μια φορά, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα: την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011 ανατράπηκε το τρακτέρ που οδηγούσε ένας τριαντάχρονος εργάτης στο εργοτάξιο της VINCI στην Παναγοπούλα. Το «ατύχημα», ευτυχώς, δεν απέβη μοιραίο. Η συχνότητα, όμως, με την οποία παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν στο εργοτάξιο φαίνεται να προκαλεί ακόμη και την τύχη, εξαντλώντας τις… επουράνιες δυνάμεις.
Το προχθεσινό «ατύχημα» είναι το τρίτο κατά σειρά που συμβαίνει στο εργοτάξιο μέσα σε έναν χρόνο, με το σκηνικό να είναι πάντα το ίδιο: οι εργάτες που οδηγούσαν τα μηχανήματα που ανατράπηκαν δεν είχαν την απαραίτητη ειδίκευση.
«Ο συνάδελφος έχει προσληφθεί με την ειδικότητα του τεχνίτη οικοδόμου-βοηθού γομωτή και απασχολείται παράνομα και ως ηλεκτροσυγκολλητής και οξυγονοκολλητής», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το σωματείο «Η Γαλαρία», το οποίο τονίζει μεταξύ άλλων: «Κάποια στιγμή ο Θεός θα μας βαρεθεί και θα πάψει να βάζει το χέρι του».
Οικοδόμος-γομωτής που απασχολείται ολίγον και σαν ηλεκτροσυγκολλητής, οξυγονοκολλητής αλλά και σαν οδηγός, όταν χρειαστεί. Αλήθεια, ο γαλλικός κατασκευαστικός κολοσσός με αυτόν τον τρόπο δουλεύει στη Γαλλία, παίρνοντας μάλιστα πιστοποιήσεις; Ερώτημα το οποίο απευθύνει, εύλογα, προς την εταιρία και η διοίκηση του σωματείου.
Η απάντηση, βέβαια, στο ερώτημα έρχεται έμμεσα από το γενικότερο κλίμα που επικρατεί όχι μόνο στο συγκεκριμένο εργοτάξιο, αλλά συνολικά στο έργο της Κορίνθου – Πατρών. Απολύσεις, «πάγωμα» εργασιών, σταμάτημα της χρηματοδότησης από τις τράπεζες, διαπραγματεύσεις του παραχωρησιούχου με την κυβέρνηση για τους επιπλέον σταθμούς διοδίων που προβλέπει η σύμβαση, αλλά και το «οικονομικό μοντέλο της χρηματοδότησης»…
Σε αυτό το κλίμα ανασφάλειας των εργαζόμενων, η μη τήρηση των προδιαγραφών ασφάλειας μοιάζει με… πταίσμα μπροστά στο ερώτημα: «θα έχω αύριο δουλειά;». Ο κάθε οικοδόμος-γομωτής, που διατηρεί ακόμη τη δουλειά του, θα εργαστεί αδιαμαρτύρητα και σαν ηλεκτροσυγκολλητής, οξυγονοκολλητής και περιστασιακά ακόμη και σαν οδηγός, αφού απολύθηκε ο συνάδελφος που είχε τη συγκεκριμένη ειδικότητα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η VINCI ετοιμάζεται να διοργανώσει την επόμενη εβδομάδα φιέστα για την ολοκλήρωση των σηράγγων στην περιοχή της Παναγοπούλας. Στη συνέχεια θα προχωρήσει σε νέες μαζικές απολύσεις –όπως έχει ήδη εξαγγείλει– επιρρίπτοντας τις ευθύνες εμπλοκής του έργου στο Δημόσιο και τις τράπεζες.
Βολικό για την εταιρία, άβολο για τους εργαζόμενους. Και ο Θεός έπαψε να βάζει το χέρι του…

Κατερίνα Παγουλάτου

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!