της Μαρίας Αρβανίτη Σωτηροπούλου 

Πρόσφατα παρατηρούμε καταιγισμό δημοσιευμάτων που επισημαίνουν τα προβλήματα από την εξόρυξη κυρίως και τη λειτουργία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με συνήθη επίλογο την απαράδεκτη πρόταση ότι ο άνθρακας και τα πυρηνικά ίσως αποδειχθούν καλύτερη λύση για το ενεργειακό πρόβλημα.

Όμως ήδη βρισκόμαστε στο δρόμο για την επίλυση της απληστίας και της ανευθυνότητας του παρελθόντος στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών και είναι λίγες, αν υπάρχουν, οι ανθρώπινες βιομηχανίες χωρίς αποτύπωμα άνθρακα.

Στόχος μας είναι λύσεις που έχουν το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, μικρότερες περιβαλλοντικές και ανθρώπινες επιπτώσεις και καλύτερη ενεργειακή απόδοση.

Ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες χώρες –όπου φέρουμε σχεδόν όλη την ευθύνη για το χάος που δημιουργήσαμε στον πλανήτη μας– μπορούμε και πρέπει, να καταναλώνουμε λιγότερα, να γίνουμε πιο αποδοτικοί ενεργειακά, να ζούμε σε μικρότερα σπίτια, να χρησιμοποιούμε τακτικά τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να περπατάμε και να ποδηλατούμε περισσότερο, να οδηγούμε και να πετάμε λιγότερο.

Η χρήση ορυκτών καυσίμων πρέπει να σταματήσει. Εντελώς. Και ιδανικά τώρα, αλλά, ρεαλιστικά, το συντομότερο δυνατό. Θα χρειαστεί ακόμα τροφοδοσία αντικατάστασης. Αλλά η πυρηνική ενέργεια, η οποία δημιουργεί μακρόβια θανατηφόρα ραδιενεργά απόβλητα από την αρχή μέχρι το τέλος του κύκλου του καυσίμου, και, ως μεγάλη θερμοηλεκτρική γεννήτρια, βασίζεται σε τεράστιες ποσότητες από αυτό –που θα γίνεται όλο και πιο σπάνιο– και στα αποθέματα νερού, δεν είναι το υποκατάστατο για τα ορυκτά καύσιμα. Η πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί να είναι μια περιβαλλοντικά καθαρή και δίκαιη ενεργειακή λύση. Και δεν έχει απαντήσεις ούτε για τον τομέα των μεταφορών.

Ωστόσο, καθώς καταγγέλλουμε την εξόρυξη ουρανίου –και όλη τη συνακόλουθη δηλητηρίαση του περιβάλλοντος και των εαυτών μας μαζί με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων– αντιμετωπίζουμε το εύλογο επιχείρημα ότι η αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (και ηλεκτρικών αυτοκινήτων) με σκοπό την απανθρακοποίηση, φέρνει τις ίδιες εξορυκτικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ πραγματικά το ίδιο; Αν ψάξουμε βαθύτερα, βρίσκουμε παραλληλισμούς, αλλά όχι ισότητα μεταξύ των επιπτώσεων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πυρηνικής ενέργειας. Αυτό δεν δικαιολογεί την κακοποίηση των εργαζομένων, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή την εξορυκτική μόλυνση σε κανέναν τομέα. Αλλά υπάρχει μια σημαντική διάκριση.

Πρώτα και κύρια, πρέπει να εξετάσουμε τις εκπομπές άνθρακα. Είναι λογικό, ακόμα κι αν όλα τα άλλα μειονεκτήματα ήταν ίσα –κάτι που σαφώς δεν ισχύει– να επικεντρωθούμε τουλάχιστον στις χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα. Και αυτό είναι αναμφισβήτητα υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ευθύνη μας τώρα είναι και στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να επισημάνουμε, να επικρίνουμε και να ζητήσουμε αλλαγή σε εκείνους τους τομείς που χρειάζονται βελτίωση, συμπεριλαμβανομένης της ανακύκλωσης, της βιώσιμης προμήθειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μια δεύτερη προτεραιότητα, είναι η ικανότητα και η προθυμία των βιομηχανιών να κάνουν αυτές τις βελτιώσεις. Είδαμε πώς λειτούργησε η αιολική βιομηχανία για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της στα αποδημητικά πτηνά. Δεν είναι τυχαίο ότι μερικές από τις μεγαλύτερες ομάδες διατήρησης πτηνών, συμπεριλαμβανομένων των BirdLife International, της American Bird Conservancy και της Audubon Society, υποστηρίζουν προσεκτικά την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας ενώ παρακολουθούν σχολαστικά την πρόοδό της.

Πρέπει να μάθουμε να ζούμε πιο απλά. Πιο οικονομικά. Πιο αθόρυβα. Και ναι, πρέπει να περάσουμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και τη διατήρηση, όχι αύριο, όχι σταδιακά, αλλά αμέσως. Μπορούμε να το κάνουμε χωρίς να αφήσουμε άλλο ένα χάος;

Οι βιομηχανίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ηλεκτρικών οχημάτων αναγνωρίζουν το γεγονός ότι βασίζονται στην εξόρυξη ορυκτών και, ως εκ τούτου, πρέπει να προσπαθήσουν να μετριάσουν ή να αποφύγουν αρνητικές περιβαλλοντικές, κοινωνικές επιπτώσεις και επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε αντίθεση με την πυρηνική βιομηχανία -η οποία είναι ένοχη για παραβιάσεις του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τότε που ξεκίνησε – η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εργάζεται για να επιλύσει αυτά τα σημαντικά μειονεκτήματα. Όπως έγραψε η Justine Calma στο The Verge στα τέλη του περασμένου έτους: «Υπάρχουν τρόποι να αποκτήσετε τα ορυκτά που χρειάζεται η επανάσταση της καθαρής ενέργειας, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον αντίκτυπο στους ανθρώπους και στον πλανήτη. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις ανακαλύπτουν πώς να γίνουν καλύτερες στην ανακύκλωση μπαταριών λιθίου». Οι εταιρείες εξόρυξης προσπαθούν επίσης να τροφοδοτήσουν την εξόρυξή τους χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι ορυκτά καύσιμα. Το πρόγραμμα της Παγκόσμιας Τράπεζας — The Climate-Smart Mining Initiative — στοχεύει να βοηθήσει «τις πλούσιες σε πόρους αναπτυσσόμενες χώρες να επωφεληθούν από την αυξανόμενη ζήτηση για ορυκτά και μέταλλα, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διαχείριση του τομέα εξόρυξης με τρόπο που ελαχιστοποιεί το περιβαλλοντικό και κλιματικό αποτύπωμα. λειτουργεί για την απανθρακοποίηση».

Η πυρηνική βιομηχανία, αντίθετα, δεν έχει κάνει καμία τέτοια προσπάθεια για να μετριάσει τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις, και δεν μπορεί να το κάνει, επειδή η διάσπαση του ατόμου για να βράσει το νερό είναι εγγενώς επικίνδυνη και ρυπογόνος. Ακόμη χειρότερα, ο κλάδος αντεπιτίθεται ενεργά -ή απορρίπτει κατηγορηματικά- τις προσπάθειες μετριασμού, επειδή θα κόστιζε στον ήδη οικονομικά ταλαιπωρημένο πυρηνικό τομέα χρήματα που δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να δαπανήσει εάν θέλει να παραμείνει στην επιχείρηση.

Το τελικό προϊόν της πυρηνικής ενέργειας είναι μακρόβια εξαιρετικά ραδιενεργά απόβλητα χωρίς μακροπρόθεσμη, ασφαλή, μόνιμη λύση διαχείρισης. Ενώ ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξετάζει την ανακύκλωση μπαταριών, δεν υπάρχει ανακύκλωση πυρηνικών αποβλήτων. Η επανεπεξεργασία —που συχνά αποκαλείται παραπλανητικά «ανακύκλωση»— δεν κάνει κάτι τέτοιο. Κατά τον διαχωρισμό του ουρανίου και του πλουτωνίου από το ακτινοβολημένο καύσιμο του αντιδραστήρα, η επανεπεξεργασία παράγει ακόμη μεγαλύτερους όγκους ραδιενεργών αποβλήτων σε μεγάλο βαθμό «χαμηλού» και «ενδιάμεσου» επιπέδου, που απορρίπτονται στον αέρα και τη θάλασσα ή αποθηκεύονται επ’ αόριστον.

Η εξόρυξη ουρανίου για χρήση στην πυρηνική ενέργεια αφήνει πίσω ραδιενεργά απόβλητα και βαρέα μέταλλα που μολύνουν επίμονα το τοπικό περιβάλλον, βλάπτοντας την υγεία και την ασφάλεια αυτών των κοινοτήτων και των χερσαίων και υδάτινων πόρων τους.

ΩΣΤΟΣΟ, δεν μπορούμε να παρακάμψουμε την πραγματικότητα ότι και η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απαιτεί εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων σπάνιων γαιών και ότι η ανακύκλωση, αν και ωφέλιμη, δεν γίνεται πάντα με βιώσιμο τρόπο. Αυτά τα εμπόδια παρουσιάζονται λεπτομερώς σε μια χρήσιμη έκθεση που εκπονήθηκε για το Earthworks από το Institute for Sustainable Futures — Responsible minerals sourcing for renewable energy (Dominish, E., Florin, N. and Teske, S., 2019, Responsible Minerals Sourcing for Renewable Ενέργεια. Έκθεση που συντάχθηκε για τα Earthworks από το Institute for Sustainable Futures, University of Technology Sydney.) Η έκθεση τονίζει ότι «η ανακύκλωση και η υπεύθυνη προμήθεια είναι θεμελιώδεις για τη βελτίωση της βιωσιμότητας της μετάβασης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Ωστόσο, επισημαίνει ότι ενώ «οι βιομηχανίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μπαταριών έχουν κάνει σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση των τεχνολογιών, για να βελτιώσουν την απόδοση, να ελαχιστοποιήσουν τη ζήτηση για υλικά και να μειώσουν το κόστος παραγωγής», η προσοχή στη διαχείριση και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν λιγότερο ελπιδοφόρα. «Οι εμπειρογνώμονες του κλάδου που συμμετείχαν στη συνέντευξη σημείωσαν ότι η μείωση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων της προσφοράς δεν αποτελεί βασικό στόχο της βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Αναπόφευκτα, πολλοί από τους πόρους για τη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (μαζί με τα ηλεκτρικά οχήματα, που δεν συζητούνται εδώ, καθώς βρίσκονται εκτός της ενεργειακής μας εστίασης), βρίσκονται σε προβληματικά μέρη του κόσμου — κυρίως στη ΛΔ Κονγκό. Με τη σειρά της, η μεταποίηση αυτών των ορυκτών σε μέταλλα πραγματοποιείται σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα, όπου καταπιέζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι επιπτώσεις της εξόρυξης για την παροχή της βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν πάντα ως αποτέλεσμα «ρύπανση και μόλυνση από βαρέα μέταλλα των υδάτων και των γεωργικών εδαφών και επιπτώσεις στην υγεία στους εργαζόμενους και στις γύρω κοινότητες». Η βιομηχανία αιολικής ενέργειας αναδεικνύεται ως ο λιγότερο παραβάτης, σύμφωνα με την έκθεση. «Η χρήση υλικών για ανεμογεννήτριες είναι ήδη πολύ αποτελεσματική. Η ανακύκλωση χύδην υλικών (χάλυβας, αλουμίνιο, χαλκός) που χρησιμοποιούνται στις ανεμογεννήτριες είναι καθιερωμένη με υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης».

Η έκθεση προσφέρει μερικές ελπίδες, σημειώνοντας ότι η αυξημένη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σημαίνει μείωση της εξόρυξης άνθρακα, «η οποία ευθύνεται για τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, ζητημάτων υγείας και περιβάλλοντος».

Αλλά αναμφίβολα αφήσαμε το θέμα πολύ αργά για να κάνουμε επιλογές χωρίς προβλήματα. Ως εκ τούτου, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να μετρηθούν έναντι των εναλλακτικών και η πυρηνική ενέργεια δεν είναι μία από αυτές. Εκτός από το αποτύπωμα άνθρακα και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της πυρηνικής ενέργειας, το υψηλό κόστος και τους μεγάλους χρόνους κατασκευής, πρέπει επίσης να συνυπολογίσουμε τα θανατηφόρα απόβλητα. τις καθημερινές εκλύσεις ραδιενεργών που βλάπτουν κυρίως τα παιδιά· το αποτέλεσμα ενός καταστροφικού ατυχήματος· και τον άρρηκτο δεσμό με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, για να αναφέρουμε μερικά.

ΠΡΕΠΕΙ να μάθουμε να ζούμε πιο απλά. Πιο οικονομικά. Πιο αθόρυβα. Και ναι, πρέπει να περάσουμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και τη διατήρηση, όχι αύριο, όχι σταδιακά, αλλά αμέσως. Μπορούμε να το κάνουμε χωρίς να αφήσουμε άλλο ένα χάος;

Αυτή τη στιγμή οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η λιγότερο χειρότερη επιλογή ενέργειας και, εκτός χρόνου όπως είμαστε, είναι μια επιλογή που ήδη έχουμε αναλάβει.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!