Συνέντευξη στον Αχιλλέα Σταύρου

 

Για δεύτερη συνεχή χρονιά οι Baba Zula παίρνουν μέρος στο Resistance Festival και οι ίδιοι δηλώνουν ότι έχουν ιδιαίτερη χαρά όταν εμφανίζονται στην Ελλάδα. Απολαμβάνουν αυτή την πολιτιστική συνομιλία μεταξύ των δύο λαών, που έχει βαθιές ρίζες. Με αφορμή την έλευσή τους στη χώρα μας και τη χθεσινή συναυλία που έδωσαν στη Γεωπονική Σχολή, ο Δρόμος είχε αρκετές ερωτήσεις να απευθύνει στον Murat Ertel, ιδρυτικό μέλος των Baba Zula.

 

Θα εμφανιστείτε στο φεστιβάλ μας για δεύτερη συνεχή χρονιά. Μετά την εκπληκτική περσινή σας συναυλία τι να περιμένουμε φέτος;

Μουσικά νομίζω ότι είμαστε ακόμα καλύτεροι αυτή τη χρονιά! Έχουμε ξεκινήσει να ηχογραφούμε τον καινούργιο μας δίσκο και παίξαμε σε πολλές συναυλίες με το καινούργιο μέλος μας που ήταν ο ηχολήπτης μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια και τώρα πια είναι ο μπασίστας μας. Ήξερε τα κομμάτια μας πολύ καλά κι έτσι έδεσε πολύ φυσικά. Το στυλ του μας ταιριάζει εξαιρετικά για έναν ακόμα λόγο: παίζει επίσης στην καλύτερη dub μπάντα της χώρας μας. Η τωρινή αυτή σύνθεση του συγκροτήματος συνδυαζόμενη με το εκπληκτικό ταλέντο του καλού μας φίλου Περικλή Τσουκαλά στο ηλεκτρικό ούτι, δημιουργεί μια φανταστική χημεία.

Την περασμένη χρονιά ήρθατε στο φεστιβάλ κατευθείαν από το πάρκο Γκεζί και τις μεγάλες διαδηλώσεις για ζωή και αξιοπρέπεια. Αυτός ο αγώνας, με διάφορες μορφές, συνεχίζεται στη χώρα σας. Τι συμβαίνει τώρα στην τουρκική κοινωνία;

Η διαβολική κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο διαβολική! Και νομίζω ότι αυτό είναι μια συγχρονισμένη διαδικασία σε όλο τον κόσμο. Χρησιμοποιούν την τεχνολογία για τους σκοπούς τους, καταγράφουν τα πάντα και προσπαθούν να ελέγξουν τους πάντες. Η τουρκική κοινωνία πιέζεται να εξισλαμιστεί περισσότερο και να γίνεται όλο και πιο φασιστική. Αυτός είναι κυρίως ένας πόλεμος για τα δικαιώματα των γυναικών και την εκκοσμίκευση του κράτους. Θα μπορούσα να γράψω ολόκληρο βιβλίο γι’ αυτό το θέμα! Θα περιοριστώ λέγοντας ότι ο λαός έχει τη δύναμη και οι καταπιεστές φοβούνται στ’ αλήθεια αυτό το γεγονός. Για να καταλάβετε, έφεραν περισσότερους από 25.000 αστυνομικούς για να σταματήσουν την αντίσταση στην πλατεία Ταξίμ την ώρα που οι ΗΠΑ κατέκτησαν ολόκληρο το Αφγανιστάν με 22.000 στρατιώτες!

Με ποιο τρόπο μπορεί μια κοινωνικά ενεργή μπάντα σαν τη δική σας να συμβάλει στους αγώνες των ανθρώπων; Ποια είναι η γνώμη σας για το ρόλο των καλλιτεχνών στο σύγχρονο κόσμο και την επιρροή τους σε σχέση με κοινωνικοπολιτικά ζητήματα;

Οι καλλιτέχνες σχηματοποιούν το μέλλον. Είναι μια αργή αλλά ισχυρή διαδικασία. Οι δεξιοί δεν έχουν καλούς καλλιτέχνες να τους υποστηρίζουν. Οι συντηρητικοί άνθρωποι δεν μπορούν να παράγουν νέα και συναρπαστική τέχνη, τέχνη αξίας, αυτό είναι σίγουρο. Αυτοί δεν μπορούν να μιλήσουν με τους έξυπνους και ανήσυχους νέους ανθρώπους, οπότε η επιρροή των καλλιτεχνών είναι ουσιώδης.

Πολλοί καλλιτέχνες στη χώρα μας φοβούνται να ρισκάρουν και γράφουν μόνο τραγούδια αγαπησιάρικα. Μπορεί να είναι δημοφιλείς αλλά είναι αδύναμοι και κυκλοφορούν στα κανάλια της τηλεόρασης. Για να λέμε την αλήθεια, δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με μια καλή ζωντανή μπάντα σε μια αληθινή συναυλία.

Βλέπετε ομοιότητες μεταξύ της κοινωνικής κατάστασης και των αγώνων σε Ελλάδα και Τουρκία; Υπάρχουν δυνατότητες συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των λαών μας;

Πιστεύω ότι η αντίσταση του τούρκικου λαού εμπνεύστηκε από την ελληνική αντίσταση και τώρα σας επιστρέφουμε την έμπνευση. Μαθαίναμε από τους αγώνες των Ελλήνων να συγκρουόμαστε με την αστυνομία και τους καταπιεστές. Πιστεύω ότι και οι Έλληνες και οι Τούρκοι αποκόπηκαν από το αληθινό παρελθόν τους εξαιτίας των θρησκειών. Νομίζω ότι και στις δύο χώρες η ουσία της αντίστασης είναι ο πόθος για ελευθερία κι όχι απλά δημοκρατία. Συνεργαζόμαστε καλλιτεχνικά με Έλληνες, πάνω στη σκηνή και όχι μόνο. Έλληνες και Τούρκοι πρέπει να συνευρισκόμαστε και το Resistance είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα. Σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό!

Ακούμε στη μουσική σας ένα μοναδικό μείγμα από διαφορετικά μουσικά είδη και παραδόσεις, κυρίως ανατολικής προέλευσης. Υπάρχει μια αίσθηση διονυσιακής γιορτής (εάν κάνουμε μετάφραση στη δική μας κουλτούρα) στους δίσκους και τις συναυλίες σας. Πείτε μας μερικά πράγματα για τη μουσική σας και τι θέλετε να επικοινωνήσετε μέσω αυτής.

Η διονυσιακή κουλτούρα είναι πολύ σημαντική για εμάς και νομίζω ότι προηγείται ακόμα και της Απολλώνιας παράδοσης που είναι πολύ αρσενική και τελειομανής. Γεωγραφικά περιλαμβάνει τη Θράκη και φυσικά την Ανατολία. Αισθανόμαστε υπέροχα όταν παίζουμε στην Ελλάδα διότι νιώθουμε αυτόν τον άγριο σύνδεσμο στο υποσυνείδητο των Ελλήνων και όλοι μαζί ξυπνάμε πολλά βαθιά συναισθήματα. Η Κάθαρση και η Έκσταση είναι πολύ σημαντικές έννοιες για εμάς. Είναι τόσο οργασμικό το να μπορούμε να ενώνουμε τις σαμανικές ρίζες μας με το κοινό των συναυλιών μας μέσα από τις εμφανίσεις μας!

Οι εμφανίσεις στην Ελλάδα είναι πάντα μια εμπειρία για μας και κάθε φορά έχουμε μεγάλη προσμονή. Είναι μεγάλη μας τιμή που μας ξανακαλείτε στο Resistance Festival, μια τιμή που δεν θα ξεχάσουμε! Στην υγειά σας!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!