Ο Όμιλος των ΕΛΠΕ οδηγεί σε κλείσιμο τη μεγαλύτερη μελετητική εταιρία

Ένα δείγμα γραφής για το πώς εννοούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι την ανάπτυξη, είναι οι αθρόες απολύσεις εργαζομένων στη θυγατρική μελετητική εταιρία του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, Ασπροφός Α.Ε. Η διοίκηση της εταιρίας υλοποιεί ένα σχέδιο δήθεν «αναδιοργάνωσης» της εταιρίας, ειδοποιώντας μαζικά για διακοπή συνεργασίας τους εργαζόμενους με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών. Όπως καταγγέλλει ο σύνδεσμος των εργαζομένων, έχουν απολυθεί τέσσερις εργαζόμενοι, άλλοι 11 έχουν λάβει σχετικές ειδοποιήσεις, ενώ στόχος είναι να σταματήσει η συνεργασία και με τους 65 εργαζόμενους με ΔΠΥ. Παράλληλα, προωθείται και πρόγραμμα «εθελούσιων» αποχωρήσεων για τους εργαζόμενους με σύμβαση αορίστου χρόνου, παρ’ ότι υπάρχουν ήδη 55 εργαζόμενοι που έχουν οικειοθελώς υποβάλλει αίτηση.
Το σωματείο θεωρεί ότι η απόλυση εργαζομένων με υψηλή τεχνογνωσία «θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα έργα του Ομίλου ΕΛΠΕ και ιδιαίτερα στο μεγάλο έργο της επέκτασης του Διϋλιστηρίου της Ελευσίνας» και χαρακτηρίζει την τακτική αυτή «πλήρως αντιπαραγωγική».  Η Ασπροφός είναι ίσως η μεγαλύτερη μελετητική εταιρία των Βαλκανίων και έχει συμμετάσχει σε σημαντικά έργα στον τομέα των διυλιστηρίων, του φυσικού αερίου, της ενέργειας. Με τη ραγδαία μείωση προσωπικού και τη συρρίκνωσή της πρακτικά οδηγείται σε κατάσταση που δεν μπορεί να ανταποκριθεί λειτουργικά στις υποχρεώσεις της και να διεκδικήσει πλέον μεγάλα έργα μέσα και έξω από την Ελλάδα. Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η διοίκηση του Ομίλου ΕΛΠΕ οδηγεί σε κλείσιμο της θυγατρικής του, παρουσιάζοντας έτσι άμεσα μειωμένο προσωπικό, διευκολύνοντας τα σχέδια για το επικείμενο ξεπούλημα και του τελευταίου πακέτου μετοχών 35,5% που κατέχει ακόμη το ελληνικό Δημόσιο στον Όμιλο, χωρίς να ενδιαφέρεται για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην παραγωγικότητα της εταιρίας και στην ελληνική οικονομία.
Να επισημάνουμε ακόμα ότι ενώ η Ασπροφός έχει προσλάβει εταιρία-σύμβουλο για να υποδείξει -υποτίθεται αγορές- η διοίκηση άρχισε την «αναδιοργάνωση» χωρίς να περιμένει τα πορίσματά της. Δίκαια, λοιπόν, το σωματείο σχολιάζει:
«Ο μάσκες για τη δήθεν μη ύπαρξη έργων έπεσαν, αφού το κύμα απολύσεων πραγματοποιείται ακριβώς τη στιγμή διεκδίκησης μεγάλων έργων που θα αποτελούσαν μια όαση τεχνογνωσίας και παραγωγής έργων μέσα στην έρημο της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας. Αλλά η διοίκηση, πραγματικά, δεν ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο».
Για την αποτροπή των απολύσεων και τη σωτηρία των θέσεων εργασίας οι εργαζόμενοι έχουν ήδη ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις.

Γ.Κ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!